Israels och Palestinas resp. presidenter ber för fred tillsammans med Påven.

Fredstra

Ett unikt möte har skett på Pingstdagen. Påven Franciskus i Rom bjöd  in den Grekisk-ortpdoxe patriarken Bartholomes i Konstinopel, Israels president Shimon Peres och palestiniernas president Mahmoud Abbas att komma till Vatikanen och hålla ett gemensamt bönemöte för fred i Mellersta Östern och att genomföra symbolisk plantering av ett olivträd. Oliv är en symbol för fred.

Alla politiska och diplomatiska försök att bryta dödläget har misslyckats. Fred är mycket mer än att underteckna ett fredsdokument. En väg att komma tillbaka till kärlek och fred.

Initiativet är nu ”Att åkalla Gud för fred i Mellersta Östern” som påven Franciskus utvecklat i samband med firandet av mässan i Betlehem den 25 maj.

Då bjöd han in både Israels president Shimon Peres och palestiniernas president Mahmoud Abbas till Vatikanen för att be om ett slut på konflikten i det heliga landet.

Båda ledarna accepterade snabbt inbjudan. Frågan gäller även Syrien.

Ett interreligöst möte mellan judendom, kristendom och islam

I delegationerna vid söndagens fredsceremoni kommer ledare för de tre stora monoteistiska religionerna: judendom, kristendom och islam att närvara.

Den judiska fredsbönen

Den första delen av ceremonin är tillägnad judendomen som gäller en bön för skapelsen följt av musik. Därefter sker en bön i åberopande av förlåtelse. 

Efter det mer musik kommer en fredsbön enligt en traditionell judisk musikalisk meditation. Alla böner sker på hebreiska.

Den kristna fredsbönen

Kristna böner vilar på samma teman. Först på engelska och sedan på italienska och slutligen på arabiska. Även detta varvas med musik och avslutas med en kristen musikalisk meditation. 

Den muslimska fredsbönen

Den tredje delen av ceremonin kommer att innehålla muslimska böner på arabiska med musik som avslutande med en muslimsk musikalisk meditation

Påvens fredsapell

Den sista delen sker på engelska. Påven Franciskus kommer att be för fred och uppmanar sedan de båda presidenterna att formulera sin egen fredsvädjan till Gud.

Shimon Peres börjar följt av Mahmoud Abbas. Patriarken Bartholomes närvarar och möter alla
Efter mötet planterar presidenterna ett olivträd i Vatikanens trädgård, som en symbol för en fred.

Peres och Mahmoud lämnar sedan  Vatikanen. Påven Franciskus och patriarken Bartholomes återvänder sedan till St Martha bostad.

I Vatikanens informationsmöte betonades att påven inte vill gå in och delta politiskt i den israelisk-palestinska konflikten, men att han genom detta söker öppna en ny väg för samverkan.

Alla hoppas nu att situationen kan förändras, eftersom alla är nu så trötta på konflikten. Ingen klarar på egen hand skapa den nödvändiga freden.

Den israelisk-palestinska fredsprocessen befinner sig i fritt fall

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har brutit kontakterna med Mahmoud Abbas och dennes nya palestinska regering, eftersom den har tillsatts med stöd också av Hamas, islamiströrelsen som vill utplåna Israel.

Att Peres nu träffar Abbas under maximal medieuppmärksamhet är därför en mycket stark politisk markering.

Peres har  i många år har gjort Netanyahu och landet stora tjänster genom att för världen visa upp den fredsengagerade sidan av Israel – och på så sätt avlett en del av kritiken mot premiär­ministern och regeringen.

Omfamnade varandra

Peres och Abbas, som båda var med bland undertecknarna av det historiska Osloavtalet mellan israeler och palestinier 1993, omfamnade varandra innan de planterade olivträdet tillsammans. De tre huvudpersonerna höll korta tal.

Fred kräver mod, mycket mer än vad krig gör. Det kräver modet att säga ja till möte och nej till konflikt, sa påve Franciskus.

Shimon Peres:

Jag har upplevt krig. Jag har smakat fred. Jag kommer aldrig att glömma de sörjande familjerna, föräldrar och barn, som betalade priset för kriget. Hela mitt liv ska jag aldrig sluta att kämpa för fred.

Mahmoud Abbas:

Vi vill ha fred för oss och våra grannar.

 http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/francesco-francis-francisco-pizzaballa-34582/

http://www.dagen.se/nyheter/paven-vill-fa-freden-att-gro-i-mellanostern/

Det här inlägget postades i Fred, Påven Franciskus. Bokmärk permalänken.