SOS – vinst till varje pris.

Vinstdrivande ambulanser illustrerar en dödligt kall politik. Sjukförsäkringen och SOS är elementära funktioner i ett civiliserat samhälle.

M missbrukar sitt mandat in i absurdum och driver en politik som inte är för folket utan mot.

Ägarnas krav på SOS Alarm är att de ska leverera 12 procents vinstmarginal årligen!

LEVERERA VINST! Det kostade liv. 23-årige Emil Linnell dog på sitt hallgolv brusten mjälte, när ambulansen inte kom. Det handlar om en 11-årig flicka som fick en sax inkörd i bröstkorgen. Det handlar om skytte­soldaten Johan Björklund som drabbades av massiv dubbel­sidig lunginflammation. Det handlar om en man som gick till fots till akuten och dog av sprucken aorta.

Kalla fakta TV4 har åter granskat SOS alarm och funnit att trots tidigare avslöjande råder ännu många allvarliga brister trots löften om åtgärder. Orsaken syns inte vara de enskilt ansvariga som tar emot alarm utan ett systemfel råder i hela verksamheten. De anställda vittnar om kaos och utmattning och ifrågasätter vinstkraven i det offentligända bolaget. Så här berättar ”Anna”, larmoperatör:

Man skär ner på personal och tillsätter inte vakanser. Vi har varit jättelågt bemannade i hela Sverige. Vi som är operatörer har ju inte ätit lunch och inte kunnat gå på toaletten . Vi får ingen handledning och under senaste året har det varit rätt tomt på utbildning.

Genom Moderaternas cyniska socialpolitik pågår en privatisering, avreglering och upphandlig av alarmtjänst och sjukvårdsupplysning. I dag behöver operatörerna som besvarar samtalen inte vara vårdutbildade, utan får en introduktion när de anställs. Sjuksköterskor kopplas in ”vid behov”.

Kraven ställs på en hög avkastning, utdelning och vinst leder till att SOS Alarm, Medhelp AB och andra liknande bolag skär ner på personal, tar in medicinskt okunniga (lägre löner) och på alla sätt anpassar verksamheten för att de ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Fragmentering och uppdelning innebär oklara ansvarsförhållanden och sämre service.

Vinststyrning innebär ett tryck mot besparingar på personal och annat, med sämre service som resultat. Sämre kvalitet och service innebär en fara för patienterna.

Pengar är mer värt än människor för borgarna. Vi ser att det ekonomiska vinstintresset kommer före det medmänskliga samhällets fundament. Ett samhälle utan rättvisa havererar.

 

Det här inlägget postades i Hälsa, Marknadspolitik, Orättvisa, Organisationsfrågor, Samhälle, Systemfel, Vård, Vinst. Bokmärk permalänken.