Den trasiga Alliansskolan. Världsbäst i vinst.

 


I “tid för ansvar” – Reinfeldts stora motto 2011 – hävdar Björklund och Fredrik Reinfeldt att de dåliga svenska skolresultaten kan delförklaras med att många elever är nyanlända från samhällen utan ett utbyggt skolsystem, DN:s ledare 9/1.

Den svenska skolan blir allt sämre. Sedan Jan Björklund blev skolminister för över sex år sedan har andelen elever som lämnar grundskolan med behörighet att söka gymnasiet minskat varje år. Enligt de internationella jämförelser som görs blir svenska elever allt sämre i läskunnighet och matematik, säger AB i sin ledare 9/1

Sossar får skulden

Jan Björklund skyller på Socialdemokraterna. När DN:s ledarsida halvhjärtat försvarade Björklund i går skrev de: ”Kanske är det orättvist att förvänta sig drastiska resultat efter bara en och en halv mandatperiod med Jan Björklund vid rodret.”

Vad är det vi fått se i denna skolpolitik???Ett sammelsurium av venvett att bygga skola

  • segregera genom frikolor
  • sätta hårdare krav och byråkratisera lärararbete
  • skära ned i skolresurser för besparingar
  • skapa vinst för rovgiriga
  • höja kvalitet med RUT-läx för rika
  • tröga och kostsamma kontrollsyste
  • en Allianspolitik som sänker hopp och framtidstro både för elever och samhälle

Tydligen är självinsikten lika med noll!

MP går in i en jamsig debatt i P1 med Björklund utan konstruktiv analys och politik. Är också de påverkade av liberal trångsynthet. Istället för skolans utveckling blev det en om SD och invandrare.

Att omdana skola tar tid säger Alliansen. Andra skolor i världen har vänt en negativ trend på kortare tid. AB tar upp det i sin ledare:

Litauen förbättrade från 2000 till 2006 resultaten så mycket att eleverna nådde samma nivåkunskapsnivå på sex månader kortare tid.

Long Beach utanför New York där mattekunskaperna i fjärde och femte klass efter sex år ökade med 50 respektive 75 procent..

I så skilda områden som Madhya Pradesh i Indien, Minas Gerais i Brasilien och Västra Kapprovinsen i Sydafrika har resultaten förbättrats signifikant på bara två till fyra år.

Finns det någon skola i världen som driver reformer med den orimliga mix som gällt att spara, skapa vinst och driva en arbetsmarknadspolitik med en framtid där skolan inte leder till arbete?? Detta måste vara ett världsrekord i brist på logik och att se helheten. Ett världsrekord att endast uppfatta pengar i en plånbok!

Vad är bäst?  Ja riskkapitalbolag och privata aktörer skördar miljonvinster genom att rationalisera och sälja skolor efter ett par års plundring. Trots dessa skandaler blundar politiker.

Mijonrabbater: Stockholm sålde förskolor och hemtjänst till anställda för 3,4 miljoner kronor. Men det verkliga värdet för verksamheterna är minst 81,7 miljoner kronor. Det visar DN:s granskning av stadens alla avknoppningar 2008.

Trots att offentlig egendom för miljontals kronor har slumpats bort ser politikerna ut att gå fria från rättsligt efterspel. I går lades även förundersökningen mot vårdcentralen Serafen ned.

I Älvsjö betalade två förskolechefer 805 000 kronor för fyra förskolor och döpte bolaget till Upptäckarna AB. I dag är samma förskolor värderade till 20 miljoner kronor.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Studier. Bokmärk permalänken.