Den nya välfärden och samhällsnyttan. Lyxsektorn med RUT-avdrag

 RUT är till för att underlätta familjelivet och att få ihop livspusslet. Det gäller en exklusiv grupp på 3,3 % som delar på 1,3 miljarder som betalas av skattebetalare. Det har främst gällt städning men med lite listighet kan nya defintioner gälla.

Man kan hyra hem en lyxkock till festen, eller varför inte en bartender som blandar drinkarna? Med Rutavdrag blir det halva priset.

 “RUT har ju blivit lite konstigt. Först handlade det om städ, sedan blev det kock, nu bartender, och det var så vi kom in i det här. Men jag har kollat med Skatteverket och det är helt okej”, säger Björn Nielsen, vd för företaget Rent a bartender.

Helt okej enligt Skatteverket. Så här kommenterar finansminister Anders Borg hur man använder RUT-avdrag till SVT:

Tanken är att det här ska skapa förutsättningar att det här ska leda till att fler kommer i arbete, och kanske till och med underlätta livspusslet. Då kan man inte göra skillnad mellan städning eller om någon får för sig att anställa en bartender. RUT är till för att skapa sysslesättning och drar man ner då risker man färre jobb.

En gåta är varför det är en fördel att skära ned på t.ex SJ, skola, vård eller SOS och gynna en tjänstesektor för en bråkdel av hushåll med en marginell samhällsnytta som dessutom skapar sociala klyfor i levnadsvillkor, splittrar samhällsansvar som i skolans arbete och t.o.m. iscensätter fiffel? 2006 rasade högern och anklagade svenska folket för fusk och rev ned sjukförsäkringen.

Skatteverkets regler är tydliga: rut-avdrag får inte göras för flytthjälp – endast flyttstädning gäller. Men andra tolkningar finns bland Stockholms städfirmor. Det är det inte ovanligt med paketpriser där flyttjänsten är billig och flyttstädningen betydligt dyrare, enligt ETC.

Är reglerna kring rut-avdrag för otydliga, frågar ETC en flyttbyrå:

Nej, och när det gäller flyttning är de glasklara. Det handlar om att människor struntar i de regler som finns. I stället får staten gå in och betala kundens faktura på felaktiga grunder.

Skattemyndigheten gör ju alltid stickkontroller, även på oss. Men det är väldigt svårt för dem att kolla uppgifterna. Det skulle vara om de ringde upp kunden och frågade. Kunden är väldigt dum om den avslöjar att vi gjort upp en deal.

 En sådan inställning kallas för korruption.

SVT:s ABC Nyheter avslöjar att företag specialiserade på att arrangera barnkalas använder rut-avdraget som ett säljargument i sin marknadsföring. Trots att Skatteverket säger att man inte får ­göra avdrag för fester och kalas. Men ­genom att skriva ”barnpassning” på ­fakturan så kringgår man det. Ett barnakalas kostar  9 000 kr för max barn och med RUT blir det 4,500 kr. Då ingar godispåsar och ansiktsmålning. Har kan Skatteverkert acceptera en barnpassning på 9.000 kr???


AB:s ledarer 28 nov 2012
skriver:

I diskussionen kring läx-rut – det vill säga skatteavdrag för läxhjälp – har det dykt upp farhågor om att välbärgade föräldrar kommer kunna anställa den lärare som sedan ska sätta betyg på de egna barnen – och få skatterabatt. På det sätt reglerna utformats finns det ingenting som kommer förhindra det, nämligen.

Den borgerliga regeringen har genom avdraget velat subventionera fram en ny tjänstesektor. På kuppen har man skapat ett system för oberäkneligheter, orätt­visor och fiffel.

Det är höginkomstagare som drar fördelen av RUT-avdraget. Summorna har ökat och under året betalades nästan 1,3 miljarder kronor ut i rutavdrag. Dessa 1,3 miljarder kronor är vi alla med och betalar via skatten. Men de som får dela på de 1,3 miljarder kronorna är betydligt färre. Endast 3,3 % av svenskarna utnyttjade rutavdraget 2011. Resterande 96,7 procenten fick alltså bara betala för att dessa 3.3% skulle få städat hemma, enligt en granskning av Björn Alvebrand.

 De kommuner där 3,3 % av svenskarna bor och som låter resten av befolkningen betala städningen i deras hem där finns kommuner med landets rikaste invånare såsom Danderyd tätt följt av Lidingö, Höganäs, Lomma och Vellinge.

 I topp ligger även här de Danderydsbor – är det inte Reinfeldts hemkommun – som gjort rutavdrag, med ett snitt på 8200 kronor tätt följt av Vaxholm med ett snitt på 7800 kronor. Det är svårt att förstå hur dessa miljarder kronor som 96,7 procent av svenska folket betalar in till de 3,3 procent rikaste kan göra rut till en ”populär reform för hela svenska folket” som förespråkarna pratar om.

  • Danderyd 14,9 % i RUT
  • Lidingö 12
  • Täby 10
  • Nacka 9
  • Vaxholm 8,4
  • Lomma 12,3
  • Ekerö 7,1
  • Vellinge 12,1
  • Sollentuna 8
  • Kungsbacka7,3

Det är också svårt att förstå att detta har en strategisk betydelse för samhällsutvecklingen. Vad är arbete och utveckling? En sysselsättning eller samhälsnytta?  Vad är primärt för att samhällsmål och den samhällsekonomiska utvecklingen? Elitens välfärd och ett näringsliv i åstramning?

De som använder RUT-avdraget har varit i det närmaste konstant genom åren. RUT är populärt men endast för den bättre bemedlade befolkningen – ingen fattiglapp kommer någonsin att ha råd med RUT. Knappast heller de med en normal inkomst av ca 25.000 kronor per månad.

RUT är till för underlätta familjelivet och att få ihop livspusslet, är Reinfeldt och Borgs omsorg för fåtalets välfärd

De som haft oturen att förlora sitt arbete och tvingats gå på A-kassa under en tid samt dem som haft ”fräckheten” att bli långtidssjuka och tvingats söka sjukersättning från Försäkringskassan – kommer deras barn att få möjlighet att köpa läxhjälp för sina barn? I RUT-firmor får de sysselsättning i försvagade och osäkra arbetsvillkor med “varufiering” och kommers av arberskraft.

Borgligheten öppnar portarna för gräddfilens värlfärd och de utvidgar klyftorna. Filosofin är att allt kan köpas i en kommers. En överhet köper och övriga fungerar som leverantörer. Men var finns oppostionen?? I dagsläget vågar de kräva skärpta RUT-regler.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Ekonomi, Fördelningspolitik, Förnyelse, Framtid, Frihet. Bokmärk permalänken.