VEM ÄR MÄNNISKAN OCH VAD ÄR DET SOM GÖR ATT ETT SAMHÄLLE ÄR ETT SAMHÄLLE?

Manvalue600Samhället är en spegelbild av hur människan uppfattas. Den svenska modellen byggde på ett samhälle för det gemensamma bästa.

I samverkan och solidaritet byggdes de fria samhället med och för varandra. Arbetet är basen till en ekonomisk och social utveckling. Människans frihet finns i hennes person att ta initiativ, ta ansvar och skapa utveckling. Samhällets främsta uppgift är att utveckla hennes talang och kunskaper för det kommande samhället. Människan är samhällets högsta princip som mål och orsak.

Vi har gått igenom en stor förändring. En ny ekonomisk uppfattning gör gällande att kapitalet är det primära för utvecklingen, där marknaden ska äga fritt tillträde i samhället. En ny syn på människor som resurs och ett medel för marknadens expansion.

Hon uppfattas här som ett ekonomisk redskap. Arbetet är inte längre ett skapande utan ett jobb att verkställa produktiva mål i volym, och antal mätt i tid i ett system. Istället för det solidariska gäller individualismen och i konkurrens ta sig till toppen i pyramiden och liv i lyx. En frihet på andras bekostnad. Moral och etik ersätts med pragmatism.

Ett samhälle i klyftor utvecklas. Under toppen finns både samhälle och människor som leverantörer att betjäna marknaden. Det som jobbar lite, bidrar lite och får då lite.

När den mänskliga värdebasen och de mänskliga rättigheterna plundras, då kommer samhällsgrunden och demokratin att vittra och bli en väg till tyranni

 

Det här inlägget postades i Klassamhället, Människan, Nyliberalism, Värderingar. Bokmärk permalänken.