PÅVEN TAR UPP KLIMAT- OCH MILJÖFRÅGORNA SAMT ORÄTTVISORNA GENOM EN ALLT GIRIGARE VÄRLD

Pope Francis Leads Way Of The Cross On Rio's Copacabana Beach

Påve Franciskus vädjar till de rika länderna att ta ett större ansvar för miljön och klimatet, i ett tal som väckt starka reaktioner världen över. Miljöaktivister kallar hans gröna vision för ”en milstolpe”.

Han strävar efter att inspirera medborgarna att kräva från regeringar åtgärder för att rädda Guds skapelse från härjningar konstgjorda föroreningar som till stor del drivs av krafter girighet som skadar planeten, bestraffa de fattiga, och förvärra den ekonomiska ojämlikheten i världen.

Franciskus tar upp frågan om att människans girighet har lett till miljöförstörelse och klimatförändringar. Han slog fast att vissa delar av världen måste acceptera en lägre tillväxt för att rädda miljön och resurser måste fördelas mer rättvist.Att vatten kontrolleras av stora multinationella företag kan bli en stor konfliktkälla under det här århundradet, sade han och menade att rika länder bör hjälpa de fattigare att införa förnyelsebara energikällor.

Men attacken på profithunger uppskattas inte av alla. Förre Floridaguvernören Jeb Bush, en av de republikaner som vill bli presidentkandidat, hör till de kritiska rösterna. Tidigare påvar har skapat stora “påve”-problem för många ledande republikaner som motsätter sig många av påvens viktigaste lärdomar, eftersom de är under politisk grepp politiskt högerkanten fraktioner, stora ultrakonservativa politiska megagivare och vetenskapliga missklimatförändringsförnekare.

Påven har blivit känd för att säga sitt om världspolitiken och talet bedöms sätta ytterligare press på regeringarna inför FN:s stora klimatmöte i Paris till hösten. Tidigare kritiserat marknadens tyranni. ”Denna ekonomi dödar, är hans budskap. Det rådande ekonomiska systemet är i sin rot orättvist.”

Påven Franciskus inbjöds och mötte Europaparlamentet i Strasbourg 25 november och höll tal om framtidens Europa.

Där talade  han om det grundläggande om den mänskliga värdigheten, och ställde frågan om vilken värdighet en person någonsin kan hoppas att finna, ”när han eller hon saknar mat och det allra nödvändigaste för överlevnad och, ännu värre, när de saknar det arbete som förlänar värdighet?”

Han har kungjort att fattigdomen i världen är en skandal. I en värld där det finns så mycket rikedom, så många resurser för att föda alla, är det ofattbart att det finns så många hungriga barn, att det finns så många barn utan en utbildning, så många fattiga personer.

Påven är en av de få som tar till orda bland världens ledare. Vår framtid skulle se ljusare ut om världens ledare kunde inse att om den mänskliga värdigheten förloras kommer nationer ställas inför destruktiva och fördärvande processer.

I den sekulära världen råder ännu ett mycket stark motstånd till en Guds närvaro att Gud existens. Ur ingenting kommer allting är de mångas uppfattningar. Ljus och liv ur det som  tomt och mörkt.  Vi förmår inte göra upp med vår historia, vad som hände i tidigare kulturer rasade med deras idolvärld. Ny skapas liknande guldkalven på marknaden.

Den globala uppvärmningen genom växthusgaser försurar vattnet. Koraller hotas som skyddar lanområden mot mot tyfoner. 90 % av vattnets rörelseenergi kan bromsas upp i dess  rev, visar uppmätta resulat.

GlobaluppvarmningAllt fler tyfoner och större som ger stormfloder är faktum som forskare bekräftar genom att studera jordens egna arkiv i dess inre. Förr kunde en tyfon klass 5 ske var 300:nde år. Idag kommer de all tätare.

tyfon

De farliga är det stor som med sina långa armar sätter väldiga vattenmassor i rörelse som skapar förödelsen. Havsnivåer har genom nedsmältning av is stigit med 20 cm sedan 1900 och väntas stiga ytterligare 30 till 1000 cm innan detta århundradet är slut.

Havsniva100

Men det kortsiktiga tänkandet förbereder inte. Man fortsätter på samma linje. Vårt land borde förbereda sig. Många städer ligger i strandlinjen världen över. Det gäller även andra områden i samhället utformning i människors levnadsvillkor.

strandlinjen

 

Källa:
Påven, klimatet och orättvisor:
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/paven-orattvisor-forsamrar-klimatet?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29
Ovädrens planet http://www.svtplay.se/video/3038154/ovadrens-planet/ovadrens-planet-avsnitt-3?start=auto

Det här inlägget postades i Fattigdom, Finansmakten, Fördelningspolitik, Forskning, Framtid, Franciskus, Globalisering, Jorden, Klassamhället, Klimat, Klimatförändring, Krispolitik, Kristendom, Kyrkan, Ledarskap, Livet, Människan, Marknadspolitik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *