DEN IDEOLOGISKA MÄNNISKOKAMPEN

rationalmanVad händer om samhället förlorar den människovärdiga grunden? Ideologier är idéer om hur ett samhälle skall organiseras och styras (eller inte styras). Hur dess institutioner skall vara utformade. Hur människor skall samarbeta med varandra i vardagen.

Nästan alla ideologier har en människosyn, det vill säga en uppfattning om människans natur och därmed en uppfattning om vilka institutioner människan behöver samt en om hur “det goda samhället” bör se ut,

Modern tid neutraliserar både frihetsbegreppet för en idealiserad marknad och människors värde för ett kapitalistiskt imperiebygge.

En mekanisk idévärld byggs upp som utraderar mänskliga relationer. Ett mörk hål växer. Politiken fastnar i en värld utan riktning. Utveckling utan kraft och mål. Till det omvända med pengar till mål där människor blir konsumtionsmedlet

Ekonomins ursprung förvandlades till en mekanik i matematik och systembygge.

Var finns då ljuset? Ja det är den stora frågan.

Det här inlägget postades i fascism, Individualism, Klasskamp, Liberalism, Människan och värdet. Bokmärk permalänken.