Den oundvikliga frågan – för vem gäller politiken?

Den stora frågan för vårt samhälle är, vilken roll har människan? Hela människosynen är det vitalaste, som bär på orsaken. Ja, det är en gåtfull fråga.

Genom hela historien gäller konflikten mellan arbete och kapital. Olika system har gällt. En förvandling sker i verklighetsuppfattningen. Det som var gott och blev välfärd är nu ont. Detta hindrar marknadens frihet. Det som var sant kallas för falskt och förskjuts och vice versa. Det som var framåt blir bakåt. Gott eller ont gäller vad som är sant eller falskt.

Det finns en realpolitik i världen som skapar väldiga myter. Historien är rent ut sagt förfalskad eller “hygieniserad” som en forskare uttryckte det.

Många “ismer” gäller som skapar förvirring. Liberalismen leder till ett tunnelseende, där “vi” avsäger oss att vara människa. Vi är inga objekt under ett system, men vägen pekar dit. Rationalismen skapar dimmor. Regeringspartiet kan inte reda ut vad som utgångspunkten. En ideologi råder som stympar.

Det här inlägget postades i Arbete, Kapitalism, Ledarskap, Liberalism, Människan, Människan och värdet, Nyliberalism, Objektiivitet, Postdemokrati, Samhälle, Solidaritet, Välfärd, Vänster/höger, Värderingar. Bokmärk permalänken.