Den tillåtna plundringen

Bara 2 av 25 riskkapitalägda storbolag betalar bolagsskatt. Med hjälp av interna lån kommer riskkapitalet undan minst 10 miljarder kronor i skatt varje år, skriver Dagens industri. Kapital strömmar ur landet och ett utländskt ägarinflytande

Genom att slussa ränteinkomster till skatteparadis kan riskkapitalbolagen helt lagligt skapa maximala ränteavdrag som kan kvittas mot portföljbolagens vinster. Genom att köpa in sig i riskkapitalfonderna betalar cheferna 25 procent i kapitalskatt på deras miljardinkomster istället för en inkomstskatt på 55 procent.

Riskkapitalbolagen sparar samtidigt omkring 1 miljard kronor per år på att slippa betala sociala avgifter. Riskkapitalisterna köper allt oftare upp företag som sysslar med vårdskola och omsorg. En privatisering av den sociala och offentliga sektorn

Bland de 50 verkställande direktörerna, som ingår i en LO:s undersökning, ligger snittinkomsten nästan 41 gånger högre än för den genomsnittlige industriarbetaren.

Samtidigt säger Svenskt Näringsliv att folks löner inte får rusa iväg. Facket måste ta sitt ansvar. I dag är det konstant så att bonusatbetalningar i förlustföretag, riskfria optionsprogram, fallskärmar till vd:ar som själva har sagt upp sig och omotiverade lönehöjningar blivit en vardag. Styrelsearvodena kommer under 2011 att höjas med 10 – 30 %

 

Det här inlägget postades i Ägande, Arbete, Kapitalism, Konkurrens, Samhälle, Statligt ägande. Bokmärk permalänken.