Reinfelts fikafall. Att fika eller inte fika, det är frågan?

Fredrik Reinfeldt passade på att raljera i Agendas partiledardebatt, när Stefan Löfven föreslog ett innovationspolitiskt råd underställt statsministern:

”Löfven vill] fika så att jobben blir fler”.’

Det visar Reinfeldts intresse och inställning. Sex veckor senare sitter Fredrik Reinfeldt hos innovationsföretag Acema. och fikar och diskuterar hur jobben kan bli fler.

.

Det lustiga i sammanhanget är att det är den statliga Industrifonden som är Arcams största ägare. Utan statligt riskkapital hade det kanske inte blivit något alls. Och inte heller en fika.

Kanske borde Fredrik Reinfeldt kunna slå en signal till S-ledaren Stefan Löfven och tacka för insatserna.

Historien stannar inte där . Det visar sig nu att det finns en spricka i regeringen om jobbfikandet.

Bara några dagar efter partiledardebatten förklarade nämligen näringsminister Annie Lööf (C) att hon  bjudit in Volvochefen Olof Persson på ett frukostmöte.

“Jobbfikat i fredagen den  11 maj var det fjärde i en rad frukostar som Annie Lööf bjuder på ”som ett led i arbetet med att utveckla näringspolitiken i Sverige” eller fika så att jobben blir fler på statsministerspråk.  Även om det inte inbegriper ett innovations-politiskt råd så får det ändå anses som ett rejält fall framåt från näringsministerns sida.

Annie Lööf (C) är ju känd för att ha Margaret Thatcher som politisk förebild. Ni vet hon som brukade dricka te med Chiles diktator Augusto Pinochet.”, kunde vi läsa på AiP

Samma dag som Annie Lööf bjöd in till fika med Volvochefen medverkade Stefan Löfven i ett jobbseminarium.

Det håller inte att kalla svensk näringsliv för ”särintresse” och näringspolitisk samverkan för ”fika”, som regeringen gör. Det är dags att ta näringspolitik på riktigt allvar, sa Stefan Löfven (S).

Det krävs inte en disputerad nationalekonom för att begripa att en långsiktig investering inte är ett järn på krogen utan det är en järnväg på marken, kunde  Stefan Löfven konstatera

Bättre med en järnväg på marken än ett järn på krogen

Det här inlägget postades i Anni Lööf, Fredrik Reinfeldt, Okategoriserade, Stefan Löfven. Bokmärk permalänken.