ÖKADE SYSSELSÄTTNING ELLER TILLVÄXT I SAMHÄLLE GENOM ARBETE?

RDSAMUTV3

Stefan Löfvens krav på sig själv och partiet – efter ett möjligt maktskifte hösten 2014. Ett jobbmål att Sverige fram till 2020 ska öka antalet sysselsatta personer så att Sverige får lägst arbetslöshet i EU med Österrike som referens

Arbetslösheten skulle minska från dagens 8,2 procent till 4,7 procent av arbetskraften. Ungefär en halvering alltså av nuvarande arbetslöshet.S har talat om vägen om mer sysselsättning, mer utbildning och mer jobb. Var leder det? Vad är och mäter sysselsättningen?

En person är sysselsatt om de utförde minst en timmes arbete under referensveckan eller hade en pågående anställning. Personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder räknas också som sysselsatta. Mer utländsk arbetskraft som utbildas ökar sysselsättningen. De gäller alla mellan 15-74 år.

Stefan Löfven vill följa Göran Persons väg. Han sänkte arbetslösheten till 4 procent, och i början av 2000-talet nådde regeringen faktiskt dit – på pappret, en kortvarig men massiv satsning på vuxenutbildning, och AMS-åtgärder som svalde många arbetslösa som i statistiken kunde klassas om till ‘studerande’.

Är det mer sysselsättning som krävs framtiden eller reell tillväxt? Politiken bör i rimlighetens namn innehålla strategiska mål för en fri samhällsutveckling utan förtärande privatisering. Folket förväntar sig stopp på välfärdsplundring och uppköpta näringsgrenar.

Rådande jobbutveckling i marknadsekonomi har gett djup folket ohälsa och kränkning av yrken och människors liv. Banker fyller på tunga skulder

Verklig tillväxt kan endast ske genom en realekonomisk utveckling i nytt samhällskapital och näringar. Många samhällsområden lider nu brist på utveckling pga Alliansen. Alla dessa är tillväxtområden och väg till arbete.

ETT VERKLIG RÖDGRÖNT ARBETE SKULLE KUNNA TÄCKA EN SÅDAN FRAMTID!

NYBYGGE

Det här inlägget postades i Arbete, Förnyelse, Framtid, Hälsa, Investeringspolitik, Ledarskap, Privatisering, Riskkapitalbolag, Socialdemokrati, Stefan Löfven, Strategisk utveckling, Sysselsättning, Utbildning, Utsatta yrken, Utveckling, Välfärd, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.