Why poverty? Best for the richest.

Det senaste decennierna har en radikal förändring skett av amerikansk ekonomi som stärkt en liten superrik överklass långt över måttan. Hela medelklassen är på reträtt. De som finns längst ned på samhällsstegen lever utan  basala livsförutsättningar. Utan rättvis skatt upphör ett civiliserat samhälle.  

USA styrka var en gång en bredd och stark medelklass. Efter 1980 växer gapet mellan rika och fattitga snabbt. Genomsnittsinkomst för rikaste är $ 1,4 miljoner  2007. De fattigaste lever på $ 3-4 per dag,

Den privata eliten tar strid mot samhällets samhållningen. Majoriteten tär och minoriteten när ett uttryck. 45 % betalar ingen skatt utan lever på bidrag, är överklassens arrgument, när de fattigaste hamnar utanför ramarna. Stora skattningar har inte stärkt tillväxten. BNP sjunker och biljoner i ökade i skulder. Har man hamnat i fattigdom, då är det mycket svårt att ta sig ur.

Republikaner har program som  vill drar in på matkuponger till de mest utsatta. Striden om sjukkvårdsförsäkring uppfattas socialistisk styrd friheten. De rikaste kräver en full ekonomiska friheten i företagandet. Dessa rötter går tillbaka till tiden när USA grundades.

Förmögenheten hos de välbeställda har nått fabulösa nivåer. Medelklassen krymper. 2010 hade de 400 rikaste större tillgångar är hälften av de amerikanska hushållen eller de 150 milj amerikanerna som bor i södra USA.

I SVT:s programserier, dec 2012, “Why Poverty”,  framkommer det att en vd 1965 hade en lön som var 20 gånger större än en arbetare. 2011 är förhållande det 230 gånger mer. Dessutom är deras skattesats minder än hälften.  Principen är att rätt politik kan köpas. Reagan och Bush har genomfört de digraste skatteskäningarna i USA:s historia.

Kongressmännens valkampanjer slukar stora summor som betalas av de stora företagen inom energi, jordbruk, fordonsindustri, läkemedelsföretag …

Vad händer om medlemmar av kongressen deltar inte efter parti, utan enligt de branscher som ger dem mest pengar över hela deras karriär?

De som har 10 miljarder vill ha 20 miljarder. Lobbister kommer till kongressledamöter med färdigskrivna lagar och förordningar. De rikas ideolog är Ayan Rand som förkunnar moralen om den egna lyckan och inte för andras bästa – den moraliska egoismen.

Även om Represanthuset vill händra lagstiftningen för rättvisa skatter så stoppad det. Hur? Wall Street-dollar får förslag att ajourneras. Hegdefonderna enorma vinster kommer genom avancerade spekulationer att inkassera räntevinster på vädepapper – carried intressed. Skatten mycket låg. Lagförsalg til förändring begravs.

Ekonomisk vinst ska kunna ske utan att behöva tänka på andra.  Folkets väl hindrar konkurrens och är ett slöseri. “Thea party”-rörelsen vill ha maximal ekonomisk frihet. “Öka inte våra skatter”. Frihet att tjäna pengar. En frihet som inte är för alla. En frihet för miljadärer att slippa betala skatt. Frihehet att förorena. Frihet från samhällsansvar.

Republikanen och  ev. framtida presidentkandidat Paul Ryan vill fortsätta på denna extrema väg och vill skära bort stora delar av det offentliga och den knapphet som redan råder bland fattigaste USA, som t.ex behöver matkuponger. Vägnätt och byggnader förfaller. Skatt är ett pris för existensen av en civilisation. Situationen beskrivs så här : “Vi har en tärande majoritet och en närande minoritet”

 Demokratiska och socala grunderna sätts urspel. Majoriteten växer till en kuvad underklass. 7 av 10 som har en high school-examen bakom sig har inget heltidsarbete alls. En colidgesexamen skulle förändra mycket men sedan 1980 har kostnaden att studer ökat med 500 %. 12 miljoner går arbetslösa samtidigt som det råder brist på kvalificerad arbetskraft inom tillverkning, IT och sjukvård. Allt för att minska skatten.

Både Republikaner och Demokrater har skurit ned på utbildningsprogram till förmån för skattesänkningar. Bolagsskatten har sänkts dramtaiskt till 12 % senaste årtionden. Reagan inledde.  Vissa stora företag betalar inget alls.  Bush skattesänkning skulle öka tillväxten. Men från 2003 sjönk BNP från ca 3 % till – 4 % 2010.

2008 sänkte finanshusen på Wall Street hela världsekonomin. Dessa skulle sedan räddas med nästa räntefria lån med skattebetalarnas pengar. Finanskrisen undergräver demokratiskt inflytande och fackligt kollektiva avtal. Med bobubblan krymper förutsättningarna för dem som är längst ned på samhällsstegen. Det har spritt sig över världen.

Inställningen och livsmålet är möjligheten att tjäna pengar. Detta har med rötterna till den amerikanska historien Det stora Sigillet  berättar till ett  innehåll om en ockulta hållningen och hur de invigda i dess mysterikult vill upprätta en ny världsordning som domineras av en topp.

Materialismen är till sin grund en samhällsfientlig lära. Den bär med sig ockulta förtecken som sprider sig i nutiden, kultur, underhållning och livsuppfattningar. Förnekelsen skildrar kanpen om vad som är sanning och det som gäller som en propaganda.

Byggstenen som ratas blir sanningen.

Det amerikanska Sigillet döljer en bevarad hemlighet, en “kod” som  en liten krets följer. De vill nu ta kommandot. Se  “USA – ett nytt forntidsmysterium“, klicka på länken.

Det här inlägget postades i Ägande, Ekonomi, Fattigdom, Finanskrisen, NVO, Nyliberalism, Opinionsbildning, Orättvisa, Postdemokrati, Privatisering, Propagandans makt, Protester, Skatt, Solidaritet, Tankesmedjor, Tillväxt, Uncategorized, Välfärd, Värderingar, världskrisen 2008, Vinst. Bokmärk permalänken.