Klyftan med högern i Sverige.

Moderaterna ber oss att vi inte behöver investera i våra barns utbildning eller att Sverige har en järnväg som fungerar eller skapa en verklig väg som för unga och folk tillbaka till arbete. Den ber oss att vi behöver offra mer av oss själva så att de förmögna kan få större skattesänkning och högre välfärd för dem själva. Detta är deras syn på rättvisa.

SCB har gett siffrorna nettoförmögenheterna efter skulderna för år 2007. De rikaste 10 % äger ca 70 % översätt i andelen av Sveriges yta.

Samma år slopade regeringen kontrolluppgifts-skyldigheten om tillgångar och skulder. Ur deras syn fanns det säker skäl för detta.

Det innebär att det har blivit svårare att mäta hur klyftorna i landet växer. Sedan 2006 har de riskaste halvan fått 80 av jobbskatteavdraget

Alliansregeringen sänka skatterna med 139 miljarder kronor och omfördelas pengarna från den gemensamma välfärden till privata fickor.

Vinnarna är höginkomsttagarna i arbetsför ålder. De största förlorarna är arbetslösa, sjuka, barnfamiljer och pensionärer.

Vi kan se under S-regeringar sker en utveckling föder utveckling:

I en rapport IMF pekas Sverige ut som ett av världsekonomins fyra värsta problemländer. Nation sparar vi för mycket och spenderar för lite. dvs vi investerar för lite. Borgs spariver är  onödig. Flertalet av alla erkända ekonomer och även regeringens expertmyndigheter talar om att Sverige borde ta tillfället i akt och investera för framtiden.

Behov saknas verkligen inte i,

  • infra­strukturen, 
  • boendet
  • miljöomställningen
  • järnvägen måste rustas upp
  • miljonprogrammet renoveras
  • energisystemet ställas om

Dessutom behöver Sverige ett lyft när det gäller forskning och utbildning, de kanske viktigaste framtidsinvesteringarna av alla. För staten är lånen dessutom väldigt billiga just nu. Den svenska Riksgälden får i praktiken betalt när vi lånar.

Framtidsinvesteringar skulle inte bara göra att Sverige slapp hamna på listan över världsekonomins problembarn. Det skulle framför allt göra vårt land bättre. Reinfeldt har tydligen en annan avsikt.

Tre allvarliga fronter skjuter upp. Internationell privatisering av samhällsfunktioner,  en demokratisk nedmontering och degradering av människovärdet.

En internationell privatiseringsvåg sköljer fram. Svenska samhällsfunktioner reas ut på ett förunderligt sätt inför svenska folket. Ingick detta i Alliansens mandat? Vi ser också den demokratiska processen tunnas ut. Vi undrar många. Vart är vi på väg? Var finns våra politiker?

Vi lever i den mesta dramatiska tid någonsin. Tre allvarliga fronter skjuter upp.

  • internationell privatisering av samhällsfunktioner
  • en demokratisk nedmontering
  • degradering av människovärdet.
Det här inlägget postades i Allianspoltik, Fördelningspolitik, Jämnlikhet och feminism, Lönefrågor, Nyliberalism, Vänster/höger, Vinst. Bokmärk permalänken.