VÄRLDENS SNABBASTE AVREGERLING SKER I SVERIGE

 AvregleringR

Sverige har de senaste ­decennierna hört till världseliten när det handlar om liberaliseringar, avregleringar, privatiseringar och valfrihetsreformer. Vi måste verkligen stanna till. Vart är vi på väg??? Avregleringens historia ingår både S och M som marknadsivrare.  

SJ:s avreglering 1988 sker Ingvar Carlsson statsminister efter Riksbankens av reglering.Effekten blev ju mer konkurrens, privatisering och avreglering ju sämre järnväg har den gett . Det är de erfarenheter som finns av järnvägsprivatisering. I

Storbritannien tvingades man till och med att ta flera steg tillbaka när det gäller privatiseringar. De bästa fungerande järnvägarna i Europa finns i moderna länder med låga grad av avreglering och privatisering som exempelvis Tyskland och Danmark. De sämsta finns i länder som privatiserat och avreglerat mycket som Sverige och Storbritannien.

 *****

Elmarknaden avreglerad avreglerades 1996 med en S-regering. Detta innebär att konkurrens införs mellan elproducenterna. Priserna sätts efter vår tillgång på vattenkraft.

Sverige är indelat i el.områden. Industrin i södra Sveriges hämmas och får så betala högre elpriser. Marknadsekonomin drivs efter en knapp tillång istället för verkliga behov. En negativ konkurrensutveckling mot oss själva.

Sverige måste anpassa sig till EUs strävan att verka för en gemensam fri konkurrensutsatt elmarknad i hela Europa. Det innebär en centralstyrning och maxvinstuttag enligt det dyraste alternativet med oljekraftverk.

 *****

Det svenska skolsystemet tillhör de mest liberala i världen. Motstycke finns bara i Chile. Men helt unikt är det att den svenska staten inte bryr sig om vem som äger skolan. På 20 år gick vi från ett av världens mest reglerade skolsystem till världens mest liberala. Detta skett både med Socialdemokrater och Moderater.

Stefan Stern, som jobbat med både Ingvar Carlsson, Göran Persson och Mona Sahlin, jobbar idag med friskolekedjan Kunskapsskolan och med Silver Life, ett privat äldreboende för de välbeställda inom 40-talsgenerationen. Han känner sig idag lugnare sedan Stefan Löfven blivit S-ledare.

 *****

Efter att det statliga monopolet på apoteken avslutades den 1 juli 2009 med Alliansen, har läkemedelsrådgivning till kunderna blivit sämre. Det säger Statskontoret i en rapport.

 *****

 Medlemsländer inom EU visar svalt intresse för avreglerad transportmarknad. Ökad arbetslöshet är en farhåga om billig utländsk arbetskraft tillåts arbeta fritt med inrikes transporter. Detta har skett med usla villkor som liknar träldom.

 *****

 Avreglering av krediter genom Riksbanken 1985 satte oss i en björnsax. De privata bankerna håvar in miljarder. Mer utlåning, mer skuld ger räntevinster. Hushållsskulder stiger.

 

Den svenska Riksbanken skulle nu inte heller kunna styras av riksdagen. Dolt styrs den av BIS. Medlemskapet i EU gjorde också att Sverige ställdes under den Europeiska centralbankens förmyndarskap. Inflationsbekämpning och skattesänkningar var den enda vägens politik. Samt besparingar och nedskärningar av den offentliga sektor som inte kunde privatiseras.

 *****

 Bostadsmarknaden lider av brist. Knapp tillgång ger högre marknadspriser stabila kassaflöden till byggare och banker. Knapp till bostadstillgång och höga boendekostnader hindrar unga att få arbete.

 
*****

 Efter Keynes samhällsekonomiska modell kom tesen att inflation dämpas med arbetslöshet. Ett systemskifte där den svenska modellen satte arbete för inflation som gav den stor utveckling på alla fronter med öppen arbetslöshet runt 1-3 %.

Milton Friedmans axiom är att arbetslösa är ett ”skjortlager” – en ekonomiska vara på arbetsmarknaden som tillgängligt för näringslivet. Varken samhälle eller företag kan utvecklas i en hög arbetslöshet.

 *****

Lösningen är att gemensamt återta kontrollen och ägandet över järnväg, el, sjukvård och skola. Att kollektivt äga och kontrollera dessa för samhället vitala områden är grunden för att kunna lösa problemen med dålig funktion och höga priser.

*****

Marknadsekonomin har gett en katastrof i kapitalism, natur och samhälle. Värdet på människan leder till träldom i världen. Vårt demokratiska hot.

Historik:

reformutv

1985 RIKSBANKEN AVREGLERING AV KREDITER
1988 KOMMUNALISERING AV STALIGA SKOLOR
1990 REKLAM MARKSÄND TV

1991 PRIVAT ÄDREOMRSORG (M)
1992 FRIKOLEREFORMER (M)
1993 POST OCH TELE (M)

1995 SOS ALARM BLIR ETT VINSTINRIKTAT BOLAG
1996 EL OCH GODSTRANSPORTER JÄRNVÄG
1997 SAMMA ERSÄTTNING TILL FRISKOLOR SOM DE KOMMUNALA
1999 PENSIONSREFORMEN
2000 POSTGIROT SÄLJS. BOLAGISERING AV TELIA SOM MYNDIGETHET
2003 SAMKÖNADE ADOPTIONER
2005 ASSISTERANDE BEFRUKTNING LESBISKA

2006 PRIVATA AKTÖRER FÖR ÖKAD VALFRIHET FÖR ARBETSLÖSA (M)
2006 LAS – STOPP AV NY LAGTEXT I LAGEN OM ANSTÄLLNINGSSKYDD (M)
2007 SÄNKT A-KASSA (M)
2007 SÄNKT SJUKERSÄTTNING(M)
2008 FRA-LAGEN OM ÖVERVAKNING (M)
2008. ARBETSKRAFTSINVANDRING. ALLA VÄLKOMNA TILL ETT JOBB (M)
2009 APOTEKTSMONOPOLET UPPHÖR (M)
2009 KÖNSNEUTRALA ÄKTENKSKAP (M)
2009 LOVLAGEN OM VALFRIHETEN I OMSORG (M)
2010 ALLMÄN VÄRNPLIKT AVSKAFFAS (M)
2010 SKÄRPT LAG OM KOLLEKTIVTRANSPORTER FÖR KONKURRENS PÅ JÄRNVÄGEN (M)
2012 MER KONKURRENS KOLLEKTIV BUSSTRAFIK (M)
2012 BILPROVNING SÄLJS (M)
2012 JA TILL INSEMINATION FÖR ENSAMSTÅENDE (M)

Det här inlägget postades i Historia, Internationalism, Liberalism, Marknadspolitik, Moderaternas politik, Nyliberalism, Samhälle, Socialdemokrati, Systemfel. Bokmärk permalänken.