Skatteplaneringen i Luxemburg

LyxLeaks

En stor mängd dokument läckta från revisions- och konsultbyrån Price Waterhouse Coopers, PWC, ger en inblick i företag som med avancerade skatteupplägg vill minimera sin skatt. Ikea, Tele 2,  SEB. o h Nordic Capital och EQT som bland annat äger Sveriges största skolkoncern, Academedia.

Namnkunniga bolag

Men också namnkunniga bolag som Pepsi, Apple, Heinz, Volkswagen, Fed Ex och Glaxo Smith Kline. Det sistnämnada är ett ökänt vaccinbolag med affärsmetoder som lett till åtal och stora böter på 3 miljarder dollar och som nu utvecklar ebola.

En spännande läcka som kom till den internationella organisationen för undersökande reportrar, ICIJ, som jag och UG-kollegan Sven Bergman är medlemmar i. Vi har under ett par månader varit med och granskat den svenska delen av PwC-läckan – som är stor, nära 28.000 sidor.

http://www.svt.se/ug/sverige-ligger-pa-tio-i-topp-i-lackan

De flesta dokumenten är hemliga avtal mellan skatteverket i Luxemburg och PwC:s klienter världen över. Skatteupplägg och räntesnurror gäller 340 bolag i världen.  Flera svenska stora välkända bolag finns också med, bland andra Ikea, Tele2, SEB och riskkapitalbolagen Nordic Kapital, IK Investment Partners och EQT.

Skatten nära noll procent

Uppläggen beskrivs detaljerat  i dokument som har skickats från Price Waterhouse Coopers (PWC)  i Luxemburg till skattemyndigheten i Luxemburg. Många gånger ingår Luxemburgbolag i flera led och ytterligare holdingbolag i andra länder och skatteparadis. I många fall har man fått ner skatten från de officiella 29 procenten till nära noll. En och samma tjänsteman på skattemyndigheten har godkänt många av uppläggen med vändande post.

Principen är att ett bolag lånar ut pengar till sig själv med hög ränta. Ett bolag ligger i ett skatteparadis som lånar t.ex 500 milj till 11,76 % ränta till sitt moderbolaget i Luxemburg med ett gynnsamt skattesystem som garanterar att inte någon dubbelbeskattning råder. Moderbolaget beskattas i Luxemburg och räntekostnaderna dras bort från vinsten.

I typfallet ingår att bolagen inte är aktiva i Luxemburg, men har adress där – på Rue Guillaume J Kroll 5 har exempelvis 1.600 företag ”kontor”. ICIJ påpekar att skatteförfarandet är lagligt och tjänstemän i Luxemburg förnekar till och med att företagen fått någon förmånlig behandling.

Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capital, säger till Ekot att många företag väljer Luxemburg på grund av att landets skatteverk kan ge bindande löften om att bolagens ägare inte ska dubbelbeskattas.

EQT:s vd Conni Jonsson, fick frågan för en tid sedan i en intervju med SvD Näringsliv nyligen frågan om man fortsätter att finansiera sina svenska portföljbolag med aktieägarlån från utlandsbaserade moderbolag. Då sa han bland annat följande:

Så länge det finns möjlighet för oss att finansiera oss på ett billigare sätt, och hela svenska näringslivet gör det, kommer vi att göra det.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/rantesnurror-trollar-bort-miljarder_7113497.svd

 Luxemburg kritiseras i dag efter att tusentals dokument som avslöjar hur internationella företag gynnats med hemliga skatteupplägg läckt ut. Mitt i stormen sitter också EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som tidigare var premiärminister i Luxemburg. Juncker har ju själv varit med att bygga det här systemet i Luxemburg

Danske EU-parlamentarikern Jeppe Kofod (S) tror att EU-kommissionens nye ordförande, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, kan bli av med jobbet om det visar sig att denne känt till att Luxemburg hjälpt företag i Danmark och andra EU-länder att minska skatten. Kofod kräver besked av Juncker, som tidigare var premiärminister i Luxemburg:

”Vi behöver tydliga garantier från Junckers sida att han inte har varit involverad i eller involverat sitt land i olagligheter. Kan han inte leverera det är han olämplig som chef för kommissionen”, skriver Jeppe Kofod i en kommentar till nyhetsbyrån Ritzau.

http://www.dn.se/ekonomi/luxemburg-hjalper-svenska-bolag-minska-skatt/

 

Jean-Claude Juncker utfrågades redan i går om sin syn på skattesystemet i hemlandet, med anledning av den undersökning som EU-kommissionen drog igång för en månad sedan kring näthandelföretaget Amazons verksamhet i Luxemburg.

Kommissionen har all rätt att inleda utredningar av den här typen, och det gäller inte bara Luxemburg. Kommissionen kommer att göra sitt arbete och för min del kommer jag att undvika att blanda mig i, eftersom det är ett ärende som faller under konkurrenskommissionären (danska Margrethe Vestager) som måste få ha en stor handlingsfrihet i det här fallet. Jag kommer inte att bromsa henne, för det vore otillbörligt, svarade Juncker på en fråga från fransk tv efter gårdagens första kommissionssammanträde i Bryssel.

Vi får hoppas att det finns livskraft i EU att de vaknar ur sin marknadsliberala dröm.

I en tid när den EU-kritiska opinionen växer står Juncker för överstatlighet och strävar efter ett Europas Förenta Stater, hävdar hans kritiker. ”Europas farligaste man” basunerade den brittiska tabloiden The Sun ut i början av juni.

Det här inlägget postades i Bank och finans, EU, Finansens systemfel, Finanskapitalism, Riskkapitalbolag, Skatt, Skatteplanering, Systemfel. Bokmärk permalänken.