GREKLAND. ÅTSTRAMNINGEN HAR TOTALT MISSLYCKATS I EUROPA

Trojkan-i-EU

Trojkan som styr EU

Ett öppet brev från Thomas Piketty till Angela Merkel tillsammans med fem ledande ekonomer varnar den tyska förbundskanslern, “Historien kommer att minnas dig för dina handlingar i veckan.

Den global kampanjgruppen Avaaz organiserade detta öppna brev till Angela Merkel på baksidan av en petition som undertecknats av över en halv miljon européer. De krävde ett slut på den felaktiga åtstramningsprogram i Grekland. Det rör så även oss som tillämpat den ekonomin.

Eftersom de flesta av världen visste att de ekonomiska krav som ställs av Europa skulle orsaka den grekiska ekonomin massarbetslöshet, en kollaps i banksystemet som gjorde externa skuldkrisen långt värre, med skuldproblem som trappas upp till en obetalbara 175 % av BNP. Ekonomin ligger nu bruten med skatteinkomster som störtdyker, produktion och sysselsättning som kvävs, och företag som verkar i brist på kapital.

Den humanitära konsekvenser har varit förkrossande – 40 % av barnen  lever i fattigdom, spädbarnsdödligheten är skyhöga och ungdomsarbetslösheten är nära 50 %.

Korruption, skatteflykt och dåliga redovisning av tidigare grekiska regeringar hjälpte till att skapa skuldproblem.

Grekerna har följt till stor del  uppmaningar till åtstramningar enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Nedskurna löner, sänkta de offentliga utgifter, högg pensioner, privatiserade och avregleringar, och höjde skatterna.

Men under de senaste åren har så kallade anpassningsprogram gällt aktörer som i Grekland utvecklat en väldig  depression vars like har inte har funnit sedan 1929-1933.

Det läkemedel som ordinerats av det tyska finansministeriet och Bryssel har åderlåtit patienten utan att bota sjukdomen.

Tillsammans uppmanar vi förbundskansler Angela Merkel och trojkan att överväga en kursändring , för att undvika ytterligare katastrofer och göra det möjligt för Grekland att stanna i euroområdet.

Just nu har den grekiska regeringen uppmanat dem att sätta en pistol mot sitt huvud och trycka av.

Tyvärr kommer kulan inte bara döda Greklands framtid i Europa. Den indirekta skadan kommer att döda i euroområdet som en ledstjärna för hopp, demokrati och välstånd, och kan leda till långtgående ekonomiska konsekvenser över hela världen.

På 1950-talet var Europa byggt på förlåtelse av tidigare skulder, särskilt Tyskland, vilket genererade en massiv bidrag till efterkrigstidens ekonomiska tillväxt och fred.

Idag måste vi omstrukturera och minska den grekiska skulden, ge ekonomiskt andrum att återhämta sig, och låta Grekland att betala en reducerad skuldbörda under en lång tid.

Nu är det dags för en human omprövning av den bestraffande och misslyckade programmet för åtstramningar under de senaste åren och att gå med på en kraftig minskning av Greklands skulder i samband med välbehövliga reformer i Grekland.

Till förbundskansler Angela Merkel vårt budskap är tydligt!

Vi uppmanar er att ta denna viktiga åtgärd av ledarskap för Grekland och Tyskland, och även för världen. Historien kommer att minnas dig för dina handlingar den här veckan. Vi förväntar oss och räkna på dig att ge de djärva och generösa steg mot Grekland som kommer att tjäna Europa för kommande generationer

Med vänliga hälsningar

Heiner Flassbeck, former State Secretary in the German Federal Ministry of Finance

Thomas Piketty, Professor of Economics at the Paris School of Economics

Jeffrey D. Sachs, Professor of Sustainable Development, Professor of Health Policy and Management, and Director of the Earth Institute at Columbia University

Dani Rodrik, Ford Foundation Professor of International Political Economy, Harvard Kennedy School

Simon Wren-Lewis, Professor of Economic Policy, Blavatnik School of Government, University of Oxford

http://www.thenation.com/article/austerity-has-failed-an-open-letter-from-thomas-piketty-to-angela-merkel/

 

GREKISK ÅTSTRAMNINGEN OCH PLUNDRING AV EU-MAKTERNA

Åtstamningspaket kom genom IMF och har gällt många länder och där särskilt Grekland.

fyrpakt

Den grekiska staten är i juni skyldig staterna i eurozonen, IMF och eurozonens krisfond ESFS 205 miljarder euro. Nya lån att betala gamla. 8 når folket.

Databanken E24 har på basis av budgetstatistik från den grekiska centralbanken, dokumentation från IMF och ESFS, samt låneuppgifter från EU:s statistikbyrå Eurostat undersökt vad pengarna har gått til.

** 18,6 miljarder euro har använts för att täcka underskott i statsbudgeten för ränta från och med 2010 till och med maj 2015. (Överskott i fjol och i årets fem första månader.) Detta belopp har nått vanliga grekiska medborgare.

** 51,4 miljarder euro har använts för att betala skuldränta 2010 till maj 2015.

** 41 miljarder euro skickades direkt från EU:s krisfond till gamla långivare.

** 37,3 miljarder euro skickades från krisfonder till grekiska banker via Hellenic Financial Stability Fund.

** Ca. 50 miljarder euro har gått till nedskrivning av annan äldre skuld, inklusive delar av statsobligationsskulden som ECB köpte till kraftig underkurs 2010 0ch 2011.

* Sedan Grekland fick sitt första krispaket har BNP minskat med 25 %, arbetslösheten ökat till 25 %, ungdomsarbetslösheten till 60 %, fattigdomen och sjukligheten har ökat liksom självmorden. ”Sådan är kapitalismen”

* Är det betydelselöst att ECB-chefen Draghi tidigare var chef på Goldman Sachs, som givit Greklands regeringen dåliga, riskabla, kostsamma lån?

GOLDMAN SACHS (GS)

Goldman Sachs tog över Amerika och nu är det Europa tur som en del av “gudaaarbetet”.

 

Eftersom detta årsgamla överenskommelse antogs, sker nu i den vacklande  ekonomin i EU en konsolideringen av den politiska unionen enligt GS-modellen. Ett ekonomiskt slaveri kan nu expandera.

 

“Nu har EU gett Goldman Sachs & Co fått obegränsade händer att skinna skattebetalarna.

Via den europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), som är en permanent möjlighet att ersätta den tillfälliga finansiella stabiliseringsfaciliteten och den europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen, när medlemsstaterna har ratificerat ESM vilket motsvarar 90% av kapitalåtaganden förmodligen i juli 2012. Året när europakten .

http://www.batr.org/negotium/061913.html

Det här inlägget postades i Arbete, Bank och finans, Bank- och finanskriser, bank- och skuldrevision, Bankreformering, Barnfattigdom, Demokrati, Demokratur, EMU, EU, Existens, Fattigdom, Finansens systemfel, Finansmakten, Försäkringskassan, Framtid, Frihet, Grekland, Kapitalism, Klassamhället, Kortisktighet, Ledarskap, Liberalism, Ny tid, Privatisering, Samhälle, Sysselsättning, Tankesmedjor, Vård, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *