Att äga eller att ägas? Vår inhemska näringsliv innehåller framtid och självständighet.

Vårt inhemska näringsliv har utgjort basen för vår utveckling och vår självstänighet. Det gäller alla nationer. EU och globaliseringen har andra intentioner.

Vi har sett en rad viktiga grenar i svenska ekonomi och kompetens försvinna till utlandet eller läggas ned sedan 70- och 90-talet. Volvo Personvagnar, SAAB, Asea, LM Ericsson telefoner, Götaverken, Arendal, Uddevallavarven, Bahco, m.fl. Sverige var som sagt länge den ledande forskningsnationen i Norden inom läkemedel och bioteknik. Men på bara några år har Danmark tagit över ledartröjan med åtskilliga framgångsrika läkemedelsbolag. En stor skillnaden är här där  långsiktiga ägarformen med en stiftelse.

Vi ser under Alliansens mandat hur internationella riskkapital tar över ägarstrukturer och tar ut supervinster. I gruvan för Pajala kunde en aktiekupp genomföras där Goldman Sachs blir en storägare. Svenska ägare tvingades att sälja. Bussbolaget Arriva driver en hänsynslös profitering där personal kuvas och kränks,

I OS 2012 i London tog internationella jättar över OS och engelskt näringsliv fick stå utanför staketet. Den nya ekonomin är en marknad över nationerna.

Var finns våra svenska politiker i detta? Vår framtida självständighet och demokrati har med detta att göra. I ett internationellt och nyliberalt perspektiv är samhällen och människor leverantörer för den globala verksamheten. Samhällen reduceras socialt.

Vad innebär detta? Det innebär att människor inte längre är ett mål utan en resurs att uppnå vinster i finanssektorn. Likaså samhället. Marknadsvärden ersätter människovärdet. EU-debatten gör oss bakbundna där det råder målkonflikt. Tal i demokrati men steg verkställer i en annan riktning. Svenska debatten syns ha isolerat sig från omvärldens avsikter. Vi överraskas av skandalerna men bakom finns en ideologi bortom demokratin.

Det här inlägget postades i Ägarskap, EU, Globalisering, Människan, NVO, Postdemokrati, Privatisering, Självständighet, Strategisk utveckling, Systemfel, Vinst. Bokmärk permalänken.