MYSTERIET MED NEDSKJUTNINGEN AV MALAYSIAN AIRLINES MH17.

Cockpit-MH017

Malaysia Airlines Flight 17 var på väg från Amsterdam i Nederländerna till Kuala Lumpur i Malaysia. Planet hade 283 passagerare och 15 besättningsmän (totalt 298 personer) ombord.

Den 17 juli 2014 klockan 16:15 förlorades kontakten med flygplanet och det havererade i Hrabove i Donetsk oblast i Ukraina. Samtliga ombord omkom.

Bilder från olycksplatsen har cirkulerat på Google. Cockpiten visar spår av beskjutning!

  • Hål som visar infarter och utfarter. Kanter med uppslitna hålen som är böjda inåt. Dessa är mindre och rund och rena, som visar ingångspunkter som högst sannolikt kommer genom projektiler med 30 millimeters kaliber
  • Kanterna på den andra är större meduppslitna utgångshål med samma kaliber som gäller de mindre hålen.

Det framgår även att dessa projektiler har passerar ett dubbelskikt av aluminium. En armerad struktur finns som är strimlat eller viks utåt!

Vidare kan man identifiera att det finns mindre utvikta skärsår, som indikerar att splitter har passerat genom skalet med en stor kraft från den yttre flygkroppen rakt igenom cockpiten. Även vingpartier bär på kulthål. Cockpiten är på alla plan förstärkt för att kunna klara kollisioner med fåglar.

Obama-administrationens offentliga påståenden gäller att ukrainska rebeller med rysk hjälp sköt ned Malaysia Airlines Flight 17.

Detta skulle då genomförts av Buks luftvärnsmissilsystem som skulle behövas för att träffa ettcivilt jetflygplan som flyger på 10 000 meters  höjd.

En tystnad har lägrat sig om vad som verkligen hände?

En nedskjutning pga. av en felaktig identifiering? Med tanke på storleken på dessa 5 m långa missiler som ingår Buk-systemet kan detta inte verifieras.

I några oberoende analyser av resterna från olycksplatsen tyder på jetplanet angreps genom en flygattack och inte av någon luftvärnsrobot.

En av dem är Peter Haisenko, pensionerad Lufthansa-pilot,  som har rekonstruerat förloppet ur de så övertygande flygresterna.

Arbetshypotesen är ändå från de amerikanska underrättelseanalytiker att en ukrainskt Buk-batteri och stridsflygplan har samverkat i vad  de trodde var ett rysk trafikflygplan.

Cockpit-left

Genom en foto-rekonstruktion framgår det att ett ryskt SU-25 eller ett annat okänt stridsflygplan som skjuter in i cockpit från pilotens vänstra sida och är medvetet riktat på piloten själv.

Andra hål visar ingång från höger sida. Attacken kommer då från två stridsflygplan vid samma tidpunkt. Granskning pekar på det är den ukrainska regeringen som är ansvarig för nedskjutningen.

Detta behöver placeras in i sitt sammanhang och eskaleringen av av Nato-verksamhet i Östersjön som berör svensk säkerhetspolitik och alliansfrihet. Ett kallt krig ökar spänningen mot öster. Ryssland är nu pressat av Kina som söker resurstillgångar. Ett oroligt läge i söder med terrorattacker. Och nu ökad Nato-aktivitet i Östersjön.

Operation Gladio är kodnamnet för en hemlig Nato-operation. År 1951 var CIA-agent William Colby baserad på en CIA-station i Stockholm som stöd för och utbildning av dolda styrkor inom ett neutrala Sverige och Finland och i Nato-medlemmar Norge och Danmark. År 1953 grep polisen högeraktören Otto Hallberg och upptäckte förberedelser för dolda styrkor inom armén. Hallberg blev fri och anklagelserna mot honom lades ned. Ubåtsaktiviteten 1982 var känd inom en inre svensk officerskrets i marinen. Allt mörkades.

 

http://consortiumnews.com/2014/08/03/flight-17-shoot-down-scenario-shifts/

http://www.globalresearch.ca/evidence-is-now-conclusive-two-ukrainian-government-fighter-jets-shot-down-malaysian-airlines-mh17-it-was-not-a-buk-surface-to-air-missile/5394814

 

FLYGRESTERNA VAR FINNS DE IDAG?

Carl Bildt var tidigt helt övertygad om att ryssarna var ansvariga för nedskjutningen. Men efter att foton – som ingen kunde ifrågasätta – publicerades, och efter utlåtanden från flera haveriexperter blev det plötsligt tyst på kritiken. Ett så ofattbart avslöjande som att CIA höll i trådarna för detta sjuka terrordåd fick bara inte komma ut i medier. Nu har vrakdelarna fraktats i säkert förvar. Bevisen ska inte kunna förstöras.

Hur var det då med det Malaysiska flygplanet MH370 som försvann spårlöst bara några månader innan?

Flygplanet flögs av den mycket erfarna piloten Zaharie Ahman Shah och den erfarna andrepiloten Fariq Hamid på 10 000 meters höjd, när all kontakt plötsligt upphörde. ”Inget Mayday”- inget ett enda ord om någon nödsituation – sändes ut från flygplanet. Varje flygexpert i världen vet att detta betyder att ”någonting väldigt plötsligt och väldigt våldsamt” måste ha inträffat. Absolut ingen annan förklaring är tänkbar än att planet sköts ner! Vad som än händer – tryckfall, bränslebrist etc, så hinner en pilot höra av sig.

Enligt Nigel Cawthorne som publicerat boken ”Flight370: The Mystery” att det finns oljeriggsarbetare från Nya Zeeland som blivit vittne till nedskjutningen och som sett det brinnande planet störta. Naturligtvis är total tystnad beordrad!

En varning till Kinas ambitioner att ta kontroll i Sydkinesiska sjön. Kina har uppfattat signalen. Hela den politiska ledningen i Kina vet vad som inträffade. Nedskjutningen av det Malaysiska flygplanet där en stor majoritet av passagerarna var kineser-

Kineserna sökte i det havsområde där dom visste att planet skjutits ner – inte där CIA försökte locka iväg sökinsatserna. Inga signaler från de svarta lådorna uppfattades. De hade utsatts för någonting ”väldigt våldsamt”. Planet hade sprängts i småbitar i luften på tio kilometers höjd – av en robot!

http://parnassen.wordpress.com/2014/12/22/putin-hjalpte-obama-ur-knipan-carl-bildt-var-dock-saker-pa-assads-skuld/

Det här inlägget postades i Informationskriget, Krig, Nato, Ryssland, Säkerhetspolitik, Tankesmedjor, Ukraina, USA, Utikespolitik. Bokmärk permalänken.