Den usla människosynen. I liberalismen får inte alla plats. Liv på andras bekostnad.


Sånger från andra våningen är en svensk film från år 2000 av Roy Anderson som visar 90-talets konsekvenser där hela undomsgenerationer kom att offras för att inför liberalismen in i vår land.

Scenerna såg som surrealistiska och obehagliga. Men tiden visar än mer hur det är så många fler som offras. Det som varit i fjärran i en rättsstat återvänder. De fria marknadskrafterna vi har även människor till bli handelsvara och bedömd efter produktionsduglighet och leveraransförmåga..

Billig och fri arbetskraft ska finnas som ett fritt flöde gränserna. De företag som erbjuda de billigaste alternativen är de konkurrenskraftiga enligt EU-normer.

Vi ser vad som sker i med Bussbolagets Arrivas personalpolitik och bristande förmåga att kvalitetssäkra trafikavtal.

Vi har de spårvagnsköpen i Göteborg från Italien med det lägsta priset men som bär på stora kvalitetsbrister. Vi har sett det i vården och med friskolor som plundringsobjekt.

Är du lönsam, gamle vän…

När staten bestämmer vilka mediciner och läkemedel som ska subventioneras så väger man också in hur lönsamma olika­ ­patientgrupper är. Och eftersom pensio­närer bidrar mindre till ­samhälls­ekonomin så blir deras ­mediciner ­dyrare.

Men när Calle Waller, Prostatacancer­förbundets vice ordförande, begärde ut beslutsunderlaget kunde han dessutom läsa att subventionen skulle bli ännu ­dyrare för staten eftersom den genomsnittlige patienten – 69 år gammal – inte arbetar efter behandlingen, enligt AB 11/3

”Förlängd överlevnad för den här ­åldersgruppen ger därmed upphov till ökade samhällskostnader”, skriver myndigheten.

Drygt 19.000 personer över 70 år  hamnade i Kronofogdens register 2012.  Det var en ökning med 13 procent jämfört med 2010, visar en kartläggning
som myndigheten gjort för TT.

Många ensamstående pensionärer kommer inte upp i Kronofogdens existens- minimum på 4.683 kr per månad efter hyra, hemtjänst och färdtjänst

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Demokrati, Människan och värdet. Bokmärk permalänken.