FLER UNGA UTAN INKOMST EFTER SKOLAN 2010 vs 1991

År 2005 var åtta procent av personerna i åldersgruppen 20-34 år helt utan egen inkomst.

År 2010 var siffran 12 procent. Andelen unga vuxna som helt saknar egen inkomst har alltså ökat med 50 procent under de fem åren.

Det visar siffror som SVT Pejl och SVT:s Agenda tagit fram. Siffrorna visar också att år 2005 var det många som hade en månadsinkomst före skatt på mellan 10.000 och 20.000 kronor men också att det redan då fanns en stor grupp som tjänade väldigt lite.

http://www.svt.se/agenda/fler-unga-ar-helt-utan-inkomst

Både uppåt och nedåt

År 2005 fanns det en stor puckel i mitten av diagrammet över inkomstfördelningen bland unga. Den puckeln har så att säga tryckts ned. I stället för puckeln har statistiken år 2010 snarare en grop.

En hel del av personerna i gruppen tjänar nu runt 25.000 kronor per månad, några över 30.000 och en del till och med över 40.000.

Men vi ser också att de med riktigt låga inkomster, eller inga inkomster alls, blivit fler. Puckeln har inte bara tryckts i väg uppåt i inkomstnivåerna utan också nedåt. Inkomstspridningen har med andra ord ökat.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Arbete, Arbetslöshet, Ekonomi, Fattigdom, Folkhemmet, Framtid, Hälsa, Marknadspolitik, Moderaternas politik, Nyliberalism, slavdom, Sysselsättning, Tillväxt, Välfärd, Värderingar. Bokmärk permalänken.