VAR SKER EN NATURLIG TILLVÄXT?

Naturlig-tillvaxt
Sker tillväxten i skogen eller på virkesmarknaden?

Svenskt Näringsliv har enligt näringslivets ideologi och med dess organ propagerat för att “naturlig tillväxt” sker på marknaden. Därför ska marknaden sättas i fokus och vara ledande för utvecklingen i världen.

Det är en orimlighet. Allt som finns på en marknad är ett resultat av en tillväxt i samhället med mänsklig kraft och kunnande som grund och inom naturens ramar. När vi talar om tillväxt måste vi tala om nationens arbetskraft och utveckling. Detta gällde en gång Sverige där arbetet kom före kapital och marknad. Detta kallas för “insidans ekonomi”.

Det som gällt EU och världsmarknaden beskriver “utsidans ekonomi” som söker ett fritt tillträde till nationen tillgångar. Därför sker också en förtärande marknadsekonomi. En hypotetisk och digital tillväxt i finanssystemet.

Det ju så felaktigt som helst. Politik på dessa grunder blir också detta en orimlighet och en lögn. Högerkrafterna vill kalla detta för en modern utveckling. Den tar oss till fördärv.

Är då “vänster” inte en naturlig tillväxt med samhällets förutsättningar och människors utvecklng med jämlige, välfärd och demokrati, där arbete är tillväxtens början???

Framtidens ekonomi behöver återvinnas till sin rätta mening för samhällsbygget med och för människor som mål och orsak. Den innehåller även samhällshushållets försörjning under naturens villkor.

Jordens resurser är ändliga och ingår i kretsloppets ekonomi. Samhällets ekonomi är så ett kretslopp såsom naturen är det. Vi borde tala om kretsloppets ekonomi.

Ja allt det som ger välfärd, försörjning, varor och tjänster; och det som förbereder en energisomställning och som bygger kretsloppet blir till en ny tillväxt.

Kretsloppet
Det här inlägget postades i Ekonomi, Marknadspolitik, Samhälle, Strategisk utveckling, Systemfel, Tillväxt, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.