Syrien och giganternas envig. Fortsättningen på Afghanistan och Irak.

Varken USA, Ryssland, Turkiet, Arabförbundet, Nato eller EU har lyckats hejda blodbaden i Syrien. Men alla ställer sig i princip bakom Kofi Annans plan för fred. Det är dags att världssamfundets spelare gör allvar i att genomföra den, säger AB 14/7 Bakom döljer sig ett fruktansvärt drama med världens krafter.

Här står tre krafter mot varandra

  1. Vägen till den mänsklig friheten och demokratin
  2. En gäller den ideologiska sekteristiska makten.
  3. Den tredje det övergripande – den ekonomisk kontrollen. Ett krig om oljan i och vägen till Euroasien. En envig mellan USA och Ryssland.

FN-planen går ut på att sluta beväpna de krigförande parterna i Syrien och att Iran, Syriens närmaste allierade, får en roll när en vapenvila ska förhandlas fram. Men väst vill inte förhandla med president Bashar al Assad och Ryssland vägrar ytterligare sanktioner mot den syriska regimen. Det hela är än mer komplext.

Familjen Bashar al Assad har alla ett stort inflytande över regimen och är medlemmar i minoriteten Alawite sekten och tillhör Kalbiyya stammen. Namnet “Al Assad” betyder “lejonet” på arabiska. Han gick med i Baathpartiet som sextonåring, ett parti om “arabisk nationalism”, som syftar till att återuppbygga och främja självständiga nationalstater i den tidigare koloniserade Arabvärlden. Detta parti har nu monopol på makten. 

Syriens ekonomi och handel är huvudsakligen baserat på jordbruk, industri och olja. Olja är landets viktigaste inkomstkälla. Tidigare importerade Syrien i huvudsak råvaror från andra länder, men idag, på grund av myndigheternas ökade satsning på jordbrukssektorn så producerar och exporterar Syrien egna jordbruksprodukter såsom bomull, frukt och grönsaker. Stora delar av Syriens näringsverksamhet är ägd och kontrollerad av staten. Det gäller i huvudsak också oljan, men Tanganyika Oil, som ingick i Lundingruppen, såldes för 2,1 miljarder dollar till det kinesiska företaget Sinopec 2008.

Ryssland stod för 78 procent av Syriens vapenimport 2007 till 2011. Förra året levrerade Ryssland luftvärnsrobot- och sjömålsrobotsystem till al-Assads regim och tog hem en order på 36 stridsflygplan, enligt Sipri. (TT)

Den främmande makt som mest aktivt inom Syrien är inte USA eller Storbritannien, Frankrike eller Turkiet. Det är inte heller Ryssland, Saudi Arabien eller dess Gulf-allierade

Där finns Iran som kämpar hårt för att bibehålla status quo i regionen men de har stark motiv till  att får stoppa det våldsamma sekteristiska våldet i Syrien som endast gynnar Israel. och finna en politisk lösning på krisen. 

Bashar al Assad försvarar sig med att det råder en komplott mot honom och då särskilt från USA. Den politiska kartan är ytterst komplex. Ett schackspel pågår. Starka ekonomiska intressen närvarar bredvid terror och blodbad mot det syriska folket i deras frihetskamp för en demokratisk framtid.

Ryssland och Kina bevakar sina intressen att motverka USA:s inflytande i arabvärlden. Olja är ett skäl och vapenexport ett annat. Men framför allt handlar det om maktbalans i obalansen mellan gamla och nya supermakter. Därför la Ryssland och Kina in sina veton när FN:s säkerhetsråd i februari 2012 voterade om skärpta sanktioner mot Bashar al-Assads bloddrypande välde i Syrien.

FN:s sändebud Kofi Annan sade nyligen att Iran bör spela en roll i fredssamtalen om Syrien, men Vita Huset svarade.

“Det är helt absurt att ens komma med iden om att tillåta den religiösa diktaturen i Iran att påverka den politiska utgången i Syrien.”

”USA och Koalitionsmakterna gjorde misstaget att blanda in iranska regimen i planerna för Iraks och Afghanistans framtid.

Abu Musab Al Suri, en av Al Qaidas främsta strateger, som har enligt uppgift var fångad av den amerikanska armén i Pakistan för flera år sedan, blev konstigt nog överlämnad till de syriska myndigheterna. Men nu är han ute igen, men ingen vet exakt var han är i ett instabilt Syrien. 

Strax efter frigivningen, kom två bombattacker  i staden Aleppo i febr 2012, nordväst om Syrien. Minst 28 människor har dödats och 235 skadades i två bomber riktade mot säkerhetsstyrkor genomförda av en al-Qaida-filial i Irak filial som stöder “jihad i Syrien”. Detta enligt en arabisk källa The National. Det finns migrering av Al Qaida-anhängare från Irak till Syrien. Vem är vem i det som  sker och för vem verkar de???

I Libyen deltog ett stort antal al Qaida-anknytna krigare i den Nato-ledda “befrielsen”.

I Syrien är det inte “Fria syriska armén” som riktat de hårdaste slagen mot regimen, utan Al Nusra, allmänt ansedd vara en front för Al Qaida-agenter som kommit från Irak, och som nyligen tagit på sig ansvaret för dussintals bombningar, däribland en i Damaskus som dödade 55 människor och ett angrepp på en regimlojal TV-station där tre journalister och ett antal annan personal dödades. FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon har sagt att fått bevis för att al Qaida låg bakom självmordsattackerna i Damaskus i maj. Se länk 

Terrorister skickas in i Syrien för att mörda oskyldiga kvinnor och barn, pojkar och män. Vilka är det då som dödas jo det är alawiter, schiiter och kristna och inte sunnimuslimer som de flesta terroristerna i området tillhör. En etnisk rensning i all denna tragedi. Det är märkligt att medier inte tar upp detta i sina analyser.

Iraks utrikesminister Hoshiyar Zebari hävdar nu, enligt The News Tribe, att Irak har “gedigen  information” att al-Qaida militanta korsar från Irak till Syrien för att utföra attacker och har skickat förstärkningar till gränsen, rapporterade media på torsdagen.

Enligt en rapport, sa Hoshiyar Zebari

al Qaida “operativa officerare” verkade vara på väg igenom gamla smuggelvägar och de bär vapen.

“Vi har en gedigen information och underrättelser som medlemmar av al Qaida terroristnätverk har gått i andra riktningen, till Syrien för att hjälpa, för att sköta kontakterna, för att utföra terroristattacker”, sade han på en presskonferens i Bagdad.

Rapporter har kommit från Iraks Anbar-provins, som ligger nära den syriska gränsen, att det finns gemensamma ansträngningar för att skapa pengafonder, lagra mediciner men även vapen – för att ge stöd till det syriska folket mot regimen president Bashar al Assad.

Al Qaida är till sitt ursprung en terrorgrupp och har inget fäste inom den muslimska världen. En konstgjord skapelse i muslimsk skepnad att sprida terror och konflikter i såväl väst som öst. Ja även i Ryssland.

Ett monster skapas för stora medel för att sedan bekämpas!

Hur kom al-Qaida till? Detta är en synnerligen gruvliga historia. Den tillkommer efter Sovjetinvasionen i Afghanistan 1979-1984.

Sommaren 1979 erövrade Hafizullah Amin makten som nu var ledaren för Afghanistans kommunistparti. De nya makthavarna hade emellertid stora problem med att bekämpa motståndet.

Den 27 december 1979 invaderade sovjetiska styrkor landet. Några dagar innan hade Spetsnaz-trupper (sovjetiska elittrupper) tagit kontrollen över regeringsbyggnader med mera i Kabul och president Amin mördades. Parchamisten Babrak Karmal insattes som ny president.

Presidenten Jimmy Carter förklarade omedelbart att invasionen äventyrade vitala amerikanska intressen eftersom Persiska vikens områden “hotas nu av sovjetiska trupper i Afghanistan. Men Carters offentliga upprördhet över ryska interventionen i Afghanistan var dubbelt falskt.

Invasion var önskad. Afghanistan hade under 1800-talet varit en buffert mellan de ryska och brittiska imperierna i det som kallat “The Great Game” om oljan i Euroasien, världens största och rikaste oljefyndighet.

I februari 1980 rapporterade Washington Post att mujahidin uppenbarligen hade vapen som kommer från den amerikanska regeringen. Målet för insatsen var att åstadkomma för Sovjet i ett lång och kostsam krig som syftar till att dränera deras resurser, precis som Vietnam hade förblött USA. Detta anger president Carters nationella säkerhetsrådgivare Zbigniew Brezinski:

“Vi ska inte tvinga ryssarna att ingripa, men vi ska medvetet öka sannolikheten att de skulle göra detta. “

Fd. CIA-chefen Robert Gates har skrivit i sina memoarer att stödet till rebellerna inleddes redan i juni 1979. Så det var förberett i konfliktplan.

Det finns en metod i galenskapen. Brezinski hoppades inte bara att kunna köra ryssarna ut ur Afghanistan, utan även att start upp en jäsande oro inom Sovjetunionen. Hans plan, säger författaren Dilip Hiro, var

“att exportera en sammansatt ideologi av nationalism och islam till de muslimska länderna i Centralasien och sovjetrepublikerna i syfte att förstöra den sovjetiska ordningen.”

Bakom finns intressena kring oljan. Afghanistan och Pakistan blev terrorskolor och CIA pumpade in vapen för att piska fram konflikten. Idag säger väst att vi nu måste bekämpa terrorn i världen, som de själva har skapat.

Väst har med stora medel investerat i terror och spritt vapen till världens länder till de förtryckta och de utarmade med hjälp av  skattebetalarna. Ett dubbelt svek.

Detta har blivit farligt för alla och framkallar en kontraproduktiv bekämpning. Den strategi och den politik som gällt, har alstrat utvecklingen av en radikal islamism och terrorverksamhet. En terror som är fruktad, som bryter sönder relationer och en demokratiseringen. En falsk bild är myntad i “det stora spelet”.

Saudiarabien gav många hundratals miljoner dollar i bistånd varje år, totalt förmodligen mer än en miljard för påtryckningar och mutor av pakistanska ledare, som hade varit mycket dålig på att hyra ut sitt land som en militärbas för mellanlagring av vapen. CIA kunde nu sätta pakistanska brigadgeneralen Mian Mohammad Afzal och militära ledare för militära operationer på CIA:s lönelista för att säkerställa ett pakistanskt samarbete.

Enligt en rapport: CIA blev den stora samordnaren att köpa eller låta en vapentillverkning ske av sovjetiskt vapen från Egypten, Kina, Polen, Israel och andra länder för att maskera hela aktionen.

Beloppen var betydande. 10 000 ton vapen och ammunition under 1983 enligt pakistansk general Mohammed Yousaf, men det var en bråkdel av vad de skulle vara i bara några år senare. I mars 1985 utfärdade Reagan-administrationen National Security ett direktiv 166,29 en hemlig plan att eskalera de hemliga operationerna i Afghanistan dramatiskt.

CIA-operationella officerare hjälpte pakistanska utbildare att inrätta skolor för mujahedin för en säker kommunikation, gerillakrig, stadsabotage och användning av tunga vapen. Även om CIA hävdade att syftet var att angripa militära mål, mujahidin lära sig dessa tekniker och använda dessa metoder för attacker och utföra mordet i Kabul.

Mellan 1986 och 1989 var mujahidin också utrustad med mer än 1 000 toppmoderna Stinger-robotar. Fram till 1987 hade de årliga leveranserna av vapen nått 65 000 ton tillsammans med en “oupphörlig ström” av tjänstemän från CIA och Pentagon.

En av de första icke-afghanska frivilliga att ansluta sig till raden av mujahedin var Osama bin Ladin, en civilingenjör och affärsman från en rik ingenjörsfamilj i Saudiarabien med nära band till medlemmar av den saudiska kungafamiljen. Familjen har även haft affärer ihop med familjen Bush.

I sambandet rättegången 1998 om bombningen av den amerikanska ambassaden i Kenya, framkom det att CIA levererat kraftfulla krypskyttegevär direkt till bin Ladins verksamhet 1989. Även den Tennessee-baserade tillverkaren av gevär bekräftat detta enligt Boston Globe.

Under 1988 skapade bin Ladin al-Qaida (basen): ett konglomerat av nästan oberoende islamska terroristceller spridda över minst 26 länder utifrån den amerikanska krigskunskapen,” skriver indiska journalisten Rahul Bhedi.

Basen grundades i gränsstaden Peshawar i Pakistan för arabiska mujahedin-soldater.

När ryssarna drog sig tillbaka från Afghanistan i början på 1989, firade amerikanska politiker detta med champagne, medan landet kollapsade i anarki.

Nästan en fjärdedel av befolkningen lever i flyktingläger och de flesta av landet i ruiner. Olika fraktioner av mujahidin kämpade om makten på landsbygden samtidigt som regeringen Muhammed Najibullah, den sista Sovjet-installerade presidenten kontrollerade Kabul.

År 1994 uppstod en ny grupp, talibanerna (pashtunska för “studenter”), på scenen. Dess medlemmar kom från de madras-inrättade skolorna genom  de pakistanska myndigheterna längs gränsen och som finansieras av USA, Storbritannien och Saudiarabien.

De hade här fått en teologisk indoktrinering och en  militär utbildning. Tusentals unga män, flyktingar och föräldralösa barn från kriget i Afghanistan blev fotsoldater i denna rörelse. Det känner inte till något annat. Ingen kunskap att bruka jorden eller verka i ett yrke. Talibanerna var märkta av en extrem “Islam” och de hade inga historiska rötter i Afghanistan.

Källa: Phil Gasper professor i filosofi vid Notre Dame de Namur University

Terrordådet i New York 11 sept 2001 kommer nästa fas att rida på en kris till världskris. Nu utropade president Bush kriget mot världsterrorismen och al Qaida skulle bekämpas. Ryssland accepterade planen då al-Qaida verkade i Ryssland.

USA attackerade Afghanistan i Operation Enduring Freedom (OEF) i landet den 7 oktober 2001. En månad senare!!! En ofantlig snabb militärplanering, som borde tagit månader att genomföra eller mer. Vi såg tiden i Libyen-fallet. Hur kunde detta ske, om inte planeringen påbörjats  före 911?

I detta krig agerar sedan USA/NATO/EU och Sverige med i fredsstyrkorna.

Bakom aktionen döljer sig ett projekt “The Afghanistan Oil Pipeline” som är ett projekt som föreslagits av flera oljebolag att transportera olja från Azerbajdzjan och Centralasien via Afghanistan till Pakistan och Indien. 

Krigsaktiviteter sker i områden för där pipeliens planeras gå fram


Brezinskis drakoniska plan tycks stämma. Terroraktioner sprider sig i väster och når öster ut för att förändra nationers regeringspolitik och suveränitet inifrån. En skapat skäl för att sedan kunna ingripa när ett kaos sprider sig. Vi har sett det i grekkrisen. En väg till internationalismen. Det gäller nu vägen in  Eurasien. USA vs Ryssland.

I Europa har detta skett genom finanskriser. I förtryckta länder och folkets fattigdom tänds gnistan till revolution via “terrorceller” inom eller utanför nationer.

Och Syrien har fått nu bli en scen för världsmakten och folket kastas in i ett inferno om demokrati och maktspel.

Rysslands FN-sändebud Vitalij Churkin försvarade sitt veto och sade att Syrien har blivit ett ombud för rivaliserande regeringar:

“Det handlar om Iran. Det handlar om geopolitisk komplexitet i Mellanöstern”

“Det handlar om förändringar, några oväntat från våra västerländska kollegor, som ett resultat av ett militärt ingripande i Irak att  skapa förändringar i den politiska strukturen”

“Jag kan här inte göra några avslöjande för er. Det finns inte en enda seriös person som jag har talat med som hyser någon som helst tvekan om vad som pågår.”

En väldig geopolitisk kamp utkämpas nu i Syrien som inte har något alls att göra med det syriska folkets intresse och som inte är intresserade av att ingå som ett föremål för denna typ av geopolitisk envig”, sade Churkin. (Daily Telegraph 20 Juli 2012)

Aktiviteten och konfliktplanen är spridd. De bereder väg för “räddarna”!

Oktober 2002: Tjetjener tar över 700 som gisslan på Dubrovkateatern i Moskva. 41 tjetjener och 129 teaterbesökare dödas, de flesta av en gas som polisen använder när teatern stormas efter tre dagar.

Tjetjenerna är muslimer och det kan finnas förbindelser mellan al-Qaida och tjetjenska extremistgrupper, men detta har ännu inte bevisats. Man vet att utländska jihadister kommit till Tjetjenien för att delta i kampen mot ryssarna. En sak som skiljer tjetjenska extremistgrupper från det traditionella al-Qaida är att tjetjenerna gärna anlitat kvinnor som självmordsbombare. Se Säkerhetspoltik

Februari 2004 som ledde till att 39 personer dödades och 129 skadades då en bomb exploderade i Moskvas tunnelbana.

Den 11 mars 2004 drabbades Spanien av den värsta terroristattack som dittills inträffat i något EU-land. Tre dagar innan spanjorerna skulle gå till val sprängdes under morgonrusningen tio bomber på olika pendeltåg och tågstationer i Madrid. 191 människor dödades och nära 2 000 skadades. Se DN

September 2004: Ett trettiotal maskerade män och kvinnor går in i en skola i Beslan i Nordossetien, som gränsar till Tjetjenien, och tar över tusen barn och vuxna som gisslan. Över 330 personer dör vid stormningen.

Maj 2004: Tjetjeniens Moskvavänlige president Achmad Kadyrov dödas i ett bombdåd i Groznyj.

Oktober 2005: Ett hundratal väpnade män angriper staden Naltjik i delrepubliken Kabardinien-Balkarien. De tar gisslan och tolv civila, 33 poliser och militärer samt 92 rebeller

På morgonen den 7 juli 2005 inträffade den första självmordsattacken i Storbritannien. I London dödades 52 människor och 700 skadades då bomber med korta mellanrum exploderade på tre platser i tunnelbanan och på en buss. Kanske var det en tillfällighet, men dagen innan hade London utsetts till värd för de olympiska spelen 2012.

Det här inlägget postades i Demokrati, Ekonomi, Frihet, Globalisering, Krig, Makt, Myter, Nato, oljan, Opinionsbildning, Orättvisa, Ryssland, Syrien, USA. Bokmärk permalänken.