“VÅRT MÅL ÄR INTE ATT SKAPA VINST UTAN ARBETEN”

Marinaleda.jpgjpg
En stad utan polis, inget brott, lite arbetslöshet och friheten att bygga ditt eget hem på kommunal mark låter som det ska vara i en science fiction-film. I den spanska traditionen var stad och land en enhet. Staden var samlingspunkten med kyrkan, ekonomin, kulturen och försvaret. Land var bokstavligen näringslivet.

Men utanför staden Sevilla i Spanien, omkring 2.750 människor lever i denna “socialistisk utopi” i Marinaleda under vakande blick borgmästare Juan Manuel Sánchez Gordillo. Sant arbete gynnar alla andra och oss självs.

Spanien är ett hårt drabbat land. Särskilt Andalusien. 30 % arbetslöshet har gällt. En borgmästare skred till verket och sa:

– euron är ett bedrägeri som gör vissa rika medan resten utarmas. Familjer går hungriga och småbönder ruineras. Vi ber om en förändring av hela den politiska modellen, säger Juan Manuel Sánchez Gordillo

Spanien har drabbats hårt av krisen och enligt spanska medier har tiotusentals människor tvingats flytta ifrån sina hem de senaste åren. Fattigdomen har förvärrats.

Lokala politiker har nyligen återigen hamnat i konflikt med centralmakten i Madrid efter påtryckningar om fler nedskärningar i de regionala utgifterna.

Den andalusiske ledaren José Antonio Griñán varnade tidigare i augusti för att budgetförslagen kan leda till ”stängning av 19 sjukhus som ansvarar för hela regionens sjukvård eller att 60 000 arbetare i den offentliga sektorn förlorar sina jobb”.

Juan Manuel Sánchez Gordillo har med sina drastiska och handfasta metoder blivit en ikon i spanjorernas kamp mot EU:s och regeringens besparingskrav.

Vårt mål var inte att skapa vinst utan arbeten”, förklarade borgmästen

Denna filosofi går direkt mot slutet kapitalistiska betoning på “effektivitet” – ett ord som har höjts till nästan helig status i den nyliberala lexikon, men i verkligheten har blivit en skamlig eufemism för att offra den mänskliga värdigheten vid altaret av aktien priserna.

“Vi tror att landet ska tillhöra samhället som fungerar, och inte i de döda händer hos aristokratin.” Det är därför de stora jordägarna planterade vete, förklarade han – vete kunde skördas med en maskin, övervakas av ett par arbetare:

I  Marinaleda, finns en mångfald av grödor som kronärtskockor och tomater valt just därför att de behövde massor av arbete. Varför, enlig massproduktion är “effektivitet” det viktigaste värde i samhället, till nackdel för mänskligt liv!

Stadens kooperativ delat inte ut vinst: eventuellt överskott återinvesteras för att skapa fler arbetstillfällen.

Alla ico-arbetare tjänar samma lön, € 47 (£ 40) per dag under sex och en halv timmars arbete.

Det kanske inte låter som en hel del, men det är mer än dubbelt den spanska minimilönen.

Deltagande i beslutsgången om vilka grödor vi ska odla, och när, uppmuntras, och detta utgör fokus för byns stormöte. Arbetet är en process. Vi utvecklar en lokal tillverkning av olika produkter som ger arbeten. Ett lokalt näringsliv som ger levebröd.

Icke-kooperativa verksamheter är ingalunda uteslutna från deltagande i stadens politiska, sociala och kulturella liv.

Det ingår som en del i mångfalden.  Det går inte att undvika att dras med upp i lokala aktiviteter utanför ramarna av arbetsdagen.

Privata företag är tillåten i byn – kanske ännu viktigare nu.

Som med de sju privatägda barer och kaféer i byn (Sindicato bar ägs av förbundet), om du vill öppna en pizzeria eller en liten familjeföretag av något slag, ingen skulle stå i vägen.

Men om en hypotetisk chef för regional utveckling och franchising för, säg, Carrefour, eller Starbucks, med ett ond sinne för humor och en masochistiska drag, beslutade att denna lilla byn var perfekt plats för att expandera verksamheten, ja – de skulle inte få mycket långt.

Vi kan bara inte skulle tillåta det,” Sánchez Gordillo berättade rakt på sak.

Detta få ses som en reaktion på den storskaliga massproduktion med fjärrtransporter som urlakat även Sverige.

Ökad självförsörjning och geografisk mångfald med mer arbete i livskvalitet. Det är robotar som vi behöver. Vi behöver leva. Arbete är ett mål att utveckla.

Teknik är till för att stödja arbetet och inte att utrota det. Ny teknik kan möjliggöra det småskaliga i mångfaldighet istället för det storskaliga och centralstyrda. Organistionsformer i processer och samverkan runt mål.

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/20/marinaleda-spanish-communist-village-utopia

Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *