OLJEKRIGET – SPELET ATT FÅ BORT RYSSLAND FRÅN SYRIEN

kerry kasbah_1

Nu vet vi sanningen om hur oljepriset kollapsade. Amerikanerna gjorde en deal med saudierna för att pressa Ryssland att släppa sitt stöd av Syrien. Samma geopolitik påverkar Ukraina. Samma geopolitik för kriget mot ISIS. Hur många fler människor kommer vi att låta dessa krig döda innan vi har fått nog?

http://www.zerohedge.com/news/2015-02-03/another-conspiracy-theory-becomes-fact-entire-oil-collapse-all-about-crushing-russia


Medan marknaderna fortfarande diskuterar om oljepriset är mer påverkad av överskottet på råolja eller brist på efterfrågan där, eller om det bara är kranar som är åtdragna?

John Kerry förhandlade med Saudiarabien, den 11 september av alla möjliga dagar, ett hemligt avtal med den numera framlidne kung Abdullah för att få en “grönt ljus” för “att lansera amerikanskt flyg mot ISIS, eller snarare, delar av Irak och Syrien.

Det är inte förvånande, att det är återigen gäller Assad öde som var som förhandlingsobjektet för att få in saudierna på den amerikanska “sidan”. De hade nu lanserat en inbrytning in på syriskt suveräna territorium.

USA och arabiska ledare gick med på behovet av att samarbeta mot en islamisk stat, men inte hur eller när. Tack vare detta kunde saudierna utveckla USA: s engagemang att försörja rebeller med nötkött i utbildning för att bekämpar Assad, vars avsättning saudierna fortfarande ser som det främsta målet.

Amerikansk leverans av kött fick Saudiarabien att “välsigna” US flyganfall och får nu det hela att framstå som en koalition att få bort Assadregimen.

Varför? Frågan gäller främst att säkra en pipeline från Qatar.

syria-qatar-pipelineDe stora naturgasfält i Qatar kan då äntligen ta sig fram till Europa, som för övrigt också är USA: s önskan.

Saudiarabien erbjuder Ryssland högre oljepriser om de lämnar Syrien genom skruva åt sina kranar.

Genom att driva oljekris och dumpa olja, kan en tid av panik gälla och så straffa Kreml enligt den deal som gäller med Obama i Vita Huset.

Men denna dumpning är även ett offer av amerikansk skifferolja kan kosta förlusten av en amerikansk livskraftig industri och trefaldig recession för Europa.

Saudiarabien har försökt att pressa president Vladimir V. Putin i Ryssland för att överge deras stöd till president Bashar al-Assad i Syrien, med hjälp av sin dominans av de globala oljemarknaderna vid en tidpunkt då den ryska regeringen plågas av de sjunkande oljepriserna.

Saudiarabien och Ryssland har haft många diskussioner under de senaste månaderna som ännu inte producera en betydande genombrott, enligt amerikanska och saudiska tjänstemän. Det är oklart OM  saudiska tjänstemän har kopplat olja till frågan om Syrien under samtalen, men saudiska tjänstemän säger – och de har berättat för USA – att de tror att de har ett visst inflytande över Putin på grund av deras förmåga att minska leverans av olja och eventuellt driva upp priserna. “

Förhandlingarna den 11 september 2014  gällde med största sannolikhet Syrien

“Om olja kan tjäna till att skapa fred i Syrien, ser jag inte hur Saudiarabien skulle backa från att försöka nå en uppgörelse”, säger ett saudisk diplomat inom underrättelsetjänsten. Diplomater och politiska tjänstemän från USA och Mellanöstern talade på villkor om anonymitet för att hålla sig protokoll i diplomatins namn, 

Vad hoppas man på? Putins tillkännagivande att Syriens ledare Bashar är inte längre en strategisk allierad till Ryssland?

Varje försvagning av rysk stöd för Assad skulle kunna vara ett av de första tecknen på att den senaste tidens tumult på oljemarknaden är som inverkar på den globala situationen.

Saudiska tjänstemän har sagt att Saudiarabien inte kommer att låta geopolitik driva deras ekonomiska agenda.

Men de tror att det kan finnas diplomatisk synergi för landets nuvarande strategi att låta oljepriserna att stanna lågt – inklusive nu en chans att förhandla fram ett utträde för Assad .

“Ryssland har varit en av den syriska presidentens mest ihärdiga anhängare. Har sålt krigsmateriel till regeringen i åratal för att stärka presidents Assads styrkor i deras kamp mot rebellgrupper, däribland den islamiska staten, och levererar allt från reservdelar och specialbränslen till utbildning krypskytte och helikopterunderhåll.

Kommer Putin ge vika?

Putin har visat att han hellre skulle acceptera de ekonomiska svårigheterna än ett bälte med externa påtryckningar att ändra sin politik.

Sanktioner som USA och europeiska länder har inte uppmanat Moskva att avsluta sitt militära engagemang i Ukraina. Putin förblev orubblig i sitt stöd för Assad, som han ser som ett bålverk av våld i islamiskt extremism. “

Egentligen gäller det inte i Syrien utan en föreslagen naturgasledning med ursprung i Qatar, och en som skulle någonstans i Centraleuropa.

QATAR

Samma Qatar som är ”den mystiske sponsorn av vapen och pengar till syriska legorebellerna “som så småningom blev ISIS. Samma Qatar som nu direkt finansiera ISIS.

Om Putin skulle lämnandet Syrien till de saudiska prinsarna (och Qatar), skulle han i praktiken skjuta sig själv i foten genom att avsluta alla hävstångseffekter med Gazprom har över Europa.

Detta är för mycket välkänt för Putin.

Ha för avsikt att abdikera Syrien,då förlorar han viktig hävstång när det gäller att vara leverantören av den sista utvägen för europeisk gasleverans.

Saudierna har erbjudit Putin ekonomiska lockelser till ryska ledarna i utbyte mot eftergifter om regionala frågor som gäller Syrien

Det är oklart vilka erbjudande som gäller, om någon finns med överhuvudtaget i diskussionerna.

Om USA skulle stödja initiativ för att få slut rysk stöd för Assad, till någon form av framgång genom att saudierna minska produktionen och höjer så de globala oljepriserna. Detta skulle detta kunna skada många delar av den amerikanska ekonomin.

Efter mötet i Moskva i november mellan prins Saud al-Faisal, den saudiska utrikesministern, och Sergey V. Lavrov, Rysslands utrikesminister, kom Lavrov att avvisa tanken om att den internationella politiken skulle bära en roll i att fastställa oljepriserna.

“Vi ser öga mot öga med våra saudiska kollegor. V i tror oljemarknaden bör baseras på balansen mellan tillgång och efterfrågan. Lavrov sade, att den ska vara fri från alla försök att påverka politiska eller geopolitiska ändamål.

Vilket i efterhand sätter rampljuset på Ukrainakonflikten och den västra isoleringen av Ryssland?

Hela politiska syftet är att orsaka så mycket smärta som möjligt, så att Putin inte har inget annat val än att lämna över Syrien. I maktspelet och realpolitiken spelar det heller ingen roll att Ukraina leds av av högerpopulistisk regim

Ryssland känner en finansiella smärta och en diplomatisk isolering på grund av internationella sanktioner som härrör från dess intrång i Krim och östra Ukraina, sade amerikanska tjänstemän.

Men Putin fortfarande vill ses sig som en central aktör i Mellanöstern. Ryssarna var nylien värd för en konferens i Moskva mellan Assad-regeringen och några av Syriens oppositionsgrupper.

Få bedömare tror att samtalen kom att ge så mycket, särskilt eftersom många av de oppositionsgrupperna bojkottade dem. Vissa ryska experter uttryckte en skepsis att Putin skulle vara mottaglig för någon affär som innebar att ta bort stödet för Assad.

Saudiarabiens inflytande beror på hur allvarligt Moskva betraktar sina sjunkande oljeinkomster.

Om de skadar kraftig är saudierna är i en bra position för att få dem att betala en geopolitisk pris också”, säger F. Gregory Gause III, ett Mellanöstern specialist vid Texas A & M: s Bush School och Public Service (!!!!)

Har Assad, Syriens president visat någon benägenhet att stiga åt sidan? Han sade nyligen i en intervju att det verkliga hotet i Syrien kommer från den islamiska staten och Qaida-anslutna grupper som, i hans ord, utgör “majoriteten” av uppror.

Amerikanska och arabiska tjänstemän sade att även om Ryssland skulle överge Assad skulle den syriska presidenten har fortfarande hans mest generösa välgörare, Iran. iranska stödet till den syriska regeringen har varit en av de främsta anledningarna till att Assad har kunnat behålla makten som andra envåldshärskare i Mellanöstern har avsatt.

Syrien som en stor oljeproducent, skulle Iran gynnas om Saudiarabien bidrog till att pressa upp oljepriset som en del av ett fynd som finns med Ryssland.

“Ni kommer att stärka er fiende varken ni vill det eller inte. Iranierna visar ingen flexibilitet här”, sade Mustafa Alani, analytiker på Gulf Research Center som ligger nära den saudiska kungafamiljen.

Men det militära stöd som Ryssland nu ger till Syrien är annorlunda än vad Damaskus kan erhålla från Iran, dess andra stora leverantör, att om “Ryssland drog bort allt militärt stöd.

Jag tror inte att den syriska armén skulle kunna fungera”, säger en Obama- tjänsteman sa.

KONFLIKTSPELET

Polära ytterligheter råder mellan saudierna och ryssarna i stegen mot ett slut på blodbadet i Syriens inbördeskrig, nu nästan fyra år gammal.

Detta beslut är ytterst i Putins händer. Ett vanskligt val. Meddelar Putin att han inte längre kommer att stödja Assad regimen, då förstörs Putin hävstång över Europa.

Fram till nu har oljekrisens politiska påverkan vara ett ytterst blekt vapen. De senaste månaderna har visat, att det är saudierna att de inte kommer att ta ett nej, även om det får förlamande effekter för hela USA:s produktion av skifferolja.

Det här inlägget postades i ISIS, Konspiration, Okategoriserade, oljan, Oljekrisen, Putin, Qatar, Syrien, Ukraina, USA. Bokmärk permalänken.