VAD BESTÅR KRITIKEN OM V OCH S? STORLEK ELLER IDEOLOGI??

POSTDEMOKRATIN3
S är onekligen större och bär ett stort ansvar att föra Sverige på fötter igen efter Alliansens raseri.

Men frågan gäller även ideologi och om värdegrunden.

V för en vänsterpolitik med samhälle och människan i fokus. Talar i kunskap och uppriktighet om samhällets tillstånd och menar vad de säger.

De tar upp frågor som bankens roll och påverkan. Med Jonas S finns en stor kunskap om EU. De ser problematiken med landsbygden och storstädernas utveckling.

De vill värna om vårt naturkapital och känner storbolagens lystna blickar på gruvnäringen och andra branscher. Inte minst om tjänstesektorn. De ser även att människan inte är en produkt att göra förtjänst på.

De nya ekonomin är mer ett krontalstänkande där nytta, mening och nya arbeten försvinner. Samhället klyvs i det de som blir mer rika medan övriga blir fattigare.

En kränkande och skadlig hets i arbetsmiljön utvecklas. Arbete som jobbautomater att uppnå siffermål. Trälarbeten.

Cynismen har gått för långt. Företag sitter fast i att visa en god avkastning till sina ägare. De tänker mer i pengar än människor och samhällsnytta.

Privatisering i välfärd är långsiktigt en väg som förstör demokratiska grunder.

Synen på det offentliga är både en demokratisk och jämställdhetsfråga. Många kvinnor får slita ont med orättvisa löner Den sociala åtstramning är både till men för vårdtagare och personal.

 S-logoSocialdemokraterna. fokuserar på full sysselsättning och utbildning. Käpphästen är privatiseringen i välfärden.

Hela samhälls- och framtidsbilden är mycket tunnare än V.

Hur hela samhället i grunden ska utvecklas i framtiden är en grumlig fråga. Stora kratrar finns efter Alliansen. Stora skandaler har skett.

Apoteksfrågan är som väntat en spekulationsfråga och inte en fråga för samhällsnytta. Köpa billigt och sälja dyrt utan någon ny nytta.

Även S vill bejaka marknadens fria utveckling. Gruvnäringen är hotad med internationella krafter. “Quick & Dirty Business” har uppdagats.

Oklarheten om höger och vänster visar att nya S är inte längre är rotad i det S som gällde innan 1985.

S avreglering och frigörelse av Riksbanken 1985 resp 1999 öppnade Pandoras ask. Olyckorna kom. Ett stor systemfel. Riksbanken ingår i BIS som åderlåter världen. Gruvliga vinster på skuld som affärsidé.

Övergripande är samsynen mellan M och S stor om EU, marknadsanpassning av Sverige och i stort om Nato.

S medverkan i hemliga nyliberala nätverk gynnar inte ett fritt parti om S inte tar ställning och kommer med motåtgärder. Urban Ahlin och Carl Bildt är välkända personer i dessa kretsar under många år.

S förnekar en högerriktning trots att den är så påtaglig. Gör inte upp med sitt förflutna.

Gråsossarnas tid är förbi. Progressiva sossar plockas bor som Lena Somerstad.

S har korrigerar lite med att vårdyrken inte får kränkas. Arbetsmiljöfrågan är viktig. Kulturfrågan har kommit.

——————

Framtidsfråga gäller folkrätt eller marknadsrätten. Båda står nu mot varandra. Överstatliga organ utvecklas. Ska utvecklingen gälla folket eller marknaden? Därav två centralpunkter som ger obalans.

Det här inlägget postades i Demokrati, Framtid, Klassamhället, Marknadspolitik, Nyliberalism, Paradigm, Privatisering, Samhälle, Socialdemokrati, Strategisk utveckling, Tillväxt, Utveckling, Väffärdsstaten, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.