Maria som fredsmäklare mellan kristna och muslimer? Vatikanen öppnar dörren

Mary-EgyptenMarie publika uppenbarelser gäller bl.a i El-Warraq i dec 2009 och i El-Zeitoun 1968-1971. Båda sker i Kairo. Kristna och muslimer förenades i gemensamma hyllningar.

Kan då Jungfru Maria bli en fredsmäklare mellan kristna och muslimer? Ja den frågan är väckt enligt Miguel Angel Ayuso som är sekreteraren för det Påvliga rådet för interreligiös dialog. Det meddelar Vatikanradion.

På tisdag, den 28 april, firas Marias bebådelsedag som nu är en nationell helgdag erkänd av de båda libanesiska religionerna.

De helgedomar som tillägnade Maria som välkomnas både av muslimer och kristna, särskilt helgedomen Our Lady of Lebanon i Harissa.

Den katolska kyrkan erkänner att muslimer vördar Maria som Jesu mor, som nu åberopa henne med fromhet.

Respekt för henne är så uppenbar stor att när hon nämns ofta i islam och det är vanligt att lägga till ”Alayha l-salam” – Frid vare med henne.

En sådan vördnad sammanbinder och skapar känslor till vänskap: Det blir ett fenomen som öppnar för alla. I historien är Maria kallad för Fredsdrottningen.

EL-WARRAQ DEN 11 – 22 DEC 2009

Maria har visats sig i Egypten vid flera tillfällen inför muslimer och kristna. Senast är den 11 -22 dec 2009 i El-Warraq inför allas jubel. Maria brukar visa sig i en bländande strålglans likt en sol.

Mer än 200.000 (kristna och muslimer) bevittnade initialt Maria och ärkeängeln Michael vid kupolerna för den koptiska ortodoxa kyrkan i El-Warraq.

https://www.youtube.com/watch?v=HjTeMO6B-eU

https://youtu.be/hhbakZkpres

Warraq el-Hadar är en fattig stadsdel i Kairo på en liten ö i Nilen där både muslimer och kristna bor. Här visade sig Jungfru Maria och ärkeängeln Mikael natten till fredagen den 11 dec 2009 mellan kl. ett och fyra på morgonen

En av de första som såg Maria var en muslimsk man Många tusen muslimer och kristna kopter samlade sig, bed och sjöng lovsång tillsammans dessa kalla nätter.

Biskopen i Giza bekräftar tilldragelsen. Arabiska medier högbevakade händelsen. Ett italiensk TV-team rapporterade
Hani Sarwat, en 27-årig kopter beskrev händelsen.

 

“Jag kände genast igen henne. Jag såg att det var Maria och hon kom som en ljusblixt mitt i en virvel av vita duvor. Hon var vackert klädd i en blå slöja. Alla var så glada. Folk som hade mobiltelefoner ringde vänner över. De tog bilder och videoklipp.”

Ljusfenomen väckte starka känslor. Man stängde av elströmmen i området för att får ljuset att upphöra. Kritiker vill ha det till hela var en bluff. Men allt fortsatte. Ingen avancerad teknik fanns i fattigkvarteren.

Det är inte första gången sådana här tecken har skett när muslimer och kristna samlats kring Jungfru Maria. El-Warraq påminner oss om uppenbarelserna vid kyrkan i El-Zeitoun.

EL-ZEITOUN 1968-1971

Händelsen i El-Zeitoun bl.a. president Nasser såg Jungfru Maria från sin bil. Även då blev ingrepp säkerhetspolisen som gick igenom kyrkan och byggnader runt omkring för att finna någon utrustning som kunde alstra ljuseffekter. Men de fann inget.

Miljoner från alla samhällsklasser, troende och icke-troende såg denna händelse. Kristna och muslimer prisade då Jungfru Maria tillsammans. Svårt sjuka blev friska. Marias fredsroll är här tydlig. I Koranen är Maria hyllad.

Men idag har våldsamma extrema krafter utvecklas att förstöra, mörda och bränna kyrkor.

Men det är sagt att de Två Hjärtan – Jesus & Maria – kommer att till sist triumfera. Detta fredsband kan komma uppmärksammas i en nödvändig fredsprocess.

VAD LIGGER BAKOM?

Flykt

Tilldragelsen som sker i El-Zeitoun är en tacksägelser till Egyptens folk för att de tog emot den heliga Familjen.

Josef och Maria med Jesus-barnet flydde undan Herodes som vill döda Jesus-barnet. De bodde i Egypten under drygt 3 års tid. Många platser vördas än idag där den heliga Familjen bodde. Vatten sprang fram ur källor. Träd och blommor växte fram i ökenområden. Kloster växte fram.

När Jungfru Maria visar sig är det likt en eldsflamma. En flamma som är den helige Ande, som omsluter henne. En flamma i Kärlek. Moses mötte en gång Gud just i en eldflamma som var den Brinnande busken.

Guds fred till oss.

I ingången till den koptiska kyrkan El-Zeitoun finns bilden Maria hur hon visade sig. El-Zeitoun betyder “oliv” och är en symbol för freden. Ordet “kopter” kommer från grekiska och betyder egypter. Kyrkan är tillägnad Jungfru Maria och byggdes år 1924. Maria vördas av många och av många muslimska kvinnor som bär på ett stort lidande i ett förtryck. Ett Kristi-lidande.. De kan inte vara bortglömda.

Budskapen om fred. Kärlekens enhet. Alla är inbjudna att leva med Gud. Jungfru Maria förklarar allt den 26 april 1993 i True Life in God.

 

 

Det här inlägget postades i Franciskus, Fred, Internationella relationer, Islam, Kristendom, Ledarskap, Maria, Mirakler, Okategoriserade, Påven Franciskus. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *