Terrorekonomin. Amerikanska kärnvapen garanterar dollarvärdet.

Dollarfall

Om sanningen ska fram så är Europa är en koloni till USA och anses vara senil. Idag byter USA varor från Europa med papperspengar. USA producerar papperspengar till Europa. Norge skänker bort sin olja på börsen istället för att bygga infrastruktur. Dollarn som världens reservvaluta garanteras av amerikanska kärnvapen. Nästa boom kommer att gälla tillgången på råvaror. Michael Hudson låter som vänsterextremist. I verkligheten är han ekonomiprofessor och konsult på Wall Street.

USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. Vi skulle inte kunna betala tillbaka även om vi ville och det har utländska investerare insett. Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. Idag finansierar Kina, Japan och OPEC-länderna USA:s krig i Mellanöstern, trots att det är ett hot mot dem.

Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.

EU gör vad USA ber dem att göra. Europeiska politiker och centralbanker agerar inte i EU:s intressen utan gör vad som är bäst för USA. De tror att EU måste förlita sig på USA, men det är en politisk och ideologisk inställning, och bygger inte på ekonomiska överväganden.

USA motarbetar alla utländska politiker och bankirer som inte är proamerikanska. USA har ett stort spionprogram och dokumenterar vad folk på nästan alla nivåer tycker. Om någon strävar efter att Europa ska bli självständigt från USA så ser man till att denne inte blir befordrad. Många europeiska bankmän är som Tony Blair. De tror att de måste vara på USA:s sida.

President de Gaulle var mer medveten om vilken fördelar USA hade av att dollarn var världens reservvaluta. Han förde en monetär politik som låg i Frankrikes intressen.
Europa gör precis tvärt emot vad de Gaulle gjorde.

De fortsätter att ta emot dollar, utan begränsningar, och utan att skydda sina länder mot dollarns inflytande. I praktiken så exporterar länder som Tyskland, Frankrike och Sverige till USA och dollarländer i utbyte mot pappersbitar, som de inte kan få något ut av, annat än fler pappersbitar.

Det finns en dubbelmoral här. USA köper upp andra länders infrastruktur, men tillåter inte andra länder göra det med USA. Och nästan allt kan klassas som viktigt för den nationella säkerheten.

Euron kan inte ersätta dollarn som världsvaluta. EU måste agera som ett riktigt land, och det gör man inte. Om inte EU drar på sig ett underskott för att bygga upp sin egen infrastruktur eller förhindra arbetslöshet, kommer det inte att finnas tillräckligt med värdepapper för utländska länder att investera i.

Man agerar mer som en koloni, som Panama eller Liberia, som inte har kontroll över sin egen valuta.

dollar-printingUSA verkar under premissen att man inte behöver en industri. De använder tryckpressar istället.

Om Europa och Asien är beredd att exportera sina varor till USA, i utbyte mot papper, så behövs bara en tryckpress. Vi behöver ingen industri: Europa ger oss ändå allt vi behöver för inget.

Vi kan köpa vilka europeiska företag vi vill, utan att ge annat än papper i utbyte. De dollar som vi köper europeiska företag för förs över till den europeiska centralbanken, som använder dem till att köpa amerikanska obligationer som finansierar det amerikanska budgetunderskottet. Varför ska amerikaner arbeta, när tyskar gör det gratis?

Naturkapital och råvaror som den äkta valutan i ekonomin

Wall Street köper råvaror eftersom de flesta valutor kommer att förlora i värde, när dollarn gör det. Nästa boom kommer att bli råvaror. Men pengarna kommer inte att investeras i Europa. Amerikanska investerare anser att Europa är så illa skött att man lägger pengarna i tredje världen. De tror att Europa blivit senilt.

Norge är ett exempel i vanvett. De säljer sin olja investerar dem inte i sin egen infrastruktur, utan på börsen!!! Nedgången på börsen har raderat ut hela förra årets oljeproduktion. Norge skänker bort sin olja. Det är USA:s ideal för Europa.

Den amerikanska kongressen antog en lag under  Första världskriget mot valutor som tappar i värde som i Tyskland och Frankrike.  De antog tariffer efter försäljningspriset i USA, inte efter importpriset.

Europa skulle kunna ha en flytande tariff riktad mot valutor som tappar i värde, i syfte att skydda sin inhemska industri. De skulle kunna använda intäkterna från tarifferna till att subventionera sin egen export till USA. Det är vad USA gjort i många år.

– En annan möjlighet är att Europa tvångsinlöser amerikansk egendom i Europa och betalar med de dollarobligationer man samlat på sig. Den europeiska centralbanken skulle kunna säga att det inte längre finns något skäl att äga amerikanska obligationer; “Vi har 1000 miljarder dollar i obligationer och USA tillåter oss inte att köpa de amerikanska företag vi vill. Därför tvångsinlöser vi de amerikanska dotterbolag i Europa. Vi betalar med dollarobligationer, och priset blir det företagen själva uppger att de är värda när de deklarerar.” Det är vad Kuba gjorde efter sin revolution.

Pierre Gilly

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/eu-gor-vad-usa-ber-dem-att-gora/

Det här inlägget postades i Ekonomi, Europa, Krig, Krig och plundring som affär, Krispolitik, USA. Bokmärk permalänken.

1 svar på Terrorekonomin. Amerikanska kärnvapen garanterar dollarvärdet.

  1. Josef Boberg skriver:

    “Om sanningen ska fram så är Europa är en koloni till USA och anses vara senil.”

    EU-eländet har jag ej mycket till övers för – och dom flesta politiker på riksnivå går ju numera den finansiella sektorns och industrins ärenden..

    Var blev idén av om att dom Wi väljer i första hand skall företräda oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarnas väl och ve ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *