Riskbanken 1985 – bankernas guldgruva till skuldsättning

RIKSBANKEN1985Sveriges Riksbank är en självständig riksbank, vilket innebär att ingen annan myndighet får lägga sig i Riksbankens beslut när det gäller penningpolitik.

Detta är lagstadgat sedan den 1 januari 1999 med en S-regering.

Detta sker trots att Riksbankens beslut att avreglera krediter 1985, vilket kastade Sverige in i en sluld- och finanskris.

Genom alla länders historia är det nationen som äger rätten att skapa pengar med en egen samhällsbank. Många länders skulder ökar med ränta-på-ränta till privata banker.

Efter 2008-krisen avslöjas en spekulationsekonomi på global nivå.Det våldsamma utlåningen i USA skapade värdelösa värdepapper. Hela världens finanssystem blev en surdeg. 

Filmen om Riksbanken går att se igen. En tjänsteman vittnar om dessa dagar som förde oss bakåt i historien. Den nyliberale ekonomen Anders Åslund har beskrivit stämningsläget i kanslihuset och i Riksbanken 1985 berättar detta:

 

JAndersAaslundag minns en mängd samtal med folk inom kanslihuset och Riksbanken på den tid avregleringen begav sig. En tyst fascination rådde över att en sådan avreglering överhuvudtaget var möjlig.« Han skriver att man diskuterade »hur en avreglering kunde drivas igenom det politiska systemet, och fortsätter: “Slutligen diskuterade reformatorerna vilka liberaliseringar en reform i sinom tid skulle tvinga fram. Strategin var teknokratisk och konspiratorisk.”

Bengt Dennis konstaterade kallt efter kraschen 1992: ”Vi fick en ny finanspolitik!

novemb_150”Novemberrevolutionen 1985” är en filmserie i sex delar, utlagd på Youtube. Ingen av de inblandade vill just ta något ansvar.

Bengt Dennis försvarar sig med att det är lätt i efterhand att veta vad som hade varit rätt. Det hela kallades dock att “vi fick en ny finanspolitik, som ansågs lyckad”. Antalet arbetslösa steg till 400 000 personer 1992-1993 för att sedan ligga ganska still fram till mitten av 1997. Ca 90 000 företag gick i konkurs.

Men det var ju Dennis själv, Feldt och Åsbrink som satt på de centrala posterna och fattade besluten.

Vem låg bakom det hela? Hur kunde man då Riksdagen och S-regeringen stifta en lag 1999 som frikopplar Riksbanken från staten efter den katastrof som kom att ske efter 1985. Ingen vet riktigt, men vi kan vet vad som hänt i den övriga världen. Detta är inte unikt. Privatstyrda centralbanker har gett vräldshiststorein.

Bis-Basel3Riksbanken igår i en privat jätte. Centralbankernas centralbank, Bank for International Settlements sedan 1930. Har samordnas beslut. Ingen offentlig tillsyn. Allt i hemlighet. En stat med egen säkerhet i Basel. De som skapat kris tidigare och med och sätt regler – Basel III.

http://www.youtube.com/watch?v=Z95xH9Svq3k

PS:

BANKERNAS OTROLIGA AFFÄRER

De vinster som banker plockat hem från hushåll har använts för lån till kärnvapen industrin. Det är som ofattbart dåligt att den svenska politiken inte kan hantera bankfrågan. Det gäller nu SEB och Handelsbanken.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5671334

B
Det här inlägget postades i Bank- och finanskriser, Riksbanken, Socialdemokrati. Bokmärk permalänken.