BANKJÄTTAR SAMLAS I NORDEN FÖR ATT VÄXA OCH FÖRVÄRVA BOLAG

Bankboom
En internationell process att förvärva nya företag pågår här och utanför Norden. Det som började på 90-talet och de förvärv som skett under Alliansens tid fortsätter.

Förvärv av nationell teknikutveckling och naturtillgångar får konsekvenser på självständighet och demokrati långsiktigt. Nya ägarkrafter tar vid.

Så sent som i september öppnade Bank of America/Merrill Lynch kontor i Stockholm och efter Bank of Chinas etablering förra sommaren tycks de internationella bankerna återigen se Norden som en attraktiv marknad.. En orsak är att bankerna lockas av den växande gruppen av börsaktuella teknik- och it-bolag i Sverige:

 

”Internationella aktörer stärker närvaron i framför allt transaktionssidan och inom kapitalförvaltning.”

JP Morgan ökar närvaron ’Ökningen är en effekt av att allt fler svenska bolag gör förvärv utanför Norden, framför allt på tillväxtmarknaderna men också på grund av bankens fokus på Norden säger Johan Lustig, som ansvarig för JP Morgans svenska och norska investmentbank.

Varför är dessa storbanker här? Den svenska banksektorn får inte växa mer och kommande kapitaltäckningskrav från Finansdepartementet blir både tuffare och högre än omvärlden. Här finns ”fönster öppnat” för utländska banker. Kraven på de svenska bankerna ger fördelar för utländska banker i Sverige.

Trots att Schweiziska banker, UBS och Credit Suisse, har krav på högre kapitaltäckning och lyckades de göra större och fler affärer i och med att de var så robusta.

Den brittiska jättebanken Standard Chartered, vill vara ett komplement till svenska banker. De har marknader som Kenya, Ghana och Myanmar.

Tendensen är att utsidans ekonomi växer genom att förvärva inhemska företag utifrån för det internationella näringslivet. Nationer blir finansmaktens varuhus. Vinster som skulle gällt inhemsk utveckling kommer till utländsk ägo.

Vad tänker och gör nytt regeringsparti mot detta?

Källa om Bankboomen, Dagens Industri 9/10 2013

Det här inlägget postades i Ägarskap, Anarkokapitalism, Bank och finans, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.