Warren: Är bankerna på Wall Street för stora för att åtalas?

Massachusetts Sen Elizabeth Warren (D) använde sin debut på senatens bankkommittén att ifrågasätta finansiella tillsynsmyndigheter om bristen på ansvar för Wall Street bankernas roll i den finansiella krisen 2008.

Warren säger:

 

 

Jag vill bara att konstatera om detta: det finns distriktsåklagare och amerikanska advokater som är ute varje dag klämma vanliga medborgare på ibland mycket tunna grunder och ta dem till rätta för att göra ett exempel, som de uttryckte det. Jag är verklig bekymrad  om  “too big to fail” – de har blivit “för stora för åtal”-

 

Warren kom till senaten med ett rykte om att vara tuff mot bankerna, hon knappast ensam i sin kritik av bristen på rättsliga åtgärder som har vidtagits mot dem.

I SVT:s Aktuellt den 18 feb. var frågan inte särskilt  het. Varför finns denna kritik om 2008, frågar SVT?  Häpnadsväckande fråga som visar en ofantliga brist på insikt hur bankerna arbetar. Eller vill man tona ned frågan?

2008-krisen är en parallell till världskraschen 1929. Den som iscensätter är de stora vinnarna medan övriga kastades ned i stup. Det märks att denna fråga i Sverige är för stor att föras på tal.

Det som hände Sverige under 80-talet är ännu dolt – ett sabotage av en grupp “nybyggare” ett världsbygge mot den fria grunden. Det gäller inte bara oss utan EU och världen övrigt Vem äger globaliseringen? Vi tar hem storkovan?

Globaliseringen gäller ett nytt ägande med banker och de stora bolagen .En ny hierarki byggs som inte skapar nytt utan lever på det som skapas inom nationernas ekonomier. Vi lever under 2000-talet i en politisk miljö där den verkliga fokusen undviks. Frågan om demokratin.  I liberalismens ideologi kan lögnen skapas och spridas.

Demokratin gäller människovärdet, Olof Palme

Historien om dessa bankfamiljer och bankhus på Wall Street och Cit y of London är totalt okänt kapitel och en svindlande tanker för de flesta fortfarande trots dess krig mot mänskligheten och frihet att erövra världens ekonomier.

 

Det här inlägget postades i Bank- och finanskriser, NVO, Nyliberalism, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.