HUR KAN MAN TROLLA BORT VINST OCH SKATT OCH LÅTSAS ATT FRISKOLOR INTE PLUNDRAS?

EQTpengarMäktigt bolagsägandet trollar bort vinster och skatter. En kartläggning finns  av Aftonbladet om EQT.
Sveriges största utbildningsföretag Academedia mörkar varje år flera hundra miljoner genom skatteplanering.

Förra året 2013 : 333 miljoner – i snitt 6 200 per skolelev. Pengar som inte går till eleverna. Pengar som inte beskattas.

Det är ett hot mot svenskt skatteunderlag, säger Börje Noring på Skatteverket.

Hur går det till att undvika skatt och höga vinster? Man använder sig av holdingbolag med ägare i skatteparadis. System finns även andra koncerner. Pengarna försvinner genom att betala räntor på räntor på tre holdingbolag högre upp bolagsstrukturen.

• Svensk Utbildning Intressenter
• Final Holding AB
• ACM 2010 och ACM 2001.

På så vis slipper de att betala skatt för vinsterna. I Academedias fall är det i slutändan riskkapitalbolaget EQT, med säte på skatteparadiset Guernsey, som är ägare. Ägarna får vinsten av skatteplanerandet när bolaget säljs.

Ägare av Marvin Holding Limited AB är EQT-fonden EQT V, en riskkapitalfond som ägs av investerare som sjätte AP-fonden, pensionsfonder, försäkringsbolag, och privatpersoner. Säte för EQT:s fonder är Guernsey.

Den utländska toppmoderkoncernen Marvin Holding Limited AB, är på ett vis också ägare av Academedia och finns på skatteparadiset Guernsey.
http://bloggar.aftonbladet.se/vinnareochforlorare/2014/04/sa-morkar-de-vinsterna/

 

Det här inlägget postades i Ägarskap, Finanskapitalism, Finansmakten, Privatisering, Riskkapitalbolag, Skatt, Vinst. Bokmärk permalänken.