USA:S SANKTIONER MOT RYSSLAND SLÅR TILLBAKA.

russian-sanctions-dollarjpgEKONOMIN GÄLLER ALLA OCH KAN INTE DELAS UPP.

Den amerikanska dollarn, den dominerande globala valutan sedan 1944, kan förlora en del av sin glans på grund av de amerikansk-ledda sanktioner mot Ryssland över turbulensen i Ukraina. Dollarn har bleknande till förmån sedan den globala finanskrisen 2008.

Förstörelsekrafter skapar nya förstörelsekrafter

De USA-ledda sanktioner mot Ryssland kan ha slagit tillbaka på USA, eftersom det hotar att “påskynda ett steg bort från dollarn som blivit omrörning sedan den globala finanskrisen [2008],”

Rachel Evans på Bloomberg skrev.

I en oväntad vändning, har Hongkongs centralbank köpte mer än $ 9,5 miljard sedan början av juli “för att förhindra att dess valuta från rally som sanktionerna blåst spekulationer om en tillströmning av ryska pengar.”

“OAO MegaFon, Rysslands näst största mobiloperatör, skiftade en del kassa i stadens dollarn”, enligt Bloomberg. “Handel med den kinesiska yuanen kontra den ryska rubeln steg till den högsta den 31 juli sedan slutet av 2010, enligt Moskvabörsen.”

I mars, efter Krim röstade för att avskilja sig från Ukraina och gå med Ryssland, USA och EU införde visumrestriktioner för ryssar och Krimanhängare som de ansåg “de närmast inblandade i destabiliserande Ukraina, inklusive den militära interventionen i Krim.” Amerika och EU expanderade deras ekonomiska straff senare i månaden, samt två gånger i april, en gång i maj och två gånger i juli, enligt Debevoise & Plimpton, en internationell finansiell advokatbyrå.

SANKTIONEN

I den senaste omgången av sanktioner utfärdade den 29 juli införde EU en bredare sanktioner för att “begränsa tillgången till EU kapitalmarknaderna för ryska statligt ägda finansinstitut, införa ett embargo mot vapenhandel, upprätta ett exportförbud för varor med dubbla användningsområden för militära slutanvändare och begränsa Rysslands tillgång till känslig teknik särskilt inom oljesektorn. “president Barack Obama meddelade USA skulle också” blockerar export av särskilda varor och teknologi till den ryska energisektorn “,” expanderande sanktioner till fler banker “och” suspendera kredit som uppmuntrar export till Ryssland. “

Dollarns dominans har minskat under de senaste 13 åren, från 72 procent av de globala valutareserverna till 61 procent idag, hotar den position som dollarn hållits sedan Bretton Woods-konferensen i juli 1944, då delegater från 44 allierade länder träffades i New Hampshire till hamra ut ett sätt att reglera det internationella monetära och finansiella ordning efter det att andra världskriget. Varje signatär överens om att anta en penningpolitik som upprätthålls växelkursen genom att binda sin nationella valuta till den amerikanska dollarn och förhindra konkurrensdevalvering av sina pengar. Vid den tiden var dollarn knuten till guldpriset. År 1971 tog president Richard Nixon i USA av guldmyntfoten, och den amerikanska sedeln blev reservvaluta i världen. Vissa råvaror, som olja, är prissatta i dollar, oavsett ursprungsland.

“Krisen skapade ett nytänkande av dollardenominerade värld som vi lever i,” Joseph Quinlan, chefsmarknadsstrateg på Bank of America Corp amerikanska Trust, som övervakar ca $ 380 miljarder, skriver Evans. “Denna otäcka tur mellan Ryssland och västvärlden relaterade till sanktioner, som kan vara en accelerator mot en mer multicurrency värld.”

Lydelsen av de ekonomiska sanktioner kan också påverka dollarns ställning som världens reservvaluta negativt.

Historiskt amerikanska sanktioner förbjuder företag från att använda US-dollar i den riktade landet (som Iran eller Sudan) skrev Frances Coppola i Forbes i mitten av juli. Men de nuvarande sanktionerna mot Ryssland fokusera på “amerikanska personer” att ge företagen en långsiktig finansiering i alla valutor. En del av de riktade verksamheter inkluderar de i energibranschen, bland annat Rosneft och Novatek, och de i den finansiella sektorn, som Gazprombank (den finansiella arm gasjätten Gazprom) och den ryska staten utvecklingsbanken.

“Det är kanske inte uppenbart varför ett energibolag vill låna i euro, eftersom olja och gas är prissatta i dollar,” Coppola skrev. “Men att låna i euro skulle kunna vara en väg runt sanktionerna.”

Bankerna kan också använda derivat “eller till och med bara grundläggande valutamöjligheter”, tillade hon. Men med EU gå in på sanktionerna, kan Euro finansiering vara “ganska svårt att komma med.” Men Coppola noterade, “Det är fortfarande smart.”

“Världen är i ett tillstånd av ekonomiskt krig”

Det säger den ryska presidentrådgivaren Sergey Glaziev och den ekonomiska hjärnan bakom den Eurasiska unionen för Rysslands framtid har angriper finansdrakarna.

Ryssland vill ta täten för ett nytt valutasystem med BRICS. Angela Merkels har antytt att EU kan komma att ansluta sig.

BRICS består av 42 % av världsbefolkningen och 1/4 av världsekonomin

Dessa “nya partners” är egentligen inte ny, eftersom Ryssland har varit nära sammankopplade med dem i nästan 13 år. Det handlar om dem så kallade BRICS-länderna, som representerar 42 procent av världens befolkning och cirka ¼ av världsekonomin, vilket innebär att detta block av stater är en viktig global aktör.

BRICS-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafriak är likasinnade när det gäller att stödja principerna i internationell rätt, den centrala roll som FN: s säkerhetsråd och de principerna om icke-användning av våld i internationella relationer, det är därför de är så aktivt utför inom området att lösa regionala konflikter. Men samarbetet mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika går utöver de politiska aspekterna och också av dynamisk handel och flera projekt inom olika vetenskapliga områden

Källla: http://rt.com/usa/178500-russian-sanctions-dollar-dominance/
http://www.oikonomia.info/?p=29687

Det här inlägget postades i Breton Woods, BRICS, Finanskrisen, Putin, Ryssland, Ukraina, USA. Bokmärk permalänken.