Jobbcoachning – en förmedling av arbete eller hjärntvättning?

Vägen till jobb går genom mental programmering är Alliansens koncept. En hjärntvätt som liknar en nyandlig religiositet på falska grunder.

Ansvariga inom Af synes stå helt ovetande om hur jobbcoacherna arbetar och hur de ekonomiskt fungerar. Detta avslöjar TV4.

Någon beställning med krav tycks inte har funnits för miljarderna? Hur har upphandlingen gått till? Många företag bär på ekonomiska brister.

867 företag delar på miljarder i regeringens satsning på privata jobbcoacher. En coach får 10 milj för  att lära de jobbsökande att tänka i positiva affirmationer istället för  att utveckla CV:na eller ta kontakt med arbetsmarknaden.

På internet finns mängder av svenska coachningsföretag som erbjuder NLP-coachning helt betald av Arbetsförmedlingen

Karin Ericsson, den ansvariga chefen på Arbetsförmedlingen, är inte medveten om att coacher använder sig av NLP-metoden, trots att verksamheten skulle kvalitetsgranskas innan uppköpet.

Arbetsförmedlingen har inte klassat några metoder eller behandlingsformer som förbjudna, det står coachföretagen helt fritt att bestämma själva. Det är själva tanken när 3 miljarder ska fördelas. Vad är Alliansens förklaringen till arbetslösheten, kan man fråga sig.

– Tanken är att det ska vara en individuell anpassning utifrån de behov som varje sökande har. Mångfalden gör det möjligt så det tycker vi är bra, säger Karin Ericsson.

Simon är vikarierande reporter på TV4Nyheterna i Umeå. Han är också inskriven på Arbetsförmedlingen. Med dold kamera träffade han en jobbcoach som har kontrakt med Arbetsförmedlingen.

Coachen representerar Coachcentrum, ett företag som fått tio miljoner kronor av Arbetsförmedlingen för att jobbcoacha arbetssökande. Simons coach beskriver CV-skrivande och hjälp med jobbsökandet som mindre viktigt, istället vill hon förändra Simons självkänsla med hjälp av affirmationer – positiva fraser som han ska upprepa 40 gånger per dag.

– När du hamnar med en okänd människa och du känner dig obekväm så upprepar du: Jag, Simon, är trygg i alla situationer, säger coachen.

Neurolingvistisk programmering. Simons coach är utbildad inom metoden NLP – neurolingvistisk programmering, en metod som skapades av två amerikaner på 1970-talet. En av förgrundsfigurerna idag är amerikanen Anthony Robbins.

Robbins predikar metoden världen över. Hans publik betalar från 5000 kronor för att övervinna inre begränsningar genom att bland annat gå på glödande kol. NLP marknadsförs ofta som en vetenskap, men det finns skarp kritik.

NLP kan vara precis vad som helst, det är ingen vetenskapligt granskad metod. Det handlar mycket om att komma in i ditt inre och det var inte vad Arbetsförmedlingens coacher var tänkta till, säger Anne-Christine Hornborg, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

NLP-branschen certifierar sig själv. I Sverige erbjuds 15-dagars NLP-coachkurser för 40 000 kronor. Det finns sjudagarskurser i NLP med hypnosinriktning för drygt 16 000.

Att andas genom hjärtat ger jobb. Utanför Heartmath i Västerås står det forskningscenter på skylten. Här erbjuds jobbcoachning via arbetsförmedlingen.

Coachen som TV4Nyheternas reporter träffar vill gå till botten med känslorna – de negativa tankarna ska kunna omvandlas till positiva sådana.

HeartMaths specialitet är maskinen emWave som coachen liknar vid ett EKG. En elektrod fästs på örsnibben och om maskinen lyser rött betyder det att kroppen är i obalans. Genom att andas genom hjärtat ska klienten få maskinen att lysa grönt – då är kroppen i balans. Det här ska hjälpa klienten att slappna av och på så sätt få jobb.

– Om du bara skulle lägga handen där du instinktivt känner att hjärtat är. Känn att andningen ska komma in och ut genom hjärtat – in och ut. Bra, varje gång du skrattar till så byter maskinen färg, säger coachen.

Heartmath har hittills fått drygt 200 000 kronor av Arbetsförmedlingen.

8,5 miljoner till företag utan skattesedel. Ett av arbetsförmedlingens krav är att coachföretaget har F-skattsedel och därmed betalar skatt på arvodet från Arbetsförmedlingen. Men i granskningen av samtliga företag framkom att 25 företag saknade F-skattsedel. Sex av dem har fått pengar från Arbetsförmedlingen under tiden som de saknat skattesedeln – totalt 8,5 miljoner kronor.

Om F-skattsedel saknas är det Arbetsförmedlingens skyldighet att se till att pengarna beskattas. Om företagen som fått pengar inte längre finns eller vägrar att betala in skatten, är det Arbetsförmedlingen som får betala in pengarna till Skattemyndigheten. Totalt handlar det om runt 2,5 miljoner kronor som Arbetsförmedlingen riskerar att vara skyldig Skattemyndigheten.

Vart sjätte företag har misskött sin ekonomi. Det handlar om utebliven F-skattsedel eller momsregistrering, betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden. Totalt finns det 942 betalningsanmärkningar bland företagen. Detta får ställas gentemot kollen av arbetslösa och sjukskrivna.

Alliansen syns inte ha något mål för Sverige mer än avveckling och därmed finns endast en stängd arbetsmarknad. Regeringen syns lagt på locket.

Jobbcoacherna blir rikligt belönade med skattepengar. 9 000 per arbetslös och tre tusenlappar till om det blir bingo, alltså jobb eller praktik i stället för arbetslöshet.

Arbetsförmedlingen presenterade en ambitiös utvärdering av det fortfarande pågående projektet. Den är minst sagt nedslående. Coachningen ger nämligen nästan inget mätbart resultat. Över huvud taget. Skillnaden mellan dem som fick klara sig på egen hand och de som fick hjälp av Arbetsförmedlingens egna coacher är noll. Noll.

Skillnaden mellan de som skötte sig själva och de som fick hjälp av en extern coach var 1,23 procent. Här hjälpte alltså coachningen en person på hundra.

Metodiken och planerna är inte tillräckligt imponerande för att motivera de 2,9 miljarder kronor som regering och riksdag satsat på projektet under tre år

Ungdomar få gå utan väg in i arbetslivet som består låglönejobb och säljjobb. Många har hög utbildning och kan inte få jobb och ingen utveckling av erfarenhet. Ett missbruk av samhällsresurserna.

Framtiden syns paradoxalt nog bestå av en gigantisk brist på arbetskraft i många sektorer när de stora avgångarna sker. Är det  så att Alliansen tror att marknadsekonomin självreglerar en långsiktiga samhällsplanering? Vad har vi sett av detta i världen?

Det här inlägget postades i A-kassa, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Värderingar. Bokmärk permalänken.