FRIA MARKNADER OCH DEMOKRATIN I FRAMTIDEN?

Mona+StefanI Mona Sahlins avskedstal 2010 spår vi den nya vägen nu S antar.

Vi har stelnat och hamnat i otakt med svenska folket, säger hon. Vi måste förändra oss. Och däri ligger nya möjligheter.

Ett tal som Alliansen välkomnade storligen. Ett tal i en logisk kullerbytta där tes och antites ska blir en syntes. Två motsatta villkor blir ett.

 

 … Den ska prövas utan att vi glömmer en annan av våra stora styrkor: insikten om att jämlikhet och utveckling är två sidor av samma mynt.

 

När politikens vänsteryttrar sätter jämlikhet före utveckling, då säger vi: nej, det finns ingen sådan motsättning! När politikens högeryttrar sätter utveckling före jämlikhet, då säger vi: nej, nej, de är varandras förutsättningar! …”

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12690072.ab

Då kan vi fråga oss: Vad menar högern med ”utveckling”???

Utvecklingen gäller Marknadsfriheten och Kapitalets rätt att råda över landet. En väg som EU anger för alla sina medlemmar.””

Vad menar vänster med ”jämlike”. Det gäller människovärdet, vår lika rätt och frihet som medmänniskor i samhället. Det gäller där människan själv

Människans rätt och frihet ska då hand med Marknadens rätt och frihet. Är det möjligt. Endast en kan segrar. En blir målet. En blir medlet. Vem är suverän? Vem är orsaken till utvecklingen i årtusenden?DE

Allt som ser runt oss är alstrat av människor, där samhälle och medmänniskor är målet och orsaken.

Vi står oundvikligen inför en politisk och demokratisk konflikt då Marknadens lagar omformar nationer. Sverige öppnade bankens portar för 30 år sedan. Varför??

Marknadsmekanismen får då tyra det mänskliga ödet.

Att tjäna banker och storföretag. Att nationen och folk blir en leverantör en liten grupps rikedom. Att nationens naturkapital och näringsgrenar kan handlas upp. Nationen som en marknad, såsom det var när vi kunde åka till Kungsbacka marknad och handla grönsaker, skor eller trasmattor

Stefan Lövfen har bejaktat Monas filosofi och väljer mittvägen att förena människors och marknadens med varande.

Inga partier vill tala om framtiden. Endast budgetfrågor. M går ut en poltik som riktar sig till dansband, motorsport eller HBT för den ekonomiska och hållbara utvecklingen. Hjärnsläpp råder.

Vi har stora målgrupper i alla åldrar från barn, ungdom, studerande, yrkesverksamma pensionär och åldringar. Alla samhällsområden är basen för framtiden. Där är arbetena. Där är tillväxten. Där hållbara vägen.

Att vi blir uppköpta är ingen framtidsväg. En cynism växer fram med kapitalets etik. Kassaflöden från folket till eliten. Banker lever på skuld. Ekvationen går inte ihop. Ett förvillelse sker i partier.

Vi ser hur begreppsvärlden urholkas i nutiden.

Ett signum för M som det nya “arbetarpartiet”. Begrepp som frihet, rätt och utveckling får en ny innebörd. Nya lagar ska främja marknaden enligt EU.

Vi redan i konflikt med det hållbara. Basförnödenheter fjärrtransporteras t.ex. Korta avstånd borde gälla.

Hur ska då vägriktning utformas när sanna grunder inte längre gäller utan feltolkas eller marknadsanpassas. Hur ska medborgare kunna förstå? Utveckling av människor och samhälle har bytt form och blir marknadens utveckling. Vi själva ska marknadsanpassas och leverera resultat som det heter.

Det här inlägget postades i Demokrati, Ideologiska definitioner, Människan och värdet, Marknadspolitik, Nyliberalism, Sveket mot Sverige, Vänster/höger, Värderingar. Bokmärk permalänken.