Finanssektorn och världens mäktigaste bolag

 

Orsaken bakom världskrisen 2008 finns i bankhus som styr världens mäktigaste bolag. Privatstyrda centralbanker har styrt världen genom  produktion av pengar ur tomma luften.  Banker har spritt en skulddriven ekonomi. 

.

Detta erkänner idag många ekonomer i världen. Bankernas penningproduktion har fått ske okontrollerat som skapat skuldpengar som har förgiftat hela världsekonomin med en skulddriven ekonomi. Finanssektorn har svält över gränserna. Krisen kan endast minskas genom att skriva av skulder, som finanssektorn egenmäktig skapat,

37 miljoner företag och investerare finns över hela världen. Av alla dessa bolag är drygt 43 000 transnationella med verksamhet i flera länder. Uppgifter som är publicerade i Affärsvärlden. 147 bolag dominerar världens ägarskap och tar hem 40 % av vinsten. I listan finns de som skapat finanskrisen. Finanshus som mixade friska lån med sjuka som spred virus världen runt.

Av de transnationella går det att peka ut 1318 företag som har en mycket starkare koppling till varandra i sitt ägarskap. Dessa bolag är kopplade till minst två andra i det mindre nätverket. I snitt är ett sådant elitbolag kopplat till 20 andra genom att kontrollera stora aktieägarposter.

Bilden är vi  glider bort från en fri makand mot monopol och karteller med en enorm egen makt. Jättar äter eller stryper den nationella näringslivet Vi ser detta ske i OS 2012. De inhemska företagen hamnde utanför staketet.

Den bilden försvann alltmer med decennierna. I stället pratade man om staten och kapitalet som jämbördiga krafter där demokratin styrde det förra och ekonomisk rationalism det senare.

Forskning bekräftar koncentrationen. Europas politik styrs om i en riktning dit banker och storföretag önskar.

De transnationella bolagen köper aktier i varandras bolag på affärsmässiga grunder. Nykomlingar kommer till nätverken där kontakterna finns.

1318 bolagen representerar ca 20 procent av de globala intäkterna. Om man tittar på vad bolagen äger och kontrollerar mer genom sina aktier så representerar dessa 60 procent av de globala intäkterna.

I nätverket på 1318 bolag kan forskarna isolera ytterligare en supergrupp. Men undersökningen slutar inte där.

Supergrupp” består av 147 företag – en rikemansklubb – 0,3 procent av hela den multinationella företagsamheten. De kontrollerar över 40 procent av omsättningen bland alla världens företag, en liten grupp som i sig är starkt knutna till varandra i ett nätverk av ägande som en finansfamilj, en global oligarki.

Detta enligt forskarrön  i en ny schweizisk studie från högskolan Eidgenössische Technische Hochschule Zürich.

I detta råder ett integrerat ägande genom BANKERNA. Ur de 147 bolagen finns en inre cirkel med de 50 mäktigaste bolagen i världen. Dessa är:

 

1. Barclays plc (Rothshild) 26. Lloyds TSB Group plc
2. Capital Group Companies Inc 27. Invesco plc
3. FMR Corporation 28. Allianz SE 29. TIAA
4. AXA 30. Old Mutual Public Limited Company
5. State Street Corporation 31. Aviva plc
6. JP Morgan Chase & Co 32. Schroders plc
7. Legal & General Group plc 33. Dodge & Cox
8. Vanguard Group Inc 34. Lehman Brothers Holdings Inc
9. UBS AG 35. Sun Life Financial Inc
10. Merrill Lynch & Co Inc 36. Standard Life plc
11. Wellington Management Co LLP 37. CNCE
12. Deutsche Bank AG – Warburg 38. Nomura Holdings Inc
13. Franklin Resources Inc 39. The Depository Trust Company
14. Credit Suisse Group 40. Massachusetts Mutual Life Insurance
15. Walton Enterprises LLC 41. ING Groep NV
16. Bank of New York Mellon Corp 42. Brandes Investment Partners LP
17. Natixis 43. Unicredito Italiano SPA
18. Goldman Sachs Group Inc 44. Deposit Insurance Corporation of Japan
19. T Rowe Price Group Inc 45. Vereniging Aegon
20. Legg Mason Inc 46. BNP Paribas
21. Morgan Stanley 47. Affiliated Managers Group Inc
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc 48. Resona Holdings Inc
23. Northern Trust Corporation 49. Capital Group International Inc
24. Société Générale 50. China Petrochemical Group Company

 

Forskarna har använt databasen, Orbis 2007, som innehåller 37 miljoner företag med investerare över hela världen. Det finsn drygt 43 000 transnationella företag med verksamhet i flera länder.

Vilket gör att varje diskussion om banker som något som ”måste räddas” snarare handlar om att banker får obegränsade resurser från sina stater eftersom de faktiskt är kapitalismens verkliga kärna, ETC 2/2 2012.

En finanssektor som svällt över alla gränser under 1900-talet. Klassisk marknadssekonomi innehåller paradoxalt nog inte faktorn med centralbankernas penningproduktion som gettt en finansmarknad fylld med skuldpengar och värdepapper, som skapat en skuldriven ekonomi, inflation och en instabil kaotisk ekonomi som utarmar hushållen och därmed hela samhället.

BIS-banken i Basel är bankernas krona i detta styre, Centralbankernas bank. De äger fullständig immunitet sedan 1930. Alla möten sker utan offentlighet. 195 centralbanker ingår inkl Riksbanken, som genomförde novemberkuppen 1985.

Forskarna har noterat att det är en liten stark grupp som orsakar problemen i den globala ekonomin och som kan riva en fri konkurrens och marknadseffektivitet!!

Forskarna använda datansom gäller från 2007 då till exempel Lehamn Brothers fanns på plats 34 fortfarande verkade och som kom att spela en huvudroll tillsammans med Bear Steanrs i kraschen 2008 på Wall Street. Idag ingår tillhör konkursboet . Barclays plc.

Världskapitalismens världscentra finsn Wall Street i NY, City of London och Basel i Schweiz.

Studerar vi aktörerna i Irakkriget eller finanskraschen 2008. då finner vi Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Rockefellar, Kuhn Loeb, Bank of America, BIS-banken och Credit Suisse. BIS tog hand om Iraks centralbanks gruldreserv och införde en ny valuta bunden till dollar.

Det var Barclay som tog över  konkursboet Lehamn Brothers  efter bostadskraschen 2008. För att rätta till framtida kriser sätter Basel III de nya reglerna. I denna ytterst märkliga superbank medverkar nuvarande och tidigare Riksbankschefer.

 

Krisen kan endast lösas genom att plocka bort skuldpengar ur systemet. Finansektorn måste skriva av skulder som drabbar folk och hushåll.

 
Det här inlägget postades i Avregleringar, Bank- och finanskriser, Bankreformering, BIS-banken, Casino-banker, Finanskrisen, Finansmakten, Globalisering, monopol, Nyliberalism, Världsbolagen, världskrisen 2008, Vinst. Bokmärk permalänken.

1 svar på Finanssektorn och världens mäktigaste bolag

  1. Pingback: Satirtecknare Max Gustafson | eaqhan

Kommentarer är stängda.