SAGAN OM RINGEN – VÅR TIDS SAGA

Tolkien
Vår tids ultima och kaotiska fråga gäller ekonomin och dess härskare. Den största lögnen mörkläggs och syns inte. Men då måste även den största sanningen gälla som också är den är den stora gåtan.

Sagan om Ringen skildrar en episk fantasi. Men slående likheter finns med vår nutid. Är då allt en skildring av vår tids saga. Vår tids gestalter och händelser i en så upprorisk tid? 

I mitten av allt ont finns den mörka Lord Sauron, som har förslavat folket Midgård genom ringarna av makt.

Det finns sju ringar för dvärgherrar, fem för älvkungar, nio för dödliga män och en för att härska och binder dem alla i mörker och slaveri alltid.

Dessa mässingsringar smiddes i Domedagsbergets eldar och är en symbol för centralbankerna och deras monopolistiska krafter, som gör det möjligt för dem att skapa pengar ur ingenting och lånar ut mot ränta till de godtrogna människor.

Med sin obegränsade finansiella styrka, kan de kontrollera massmedia och trollbinda allmänheten med sin propaganda.

Så småningom kom en ny tid som besegrade allt mörker med fred mellan folken. Ringens vrede, orcherna och monstren blev slutligen utplånade.

Tolkien har sina böcker skildrat de myter som lever i olika kulturer. Gestalter som arketyper. Det är sagans språk för barnen att skildra om gott och ont.

Pengarnas grund var en fråga har studerade. Och skriver:

Det får endast finnas en källa till pengar; en urkälla ur vilket nationens blod flyter fram för att vitalisera näringslivet, säkerställa ekonomisk jämlikhet och rättvisa och värna välfärden för folket … Med andra ord, det har alltid varit vår uppfattning att detta privilegium att skapa och utfärda pengar till nationen bör återställas till staten

(Tolkien, Candour” magazine, 10 augusti, 1956, sid 48).

Det här inlägget postades i Bank och finans, Bankreformering. Bokmärk permalänken.