Avhumaniseringen. Det altruistiska surrogatmödraskapet. Forskare vill utvecklar den konstgjorda livmodern.

Teknik och värderingar har ändrats.Ett oenigt medicinsk-etiska råd ger grönt ljus för icke-kommersiellt surrogat-mödrarskap. “Det har hänt väldigt mycket på det här området och det var 18 år sedan en motsvarande rapport publicerades”, säger Kjell Asplund ordförande i Statens medicinsk-etiska råd.

I Agenda, SVT, 3 mars 2013. mötte Etiska rådets representant Barbro Westerholm, Fp och Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet, som avråder pga den stora risken att exploatera kvinnans livmoder ur ett kommersiellt syfte. Etiska rådet talar om en kontroll utan ekonomiska intressen.

Man föreslår att vi i FN och med internationell överenskommelser kan sätta stopp för en handel av barn, som nu sker i stor omfattning  t.ex. i Indien och Urkrania. Fattiga kvinnor från landsbygden rekryteras och finns på “baby farms” under läkarövervakning.

Syftet i Sverige är ett altruistiskt surrogatmödraskap. Par som är barnlösa och som längtar efter barn ska kunna via en släkting eller en närstående person blir föräldrar.

Argumenten bygger på att barnlösa eller samkönade par ska kunna bilda familj. Frågan om konsekvensen för barnets rätt är vag.

 Mödraskapet är den första barnkammaren. Vi har sett bilderna från Lennart Nilsson. Barnet lever i ett universum med sin mor, känner och hör allt. Mamman är tryggheten.

I  den liberala världen är allt detta rubbat.

– Vem är min mamma?  Hur svarar man?

– Ja min lilla vän det beror på vad du menar med en mamma?

– Du är född genom en mamma. Men hon fick ett ägg av en annan kvinna. När du blev född gav hon “bort” dig när du föddes till en ny mamma och pappa som blev din pappa-mamma och en pappa-pappa.

Nya tankegångar ställer mycket på huvudet. Det etiska rådet är på svindlande cykelturer med nya utgångspunkter om altruism där hela vår verklighet ifrågasätts.

Är är naturen omodern? Ja i det nya liberala tänkandet passar naturens ordning inte  in i en marknadsutveckling. Här kan barn kommersialiseras. Indien är det redan en väldig business med baby farms med unga fattiga kvinnor från landsbygden. Hur ska detta stoppas`Med FN?? Hur ska de lyckas?

Forskare håller även på med att ta fram en artificiell livmoder.Man har lyckats födda upp hajyngel i en kammare.

Tekniken kan tillämpas på människor om vår värderingar förändras. Vad är det vi ser? En ny rasideologi?

Forskare har redan publicerat en studie som detaljerat visar en framgångsrik användning av en konstgjord livmoder för att få hajembryon till färdiga yngel. Dessa visade inte på någon skadlig  påverkan till följd av att ha gått igenom utvecklingen i en artificiell miljö.

Forskningen väcker det vi värjt oss från  om möjligheten att skapa ett konstgjort sköte utanför människokroppen för människans fortplantning i en framtid. Odling av människoembryon utan en mor. Barn i ett tomrum.

Efter konstgjorda hjärtan, njurar eller lungor är de alla tillgängliga och de blir alltmer sofistikerade.

Tekniskt är det bara en tidsfråga innan en konstgjord livmoder, som kan låta ett foster växa och utvecklas utanför människokroppen. Vi närmar oss en extrem gräns om det mänskliga livet- Är det en ny rasideologi och fascism vi ser??

 Vi ser nu huer värderingar bryts sönder.

Här ett program Sveriges radio om detta (klicka länk 1  och länk 2 engelsk text): 

Vi ser hur en kommersialisering tränger fram  steg för steg. Proffsidrotten köper spelar i mångmiljon-belopp. Vi talar i det nya språket att vi är leverantörer. Ett leverera resultat. Inte för att skapa nytta och utveckling. För  vem gäller? En marknad. Ett globalt företag ovan nationer. Inte i vinst utan i profit och vinstmaximering på andras bekostnad.

Vi sett i  Sverige hur stora företag anlitar entreprenörer som skor sig på att importera arbetskraft från fattiga länder. Lockar med goda löner men ger det usla. Fria flöden av arbetskraft över gränserna heter det EU:s princip om den inre marknaden.

Liberalism är vår tids lösenord. Den innehåller frihet, som leder till tyranni. 

Vad är liberalism? Det är frihet på andras bekostnad. En frihet utan behöva ta ansvar. En frihet att slippa skatt som ger den ekonomiska friheten. Marknaden ska inte hindras. Ett fritt spelrum. Demokratin skadar detta och naturens ordning hindrar en expansion.

2000-talet vill gå från en demokratisk frihet till marknadens frihet. Till en marknadsekonomi som innehåller stora systemfel, där stora bankhusen inte ingår och som har skapat pengar ur intet med ränta och de har styrt världsekonomin med räntor. Inte efter nationell och sociala hänsyn utan för fria marknadskrafter. Samhällen är en leverantör. Vi har sett deras verk i börskraschen 1929 och 2008. Samma aktörer och vinnare.

Vad var samhällets mening? En plats för rättvisa, kärlek och fred?

SVT har en grannlaga roll att tolka nutidens värderingar. Vår medvetande måste vakna? Är vi våra egna fiender?  Liberalismen är som våt filt som sänker sig över oss.  

Det här inlägget postades i Ägarskap, Allianspoltik, Antisociala reformer, avhumanisering, civilitet, Demokrati, Det fria valet, Fattigdom, Framtid, Ideologiska definitioner, Individualism, Internationalism, Jämnlikhet och feminism, Klassamhället, Liberalism, Människan, Marknadspolitik, Nyliberalism, Opinionsbildning, Postdemokrati, Privatisering, slavdom, SVT, Systemfel, Utanförskap, Värderingar. Bokmärk permalänken.