DEN FRIA MARKNADEN – EN LÅNE- & VINSTFEST FÖR BANKERNA

skuldberget

Hushållens lån fortsätter att öka. I maj 2014 uppgick den samlade lånen till 2 956 miljarder kronor. Totalt uppgick bostadslånen till 2 390 miljarder.  Svenskarna är bland de mest belånade i Västvärlden. Det är bara några få länder i Europa som är lika högt belånade. Fria finansmarknad anses självreglerande i sin konkurrens om kunderna? Är det sant? Vad händer med samhällets välfärd och konkurrens?

Beräknad bankvinst 2014 väntas bli 105 miljarder. Affärsbankerna är konstruerat som aktiebolag. Häften av vinsterna hamnar hos aktieägarna.

Politiken är staten låter bankerna vara oreglerade på en fri finansmarknad i en bankkonkurrens om kunderna. Bankerna söker vinst utan hänsyn till en samhällsnyttan.

Banker var en gång en förmedlar av pengar genom in- och utlåning med en avkastning till spararna. Då gällde ett ekonomiskt kretslopp. Detta är nu brutet sedan 1985. Ingen åtgärd trots fastighetskris och kraschen 1992.

Ett spöke är inflationen. Teoremet är att genom en viss arbetslöshet skulle inflationen styras. Inflationen är nu nära noll trots hög arbetslöshet. Sambandet är falskt. Hög inflation kom en gång ur oljekrisen och sedelpressar under 70-talet samt genom en gigantisk kapitalansamling i OPEC-länder. En infarkt utlöstes i det finansiella system. Då guldfoten föll för dollarn 1971 rasade även ett spekulativt valutakrig.

Riksbanken sänker nu den styrande reporäntan, med 0,25 procentenheter till noll procent! Bankerna kan nu utnyttja läget till än mer vinster om inte samhället reagerar.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenskt-lanefestrekord-3-000-miljarder

Fullständigt otroligt att bankväsendets verksamhet, skuldtaktik och privatiseringar inte lyfts upp på agendan, när skulden på bolånen är astronomiska. Hela 2008-krisen är nedlusad av ett bedrägeri av djupaste art. Mönstret går att identifiera då och i Asienkrisen 1997. IMF har agerat som förmedlare av frikostiga lån för att senare ta rollen som Kronofogden och pantsätta tillgångar och kräva en social åtstramning i lagar och ekonomi. Nationer går på pumpen.

Bankranet3 

Det här inlägget postades i Bank- och finanskriser, Marknadspolitik. Bokmärk permalänken.