Internationaliserad mejeriproduktion hotar våra öppna landskap

Mejeri700

LRF varnar: Inga mjölkbönder kvar 2050 Sveriges landsbygd håller på att förändras. Under de senaste tio åren har antalet mjölkbönder minskat från tiotusen till knappt femtusen. Och krisen har inte bromsat in. Under årets första tre månader var det ytterligare 50 mjölkbönder som försvann. Samtidigt har importen av mejeriprodukter aldrig varit större än nu. De öppna landskapen hotas om korna förvsinner.  Inhemskt näringsliv äts upp.

Importen har ökat från 2002-2011 av syrade produkter som

  • yoghurt och fil med 150%,
  • mör ökade med 1300%
  • mjölk och grädde ökade med 2700%.

DE ÖPPNA LANDSKAPEN HOTAS

“Varannan mjölkbonde försvann på tio år”

Krisen för landets mjölkbönder fortsätter. På tio år har antalet mjölbönder minskat från 10 000 till knappt 5 000 idag. Under årets första kvartal har ytterligare 50 mjölkbönder försvunnit. Samtidigt har importen av mejeriprodukter ökat kraftigt till Sverige. Aldrig har vi importerat så mycket mjölk, fil och grädde som idag.

“Inga mjölkbönder kvar 2050”

– Jag tycker att det är skrämmande. En ren katastrof. Vi har världens bästa djurskyddslagstiftning i Sverige, och gemene man har ingen aning om vad som finns ute i Europa. Vi måste ju få betalt för att vi månar om våra djur, säger Peter Hildebrand.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/kris-for-mjolkbonder-men-mejeriimporten-blomstrar

VARFÖR? DET INHEMSKA NÄRINGSLIVET SLUKAS AV DET INTERNATIONELLA

Detta är en följd av en global interanationalisering. Vi ser detta inom andra branscher. Efter 1992 startade fusioner och uppköp av svenska företag av utländska företag inom varv, tekoindustrin, fordon, elektronik, läkemedel mm.

Detta är också en följd av EU-integrationen. EU bygger för det internationella näringslivet. Vår politiker har inte tagit rätt ansvar och insett konsekvenserna med en ökad internationell centralisering och storskalighet.

Det står även i strid med en hållbar energipolitik.

Följden är en ökade fjärrtransporter och utbyggnad av transportvägar. Den industriella vågen har fortsatt i mer storskaliga lösningar. Kostnadsjakt och rationaliseringar minskar arbetstillfällen.

Det inhemska näringslivet och dess mångfald reduceras. Vi ser hur bl.a Greklands infrastruktur och näringsliv köps upp. EU vill även privatisera vattenförsörjningen. Prognosen är brist på sötvatten. Knapphet blir en affärsmöjlighet. 

Det här inlägget postades i Ägarskap, Anarkokapitalism, Arbete, Automatisering, Avregleringar, Bank- och finanskriser, ekologi, inhemskt näringsliv, Mejeri, Miljöpolitik, Nyliberalism, Privatisering, Rättvisa. Bokmärk permalänken.