Moderaternas privatiseringspolitik och riskapitalsägarnas rovjakt

M-PRIVATISERING670

En person dominerar svensk vårdpolitik nämligen Henrik Borelius koncernchef Attendo AB med olika vårdbolaga i Norden och Europa. Han är även Regeringens välfärdsrådgivare. Jonas Sjöstedt har kartlagt politiken i Sverige i AB. Här en bild av allt detta. Mer internationell privatisering av svenskt samhälle och svensk ekonomi, utgör för framtiden en demokratisk fara.

Alla partier bär ett ansvar!!! V vill försvara demokratin. Övriga partier vämjes för “kommunism” men det som den nya ekonomi innehåller är en ny “kommunism” i privat tappning. Grekland är idag skuldsocialiserad. Under 30 år har nyliberal operationer pågått att förstöra samhällets demokratiska grund, ekonomi och välfärd. 

Bakom Carema care finns finansjätten  i USA KKR ägare av Carema Holding AB  KKR investerar främst genom lånefinansierade företagsförvärv. De samverkar nära med Goldman Sachs och Rothschilds Barclay stora aktörer i finnaskrisen 2008.

KKR:s finansielle rådvare Randy Scwimmer  kallade den tidigare amerikanska vårdformen med familjeföretagen som en “fragmenterad industri” i en intervju i SVT. 

USA:s buy out-bolag söker därför driva en affärsmässig industrialiserad åldringsvård med patienter som kollin. Kommersiella vårdfabriker med lean production som koncept – en mager produktion! 

Moderaternas privatiseringspolitik har banat väg för den osunda närheten mellan lobbyister, bolagstoppar och vissa politiker.

Några av de företag som lobbar mest intensivt är de vinstdrivna bolagen i välfärden, avslöjar Jonas Sjöstedt isin artikel i AB den 3 juli 2013.

LOBBYING OCH PR

  • MIKAELA VALTERSON (MP)
  • STEFAN STERN (S)
  • HENRY STÉNSON BRUNSWICK GROUP
  • HENKRIK BORELIUS (ATTENDO AB )

Henry Sténson stitter som Moderaternas ordförande i Stockholm stad och ingår som konsult i Brunswick är en internationell PR-byrå med kontor ibland annat Dubai, Berlin, New york ock Washington. Sammanlagt har man 19 kontor världen över. Brunswick grundades 1987.

2011 blev han Carmas krisgeneral.

Attendo

Carema care ingår nu 2013 Capio, som köptes upp 2004 av Attendo AB för 235 milj. Idag olika vårdbolag i Norden. De är ägera av fd Riksbyggens Serviceboende.

I moderbolaget Atendo AB är Henrik Borelius koncernchef. Han är även Regeringens värlfärdsrådgivare. Häppnadsväckande.

Det var ledamoten och miljadären greve Gustav Douglas som sålde Svensk Hemtjänst 2005 till den brittiska riskapitalisten Bridgpoin Capital och gjorde där en reavisnt på 600 milj.

Han är också en av de sexton ledamöter  i Moderaternas partistyrelse som medverkar till Moderaternas politik tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Den politik som är välfärdens riskkapitalister levebröd. Kapital som  växer till i imaginera värden utan tillväxt i arbete. Allt blir dyrare. Allt ska betals någonstans.

Greve Gustaf Douglas var också en av grundarna till Rosenbadsfonden, den fond som samlade in pengar till Moderaterna för valkampanjen 2006. 

De hemliga partibidragen har fått mycket kritik, bland annat från Greco, Europarådets organ mot korruption
 
Moderaternas närhet till riskkapitalister och liknande personer är ett demokratiskt problem. Hela privatiserinen är ett demokratiskt problem. Det är den politik som EU vill genomföra för den inre Marknaden utan gränser. Allt inbäddat i ett monetärt system.

Väljarna har rätt att veta vilka intressen som ligger bakom förslagen Fredrik Reinfeldt lägger fram och vår framtida relation med EU unionisering för det internationlismens privat näringsliv:

Det monitära systemet innebär att mänskliga och medmänskliga band och livvillkor reduceras till ett tal om ett “cash-flow” ett flöde av pengar för vinst. Tillväxt utan nyskapande arbete är en omöjlig väg. Skandal i kränkande behandling av Attendo. 

Ordentlig vinst för välfärdsjättar

Attendo drog på sig mediernas uppmärksamhet i en lång rad skandaler, Vanvård är vinstgivande. Attendos årsvinster under senare år ligger mellan 200 och 300 miljoner. 

  • En 83-årig man hade lämnats att dö i sin avföring (Rondellen i Uppsala)
  • En man i Lidingö fick inte sina sår omslagna på tolv dagar (Baggeby gård)
  • En patient fick ligga tre dagar med fluglarver i sitt sår (Sälgen i Höganäs)
  • Tre anställda vid Sörgården i Rottne utanför Växjö slog vad om när en äldre kvinna skulle dö

Storföretag inom vård, skola och omsorg fortsätter att växa. Hårdare vinst- och kvalitetsregler kan – tvärtom vad som var tänkt – stärka välfärdsjättarna ytterligare, medan de mindre företagen kan bli förlorare.

 Stora företag har lättare än små att anpassa sig till förändringar. Risken är att de stora företagen växer på bekostnad av de mindre, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för branschorganisationen Vårdföretagarna i Svd den 9/7 2013

Omsättningen i fem av de största välfärdsföretagen – Capio, Praktikertjänst, Academedia, Attendo och Humana – steg med cirka fyra miljarder kronor i fjol, från 31 till 35 miljarder kronor, visar TT:s genomgång av de årsredovisningar som har kommit för 2012.

Praktikertjänst, som ägs av läkare och tandläkare och omsätter drygt 9 miljarder kronor, gjorde en rörelsevinst på 630 miljoner kronor och delade ut 650 miljoner kronor till sina aktieägare. Ca 300 000 kr i snitt.

Nu ställs allt hårdare krav på kvalitet i vård. Detta är en osund ekonomisk utveckling

Andelen upphandlingar med osunda villkor har aldrig varit så här hög. Risken är att kommunerna får in ett företag som säger att man kommer att klara ett uppdrag, men som får kvalitetsproblem eller går i konkurs, säger Henrik Borelius, vd för Attendo som även regerinens Välfärdsrådgivare

KKR är Caremas ägare 

De är två av världens mest kända och rikaste riskkapitalister. KKR-grundarna Henry Kravis och George Roberts tjänade förra året nästan 900 miljoner kronor var. I förlängningen kan man säga att pengarna kommer från svenska vårdcentraler och äldreboenden, (skattebetalarna), eftersom KKR äger vårdkoncernen Carema.

Det går bra nu, kan de två kusinerna och KKR-grundarna konstatera. Henry Kravis och George Roberts drog i fjol in runt 140 miljoner dollar, närmare 900 miljoner svenska kronor. Det är ett ordentligt lyft från de 94 miljoner dollar som de båda 69-åringarna tjänade under 2011. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Read more: http://www.exponerat.info/carema-agarnas-arslon-900-miljoner-kronor/#ixzz2ZOMfFdub

 

 

 Demokrati – finns den här?

Man kan sammanfatta allt i en process. Allt äkta arbete och ekonomi innehåller en samverkan mellan människor. Man kan kalla detta för demokrati för det gemensamma målet. Därför är samhälle och ekonomi en social och mänsklig process. Det monetära system har skapat ett “cash-flow”, som utraderar mänskliga relationer och omdömet hur använda resurser och vad som är målet. Tillväxt kan se ske utan arbete, vilket blir en stöld från folket.

 

 

Det här inlägget postades i Allianspoltik, EU, Okategoriserade, Systemfel, Välfärd, Vård, Vinst. Bokmärk permalänken.