RELIGION, TRO OCH VETANDE

STARWAter

Nyupptäckt stjärna finns som ligger i norra delen av konstellationen Perseus 750 ljusår från jorden. Den sprutar ut vatten. 80 gången Amazonfloden i sekunden med en hastighet 200 000 km/tim. Fotograferad med infrarött ljus med Herschel-teleskopet .

Människan har i alla tider försökt förstå och förklara sin tillvaro och existens. Att söka sanningen om vår existens begynnelse eller väg att följa i livet.

Många religioner har gällt. De flesta blev livsodugliga Tidens sekularisering ställer mycket på kant. Vetenskapen gör stora upptäckter i en fysisk värld. Ger den svar? Människors liv vittnar om det som kräver en ny världsbild.

I dagens sekulariserade samhället stannar sökandet till politiska modeller eller rent materialiserade ideologier. Eller sökande efter den ultima njutningen i mat, dryck, droger, sex, rikedom eller maktuppfyllelse.

VETENSKAP

Vetenskap är produktion av tidigare okänd kunskap med systematiska metoder. En kunskap som stannar i den mätbara verkligheten och fysikaliska samband. På gott och ont.

Vi har kunnat bygga bättre levnadsvillkor, kommunikationsmedel, sjukvård och utveckling genom skolor. Men även det onda i maktmedel som finns som kärnvapen. Eller kunskap att bygga om gener för att exploatera människans kropp som en läkemedelsmarknad.

Med Einstein, Archimedes eller Platon kunde vi inse att den fysiska världen är endast en relativ verklighet. Den äger inte sin egen upprinnelse.

Den fysiska världen är endast ett resultat. Orsaken finns inte här. Platon insåg att det finns osynlig idévärld bakom allt.

Albert Einstein utvecklade relativitetsteori som är en uppsättning av två teorier i fysik: den speciella relativitetsteorin och den allmänna relativitetsteorin.

Fundamentala begrepp som tid, rum, massa, energi och rörelsemängd har  relativa utgångspunkten för observationen när allt är i rörelse.

trainNär vi sitter på tåget på centralstationen och ser tåget bredvid röra sig, vilket tåg rör sig då? Det tåg jag ser eller är det mitt tåg. Det kan ta en stund. Allt relativt varandra.

GravitaionEller hur lång var expresståget vi mötte, när båda tågen kör i 200 km/tim. Längden krymper.

Närvaron av massa och energi “kröker” rummet, och denna krökning påverkar fria partiklars banor. Allt i en dynamisk växelverkan.

Är då det osynliga otillgängligt? Begreppet religion är vittomfattande.

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvMzEwMS9tZWRpdW0yLzMxMDEwMS5qcGcvQ3JvcC8_eD0wJnk9MCZ3aWR0aD02NDAmaGVpZ2h0PTM1OQRELIGION

Gångna tider visar på fallna kulturer i dyrkan av planeter, djur, ormar eller avbilder av beläten i stenar. Fruktansvärd offerriter har gällt. Maktreligioner som förstörde både för andra folk och sig själv genom plundring.

Dessa kvasireligioner gick under i sin livsoduglighet. Ett signum för dess värde.

Romarriket var det som gällde före oss. Det var inte bara mänsklig dekadens i en topp utan även ett ekonomiska kollaps. Allt samlades i en topp i girighet. Redan i det första samhället började avgudaläror. Den kristna historien är en parallell genom tiderna.

Vi lever nu i en världsrationalism som trotsar natur, samhälle och människors livserfarenheter runt om i världen.

Kan då inte sanningen erfaras?

Människor gör detta. De kan detta genom att erfara genom naturens egna under. Det kan ske stora händelser människor liv som räddar. Människor som lider av en lång och svår sjukdom och blir befriade genom bön.

Bibelns skrifter går i uppfyllelse. Vi ser tidens tand. I såväl vår tid som i gångna tider sker uppenbarelser inför folk genom utvalda. Både Kristus och Maria talar i vår nutid. De två olivträden skulle komma.  Kristendom är till sin sak en religion där Gud stiger ned på jorden och lever som en människa i kärlekens och fredens religion .

Tro är inte bara en övertygelser eller en förtröstan. Tron kan väcka en källa i oss. Likt en vattenkälla. En kraft bortom vår egen. Genom kristendom finns Gud i oss. En sann väckelse kan komma i glädje och kraft.

Det sker som de många i en sekulariserad värld vill förneka. Guds uppenbarelser genom tiderna. I modernt tid kommer Jungfru Maria som förespråkerska och vägleder vår tid nu.

Fatima 1917 var mycket viktig uppenbarelse. Den kunde förhindrat kommunismen i Ryssland 1917 och nytt storkrig som skulle bli VK II.

Miljoner besöker idag Medjugorje. En uppenbarelse pågår sedan 1981. Maira sänder budskapen om fred, fred , fred. En fred med Gud.

Många fenomen sker på himlen. Människor som botas. Ljussken från hennes staty kommer ibland på Uppenbarelseberget. Se bilden nedan.

66belyBely-rontgen

Helande

Människor med svåra sjukdomar kan helande. Jean-Pierre Beléy kom till Lourdes där han en natt blev fri från multipel skleros och rullstolen.

Läkare bekräftar ett helande bortom all medicinsk kunskap.  Likaså kyrkan i Rom. Allt är offentliggjort. Ett TV-reportage går igenom Jean-Pierres dossier och röntgenbilder med expertis.

Berättelsen om Jean-Pierre Bély och uppenbarelsen i Lourdes 1858 finns på
http://www.oikonomia.info/?page_id=19786

Här nedan ett reportage från en fransk TV-kanal.

Mirakler kommer av ordet mirari som betyder ‘att förundra sig’. De har en stor symbolisk och psykologisk betydelse. De hjälper oss att väcka insikten om att verkligheten är större än den rationella. De överträffar förhoppningar och förståndet; och visar Guds mysterium.

Marylitonapparitionhill

Det här inlägget postades i religion, Världsbilden, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.