SAUDIARABIENS DELAKTIGHET I ISIS-OPERATIONER I IRAK OCH SYRIEN.

Kerry-Saudi-Arabia

Hur mycket är Saudiarabien delaktig i Isis-kriget övertagande av stora delar av norra Irak, som underblåst en eskalerande Sunni/Shia konflikten i hela den islamiska världen?

Enligt ex-MI6 chefen antyder en plan har gällt ett decennium.


Före 9/11 kom ett mycket illavarslande uttalade från prins Bandar bin Sultan som en gång den saudiska ambassadören i Washington och då även chef för saudiska underrättelsetjänsten fram till för några månader sedan.

I ett samtal med chefen för brittiska underrättelsetjänsten, MI6, Sir Richard Dearlove, sa Prins Bandar till honom:

“Tiden är inte långt borta i Mellanöstern, Richard, när det blir bokstavligen” Gud hjälpe dem som är shia.

 

“Mer än en miljard sunniter har helt enkelt fått nog av dem.”

En räkenskapens dag  skulle komma. Denna fatala tid förutspådde prins Bandar, där Saudiarabien själv skulle spela en viktig roll att stödja ett anti-Shia jihad i Irak och Syrien.

Sedan erövringen av Mosul från Islamiska staten Irak och Levanten den 10 juni 2014, har shia kvinnor och barn dödats i byarna söder om Kirkuk och Shia-flygvapen kadetter sköts med maskingevär och begravdes i massgravar i närheten av Tikrit.

I Mosul, har shiahelgedomar och moskéer sprängts. I den närliggande Shia-staden Tal Afar har 4 000 hus tagits över av Isis soldater som “krigsbyte”, därför att de har identifierats som Shia eller en närstående sekt, såsom Alawites i sunnirebell-kontrollerade delar av Irak och Syrien.

Idag har detta blivit lika farligt som att vara en jude vara i Nazi-kontrollerade områden i Europa 1940.

Det råder ingen tvekan om riktigheten i detta citat som prins Bandar fällt, Han var generalsekreterare för det nationella säkerhetsrådet i Saudi från 2005 och var chef för underrättelsetjänsten åren 2012-2014

Det var år när al-Qaida-liknande jihadister tog över den Sunni-väpnade oppositionen i Irak och Syrien.

I sitt tal i förra veckan i den brittiska tankesmedjan i försvar och säkerhetsfrågor i “Royla United Services Institute. Känt för “the art of war”.

Här i det forum betonade Richard Dearlove, som ledde MI6 1999-2004, att prins Bandars ord var “en skrämmande kommentar som jag minns mycket väl”.

Han tvivlade på om en påtaglig och varaktig finansiering skulle skett från privata givare i Saudiarabien och Qatar, som myndigheterna har blundat för, som skulle ha spelat en central roll i Isis uppsving mot sunniområden i Irak.

Han sade: “Sådana saker sker helt enkelt inte spontant.” Detta låter realistiskt eftersom tribala och kommunala ledarskapet för Sunni i de majoritetsstyrda provinser står i stor tacksamhetsskuld till saudiska och gulfens givare och de skulle sannolikt inte samarbeta med Isis utan Sunni samtycke.

31bandarbin-apPrins Bandar bin Sultan avslöjade för och den tidigare chefen för MI6 Dearlove att räkenskapens dag skulle komma för Shia

Dearloves uppfattning är att Saudiarabien deltar i Isis-ledda Sunni uppror har rönt förvånansvärt liten uppmärksamhet

RIchar Dearloves huvudtes är att hotet från Isis till väst är överdriven till skillnad från bin Ladins al-Qaida. Den ny konflikten gäller “i huvudsak är muslim på Muslim”.

Kristna  anser inte detta. I områden tas de tillfånga av Isis, Deras kyrkor skändats och de tvingas fly.

En skillnad mellan al-Qaida och Isis är att Isis är mycket bättre organiserade. Om de skulle gör attacker mot västerländska mål kommer resultaten sannolikt att bli förödande.

Prins Bandar var själva centrat för den saudiska säkerhetspolitiken i mer än 30 år att kunde så kasta 100 miljoner Shia i Mellanöstern in i en katastrof .

Den sunnimuslimska majoriteten kommer att övertyga många Shia att de är offer för en saudisk ledd kampanj för att krossa dem. “Shia-allmänhet blev mycket rädd efter det som hände i norra Irak”, sade en irakisk kommentator.

Shia ser hotet som inte bara militärt utan härrör sig från den utökade inflytande från Sunni-islamska fåran genom i wahhabismen, den puritansk och intoleranta version av islam som förespråkad av Saudiarabien och som fördömer Shia och andra islamiska sekter som icke-muslimska avfällingar och polyteister.

http://www.independent.co.uk/voices/comment/iraq-crisis-how-saudi-arabia-helped-isis-take-over-the-north-of-the-country-9602312.html

Hur nära står då USA i detta med sitt förbund med Saudiarabien. Al-Qaida är ju också ett resultat av USA:s vapentillförsel till rebeller i Afghanistan under Sovjetinvasionen åren 1979-1984.

Utrikesminister John Kerry fick frågan av en journalist. Svaret blev undvikande.
– Låt oss tala om framtiden och inte om det förgångna.

Putin har anklagat USA delaktighet i Syrien med al-Qaida-liknande jihadister.

Det här inlägget postades i ISIS, Krig, Syrien, Tankesmedjor, Terrorism. Bokmärk permalänken.