PRIVATSERING OCH MARKNADSANPASSNING MÅSTE STARKT IFRÅGASÄTTAS

reinfeldt-ledareTåg som inte kommer i tid, apotek som saknar mediciner, ­äldre som vanvårdas och skolor som går i konkurs. Regeringens ­privatiseringar har fått allvarliga följder. Nu riktar även Riksrevisionen stark kritik.

Hela marknadstänkandet har fört oss i fel banor sedan 80-talet.

När revisorerna granskat ­avregleringarna av tidigare statliga monopol, som järn­vägen, elmarknaden och apo­teken, fann de systematiska brister och misskötsel.

Kritiken är omfattande. Det är också en varningssignal för mittenpolitiken. Allt har kostar miljarder i förluster och kortsiktighet med fel utgångspunkt.

Regeringen har inte gjort ordentliga riskanalyser i samband med utförsäljningarna. De har därför kostat skattebetalare flera miljarder kronor i onödan. Pengar som kunde ha gått till att förbättra skolan och äldreomsorgen. Dessutom har regeringen brustit i tillsynen och uppträtt alldeles för passivt.

När Sveriges ledande välfärdsforskare studerade följderna av de senaste 20 årens ­privatiseringspolitik kom man fram till att vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/somaralnaher/article18119441.ab

På några decennier sopas vitala värdegrunder bort. De anses vara otidsenliga. Ett samhälle baseras på individualism. Vad ska binda ihop? Vi kan tvingas att gå in i ett system med tvingande ekonomiska lagar där människor blir en vara att bruka.

M och Fp tänker i nya banor. Fängelser ger färre arbetslösa. Den svarta unga generation i fängelser. Minskar arbetslösheten.

http://www.etc.se/kronika/fangelse-mot-arbetsloshet

 

Prison

 

 

 

Det här inlägget postades i Fredrik Reinfeldt, Ledarskap, Nyliberalism, Privatisering, Systemfel. Bokmärk permalänken.