DET SOCIALA PROTOKOLLET OCH EU?

EUfreflowDen fria rörligheten inom EU får inte utnyttjas för att pressa löner eller arbetsvillkor. Sverige bör kräva att EU ska anta ett socialt protokoll som gör det tydligt att de grundläggande fackliga rättigheterna inte underordnas EU:s ekonomiska friheter. Det anser en majoritet i arbetsmarknadsutskottet och föreslår att riksdagen riktar ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Regeringspartierna reserverar sig mot förslaget.

 Vi kan se en annan parallell till detta som gäller den hållbar utvecklingen. Sverige fick inte marknadsföra klimatsmarta köp som var närodlat eller lokaltillverkat. Det stred om fri konkurrens.

Affärsintressen kommer före både hållbara vägar och människors fria val.

Kan ett socialt protokoll förverkligas när offentlighetsprincipen beskärs utan att förändra grunden till EU som en fri marknad för de transnationella företagen?

Om läkemedel, livsmedel eller andra produkters har biverkningar och tillverkningsmetoder som är menliga och hemlighetsstämplas, då gäller moment 22.

 Vi ser en marknadsekonomi som vänder på alla begrepp. Var står S i detta, när de med M har röstat för en inkränkning på offentlighetsprincipen. Ska vi slukas av ett system och ideal om förgör steg för steg? Syns inte ett växande vanvett???

Det här inlägget postades i EU-rätt, Framtid, Människan och värdet, Marknadspolitik. Bokmärk permalänken.