Den omättliga marknaden och Allianspolitiken.

I alla tider finns det arketyper som skildrar en abstrakt verklighet. Dessa principer blir som universella modeller.

Sagans arketyper vill skildra vad som är gott och ont för barn. Det finns många liknelser i den nordiska mytologin om den omättlige som ville ha och sluka allt. De fria marknadskafterna är som Fenrisulven själv

Vår tid handlar om en kamp vårt medvetande och friheten.

Under 70-tals makrokris briserar mycket av detta. En jättinna finns bakom som liknar banken med jättebolagen och blir en “Angerboda”, som förför.

Med den kom finanskriserna över Europa och skapar inbördes splittring. Folket lever orättfärdigt. Detta sker genom en grupp som är “vanerna” som liknar Alliansens, EU-politikers och nyliberalers sätt att agera mot sina folk.

Välfärd bli ofärd och den kallades “Glänsande ofärd”.

Och valutaormen, Midgårdsormen, slingrade sig runt Europa och den förgiftade nationer med valutakriget och fördärvande EMU-systemet som gjorde länder roderlösa som seglade på grund. Dess lära är att förändra regeringar och samhällen genom inbillad eller skapad kris.

Är då Asgård EU, där den listige Loke vill ta sitt säte?

Ohälsa, hunger, sjukdom och arbetslöshet sprider sig som liknar Hel. Digitaliseringen sprider ett beslutsfattanden med ljusets hastighet. Information och kontroll är världsvida. Där galopperar Sleipner.

Genom liberalismen och individualismens kan de trogna förvandlas och ingå i nyliberalismens vargflock. De lockas med karriär och makt. Mytologin talar om Vale som blev Narfe, en varg.

Fenrisulven eller Fenrir var namnet på en väldig varg i nordisk mytologi. Han var son till Loke och en förförande jätteinna som hette Angerboda. Hans syskon var Midgårdsormen, Hel, Sleipner och Narfe. Loke är den listige och vill ta över Asgård.

Angerboda eller Gullveig är i nordisk mytologi en jättinna som utsår tvedräkt mellan asar och vaner, vilket leder till det första kriget, vanakriget. Det är vanerna som ger henne uppdraget att ta sig till Asgård och förarga asarna.

Hel härskade vid Vergelmers kant. Hon hade ett bordsfat som hette Hunger, en kniv som hette Svält, en säng som hette Sjukläger med ett sängöverkast vid namn Glänsande ofärd och en tröskel vid namn Fallande fördärv. Vid hunger och sjukdomar kunde hon ses ridande på en trebent häst. Hel hade också en träl, Gånglate, och en trälinna, Gånglata, vilka går så sakta att ingen sett dem gå. Det låter som de instängda männen och kvinnorna i fas3

Sleipner, “halkig” var i nordisk mytologi Odens grå, starka, åttafotade häst. Sleipner kunde galoppera snabbare än någon annan häst, till och med snabbare än vinden.

Han kunde färdas fram på marken, i luften och till havs. Han var mycket älskad av sin ägare Oden och bar enligt sägnerna krigare som stupat i krig till Odens borg, Valhall. Enligt sierskan i Sigrdrivomal hade Oden ristat runor på Sleipners tänder.

Fenrisulven växer upp blanda assarna På Asgård, men efterhand märker assarna att den är för farlig för att ha gående lös. Till en början var han en harmlös varelse, men han växte snart till ett jättelikt monster och skrämde till slut även asarna.

Man enades om att Fenrisulven måste bindas och visade honom en stor och tung kedja och sa att han var den starkaste om han lyckades slita sönder den. Vargen slet lätt sönder kedjan. Man försökte med samma list med en ännu starkare kedja med samma resultat.

Slutligen tillverkade dvärgarna ett rep av bergens rötter, kattens buller, björnens senor, fiskarnas andedräkt, kvinnors skägg och fåglars spott. Den såg endast ut som ett silkessnöre, men ingen kraft i hela världen kunde slita sönder den och de kallade det för Gleipner.

Ulven anade att det var något lurt på gång och trodde att det var magi i tråden. De fick inte lägga den runt hans huvud förrän någon av dem la sin hand i hans gap som pant. Tyr var den ende som vågade och vargen blev så bunden till asarnas glada skratt. När Fenrir upptäckt att han blivit lurad bet han av Tyrs hand.

Att “ulven” ska bindas fast med ett tunt “band” ingår även i andra urkunder.

Vi behöver filosofer som styr landet istället för “ekonomistrar”.

Det här inlägget postades i Allianspoltik. Bokmärk permalänken.