EU UNDER PRESS. BIOTEKNISK ODLING OCH FÖDA SPRIDS.

GMO-food
EU ÄR UNDER PRESS ATT SLÄPPA IN GMO-FÖDA  FRÅN USA KANADA. MÄRKNING HOTAR FRI HANDEL.

EU skrotar nya hårdare regler för hormonstörande bekämpningsmedel efter amerikanska påtryckningar, rapporterar The Guardian. När mötesprotokollen offentliggjordes visade sig Handelsavtalet TTIP vara anledning.

Den transatlantiska handels- och investeringspartnerskap (TTIP) håller på att förhandlas mellan EU: s regeringar, USA och Kanada, med aktivt deltagande av dussintals stora företag. Stora klagomål riktas mot stora företag som skulle kunna sälja produkter med hemligt innehåll utan ordentlig rättslig prövning.

De potentiella riskerna på livsmedel är uppenbar eftersom förhandlingarna genomförs utan samråd med allmänheten. Framsteg vid undertecknandet partnerskapet förväntas påskyndas senare i år när nya EU-kommissionärerna utses.

Europeiska kommissionen har starkt förnekat att partnerskapet skulle tillåta nordamerikanska företag att kringgå EU: s livsmedelsstandarder, i synnerhet när det gäller genetisk modifiering.

VINST I FÖRSTA HAND. LIV, HÄLSA OCH SÄKERHET BLIR ANDRAHANDSFRÅGOR

Lobbying från nordamerikanska företag pågår och  har varit intensiv. Den nordamerikanska Export Grain Association och National Grain and Feed Associationhar båda tillkallas för att hjälpa till  att “minska och eliminera av regler som rör biotekniska odlingar som för närvarande begränsa eller förhindra fri handel av spannmål, oljeväxter och deras härledda livsmedel och foder”.

The American Soybean Association har sagt :

TTIP måste ta itu med EU: s viktigaste biotekniska policy som diskriminerar amerikanska exporten

Detta inkluderar att få bort EU: s spårbarhet och märkningsolitik för produkter som innehåller GMO ingredienser. Dess måste vara tydligt märkta att gynna en mer frisläppt politik att märka ut vilka livsmedel är som “GMO-fria”:

Införande av biotekniska ingredienser bör inte stigmatiseras med en etikett”

Mute Schimpf, matförkämpeN i  Friends of the Earth i Bryssel berättade för Guardian att EU hade visat sig alltför villiga att ge efter för en sådan här lobbying, trots bedyranden om motsatsen

Ett nytt affärsavtal mellan Kanada och EU  – utanför TTIP – säger att de två har kommit överens om att ha ett “gemensamt mål” att minimera störningar i handeln med deras olika GM-regler. Politikerna har försökt att lugna medborgarna att de offentliga garantier inte kommer att handlas bort bakom stängda dörrar i frihandels erbjudanden med USA och Kanada.

Det är därför djupt oroande att bevis nu dyker upp från en pakt med Kanada visar att Europa gärna har ingått ett avtal som undergräver sin egen säkerhet system för genetiskt modifierade livsmedel.

Medborgarna måste kräva att skydda den allmänna säkerheten och miljön kommer före storföretagens vinster.

Europas säkerhetspolitik är en grundläggande hörnsten och får inte säljas bort för att tillfredsställa industrin!!!

EU-kommissionen säger att EU inte skulle tvingas att tillåta import av genmodifierade livsmedel under TTIP affären.

 Kommer EU att tvingas att ändra sina lagar om GMO? Nej, det gör det inte. Grundläggande lagar, som de som gäller genetiskt modifierade organismer eller som är där för att skydda människors liv och hälsa, djurens hälsa och välfärd, eller miljö och konsumentintressen kommer inte att vara en del av förhandlingarna, enligt  EU: s webbplats.

EU har dock kört över nationer tidigare och har kvävt den sociala rättvisan med åtstramningsekonomin. EU är byggt för stora företag.

http://www.theguardian.com/environment/2014/sep/05/eu-gm-food-imports-us-canada

SÄKRAD ELLER DEMONTERAD DEMOKRATI?

Vi behöver stoppa tjänstemän som vill lämna över våra svårvunna demokratier till giriga företag som Monsanto och Bayer. EU.kommisionen är på väg att upphäva ett förslag att förbjuda 31 cancerogena ämnen i livsmedel genom att ge efter för USA-krav

Det beskrivs som ett handelsavtal , men TTIP handlar om så mycket mer – det kunde låta affärs lobbyister krypa över våra lagar innan medborgarna ens höra talas om dem ,TTIPpotest

Petition: https://secure.avaaz.org/en/stop_ttip_now_2/?wWNimc

Det här inlägget postades i EU, TISA. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.