Är marknadsekonomi en vetenskap?

EKONVETENSKAP

Ekonomernas marknadsteorier baseras på matematiska modeller av den rationella människan som hittills har haft det svårt att beskriva och förutse verklighetens ekonomiska kriser.

 Formeln visar en tillväxt i kapital med ränta “p”. Ränta på ränta. På pappret eller i datorn finns lönsamheten och vinster. I verkligheten kan bli det rakt motsatta i förluster och skuldsättning runt om.

Det absurda sker. Knapp tillgång på bostäder ger starka kassaflöden till byggare och banker. Svenska räkfiskare dumpar idag 1000-tals ton räkor för att hålla priserna upp på en hög nivå.

I marknadsekonomins verklighetsuppfattning under 2000-talet utsuddas gränser mellan höger och vänster. Vem kan förklara höger och vänster, frågar sig Stefan L. Häpnadsväckande besked när S bär de rika traditionerna. Gäller det samhällets eller marknadens framtid?

Marknaden överordnas som ledstjärnan. Allt rationaliseras i en pragmatism under ekonomins lagar dvs marknadens livslagar (en hypotetisk fysik, som är falsk).

Varje individ skall då finnas för att jobba för kapitalets tillväxt. Vaga samhällsmål gäller. Marknadsmekanismen skall då styra från ovan det mänskliga ödet och framtidens frihet.

Det här inlägget postades i Ideologiska definitioner, Individualism, Marknadspolitik, Systemfel. Bokmärk permalänken.