FÖDA PÅ GOTT OCH ONT. DEN GENETISKA FÖDAN FÖRÄNDRAR VÅRA, DJURENS OCH BINS DNA

matbordetMikro-RNA-molekyler i vår mat kan kontrollera upp till 30 procent av våra gener. De påverkar så hela kedjan alltifrån växter, till insekter, djur och människor. Allt levande på jorden.

Forskning visar nu när mikroRNA dyker upp hos människor i föda som ris och andra grödor, tar de nu upp många grundfrågor om hur maten samverkar med vår fysiologi.

Den studien som är genomförd av “Cell Research”, en vetenskaplig tidskrift om cellbiologi,  tar metoderna kring de genetiskt modifierade livsmedlen och vilka konsekvenserna som genom RNA-molekylernas egenskaper på oss.

Forskare har ansett  att gener från våra livsmedel kan detekteras i vår cellplasma. Det betyder inte att de integrerats i vårt DNA. DNA från GMO beter sig inte annorlunda än DNA från ekologiska och konventionella livsmedel.

Orsaken till förändringen finns inte med. Endast resultat om en ny gen.

Saken gäller hur gener kan förändras? MikroRNA finns kvar i  födan.

Det finns en omvärld i födan och i oss av mikroRNA som kan stänga av gener (OFF) eller sätta på dem (ON) likt ljusknappen.

På gott och ont. För oss eller vinsterna? Dessa molekyler finns kvar och förstörs inte. De finns med i hela kedjan från växter, maskar, insekter, fåglar och djur upp till människan själv.

I själva verket är mat långt mer än bara materiella “byggstenar” och “bränsle” för kropp-maskin; det är också en källa till genetisk information, som är i stånd att informera cellerna och processer i kroppen på gott och ont.

Maten innehåller även genetiska föda genom producenter som påverka vår gener inifrån.

Att äta fel växter kan förändra DNA

Chansen finns att du har aldrig hört talas om mikro RNA (miRNA) … men det betyder inte att det inte redan har påverkar din hälsa … RNA är en av tre stora makromolekyler, som DNA.

Micro-RNA är i grunden små “konstruktörer” av RNA som interagerar med våra gener, i huvudsak stoppar de vissa gener från att de kan verka.

MiRNA existerar i mänsklig kroppsvätska naturligt, t.ex har forskare upptäckt höga expressionsnivåer av immunrelaterade miRNA i bröstmjölk, särskilt under de första 6 månaderna av amning.

Man tror att detta genetiska material överförs från mamma till barn för att bistå till att modulera utvecklingen av spädbarnets immunsystem. Komjölk innehåller också miRNA, som för närvarande håller på att undersökas som en möjlig ny standard för kvalitetskontroll av obehandlad mjölk .

Det finns mikro-RNA också i växter. För första gången har forskning visat att äta fel växter kan överföra denna sina miRNA till människor – med potentiellt förödande konsekvenser.

Studien, som publicerades i september 2011 års upplaga av tidskriften Cell Research konstaterat att mikroRNA från kokta vegetabiliska livsmedel som ris, vete och potatis kan faktiskt samlas i vårt  blod och våra vävnader, vilket leder till ett antal potentiella hälsoproblem. En påverkan inifrån på cellstrukturer,

Studien visade vidare att mikroRNA förblir helt stabila. Inte bara efter en matlagning, utan även efter rötningsprocessen. Viktigaste var att forskarna har funnit en betydande mängd av mikroRNA i människokroppen.

Deras slutsats är:

“… Växt miRNA förvärvas främst oralt, genom födointag.” Så när vi äter ris och vissa andra vegetabiliska livsmedel, inklusive potatis och vete, sker ett intag av genetiskt material som kan stäng av  gener till “off.”

Hittills har mikroRNA varit inblandad i ett antal sjukdomar som sträcker sig från cancer och diabetes till Alzheimers sjukdom. Men vad är det det exakt mikroRNA gör  och därför det är det så viktigt att förstå processen. Den kvarstående frågan som saknar svar?

Det finns så häpnadsväckande skillnader i biologisk respons i livsmedel när man jämför rätt och fel slag  av livsmedel.

I själva verket har ny forskning visat att äta fel växter kan faktiskt direkt ändra din genetiskt  egenskapar, vilket kan leda till en mängder av sjukdomar.

MicroRNA verkar ha farliga konsekvenser för människors hälsa. Då är följden också att en genetisk modifiering, som per definition innebär organismer  i vilka det genetiska materialet (DNA) har förändrats att de också kan påverka oss.

Vidare innebär det upp ett helt nytt sätt genom vilket genetiskt modifierade livsmedel kan skada människors hälsa, med tanke på forskarna har använt gener som mycket liknar mikro-RNA att “stänga av” vissa växtgener.

Som rapporterats i Atlanten :

– “Forskare har använt detta fenomen till sin fördel i form av små, konstruerade RNA-strängar som är i stort sett identisk med miRNA. I en teknik som kallas RNA-interferens, eller RNA knockdown, är dessa små bitar av RNA som används för att stänga av, eller” riva “vissa gener.

RNA knockdown användes först kommersiellt 1994 för att skapa Flavor Savr, en tomat med ökad hållbarhet.

År 2007 började flera forskargrupper rapporterar framgång genom ingenjörer växt-RNA för att döda skadliga insekter, genom att knacka ner vissa gener. Detta  rapporterats i MIT: s Technology Review den 5 november 2007.  Forskare i Kina använde RNA knockdown för att göra:

– “… En gen bomullsplantor tystade som medför att maskarna i bomullen kunde behandlas med toxinet gossypol, som förekommer naturligt i bomull. “Bollworms” som äter den genetiskt modifierade bomullen kan inte hantera sina toxin-bearbetade proteiner, och de dör. “

Och:

– “Forskare vid Monsanto och DEVGEN, ett belgiskt bolag, skapade majsplantor med en nedtystad gen som var en nödvändig faktor för maskarnas energiproduktion i rötterna. Förtäringen utplånade maskarna inom 12 dagar. “

Anpassade grödor med tillhörande bekämpningsmedel

En ny studie visar att glyfosat , den aktiva substansen i Monsanto s Roundup ogräsmedel, kan störa inlärnings beteenden i honungsbin och allvarligt försämra den långsiktiga existensen av kolonier prestanda.

Glyfosat används ofta i samband med genetiskt modifierade organismer, eller GMO , som har manipulerats i ett laboratorium för att överleva massiva tillämpningar av ogräsmedel.

De vanligaste herbicidtoleranta GMO odlas i USA inkluderar majs, soja och alfalfa. GMO släpptes först in i livsmedelskedjan i slutet av 1990-talet.

Glyfosat toxicitet förvärras av dess persistens i miljön. Många studier visar att glyfosat kvarstår kemiskt oförändrad i miljön, under perioder av upp till ett år .

Och eftersom bina inte dör omedelbart när de utsätts för glyfosat,  tar de kemikalien tillbaka till kupan, där larverna kommer i kontakt med den.

Detta innebär nya bin kommer troligen att ha lägre har lägre tillgång till friska områden vilket skulle kunna få långsiktiga negativa konsekvenser på koloniernas hälsa pch överlevnadsförmåga. I själva verket, kan det leda till försvinnandet av kolonin helt och hållet.

Ny forskning tyder på att även när glyfosat binder till jordpartiklar, det kommer cykliskt “desorbera” eller förlora sin attraktion till jord och bli aktiva igen. En studie från US Geological Survey fann glyfosat i nästan 70% av floder och vattendrag där de testade i Mellanvästern.

Insektsvärlden och pollineringen hotas

Humlor pollinering

Nästan en i 10 av Europas inhemska vilda bin inför utrotning, enligt den mest omfattande expertbedömning hittills. http://www.bbc.com/news/science-environment-31963056

Hoten inkluderar förlust av livsmiljöer från intensiva jordbruk, användning av bekämpningsmedel, urban utveckling och klimatförändringarna.

Vilda bin och humlor är på tillbakagång i USA, Europa och Storbritannien och deras nedgång är kopplad till moderna intensivt jordbruk och den utbredda användningen av ogräsmedel och användningen av genmodifierade grödor.

USA importerar miljontals dollar för australiska bin för att kunna pollinera sin livsmedelsgrödor. USA-bina dör av antibiotikaresistenta bakteriestammar, som skulle kunna vara ett resultat av omfattande genetiskt modifierade (GM) grödor.

Samtidigt driver den svenska regeringen ett ja för antagandet av GM-grödor här. De minskar då stödet för australiska biodlare.

“Australien är för närvarande en av de få platser i världen där honungsbin är främst sjukdomsfria.”

ABC 7-30 rapporten “biodlare vädjar för industrin hjälp”, sändes den 18 april, dokumenterat exporten av australiska bin till USA.

Effekterna av genmanipulation på bin kan bli allvarliga. Amerika behöver importera bin på grund av skadedjur och sjukdomar som Verroa kvalster, och amerikansk yngelröta (en allvarlig bakteriell sjukdom).

Enligt FN: s miljöprogram, av de 100 grödor som ger 90% av världens livsmedelsförsörjning, 71 pollineras av bin. I USA ensam, är värdet av grödor pollineras av honungsbin beräknas uppgå till mer än $ 20 miljarder dollar årligen.

Människor och insekter har en hel del gemensamt, genetiskt. Om miRNA kan faktiskt överleva tarmen så är det fullt möjligt att miRNA syftar till att påverka insekts genreglering kan också smitta människor. “

Forskningen om mikro RNA har också konsekvenser för själva läran genom vilken bioteknikföretag gör anspråk på att GM livsmedelssäkerhet: huvudsaklig överensstämmelse (tanken att det inte finns någon skillnad mellan GM och icke-GM-grödor). Det är uppenbarligen mycket kvar att upptäcka om hur DNA och RNA interagerar med människor … och det blir allt tydligare att växter med förändrad DNA inte kan vara “väsentligen likvärdiga” med sina naturliga motsvarigheter. Atlanten fortsätter :

“… Om företag som Monsanto vill använda processer som RNA-interferens för att göra växter som kan döda insekter via genetiska vägar som kan likna vår egen, har någon form av tester för att hända. Ett bra ställe att börja skulle vara testning av infört DNA för andra effekter – miRNA-förmedlade eller på annat sätt – utöver de specifika proteiner de kodar för Men status quo, enligt Monsantos hemsida, är.:

“Det finns ingen anledning att testa säkerheten av DNA introduceras i GM-grödor. DNA (och resulterande RNA) förekommer i nästan alla livsmedel. DNA är giftfri och närvaron av DNA, i och för sig, inte utgör någon fara. “

Med tanke på vad vi vet, är denna inställning arrogant. Tiden får utvisa om den  är hänsynslös.

Det finns beräkningsmetoder för att undersöka om oavsiktliga RNA kan sannolikt att “knacka ner” alla mänskliga gener.

-“Men tack vare detta läge är det gemensamma bästa vi kan göra hoppas att de inte använder dem. Eftersom det råder motstånd mot märkning av genmodifierade livsmedel liksom, verkar helt  klart att Monsanto vill att vi  ska blunda, öppna munnen, och svälja.

Hur kan vi äta för att optimera vår genetiska påverkan?

Med tanke på den kunskap om mat vi äter i slutändan är födan som livet källa för hela kroppen.

Det viktigt att vi äter väl inte bara att utnyttja viktiga näringsämnen men också för att optimera vår genetiska påverkan genom födan.

Det finns mycket mer att “mat” än vitaminer och mineraler. Forskningen har bara skrapat på ytan om mikro RNA och deras påverkan på människors hälsa och vad det är som påverkar.

För de flesta verkar det sunda kostvanor innebär att begränsa mängden kolhydrater från spannmål och potatis.

I stället fokusera på kolhydrater från vegetabiliska källor.

Detta är i en linje med “Paleo”, vilket innebär att fokusera på livsmedel som är i linje med din genetiska anor, såsom grönsaker, nötter och gräsätande kött, samtidigt som man begränsar socker och spannmål.

Spannmål, potatis och bröd var obefintlig före gryningen av jordbruket, och det finns anledning att tro att dessa livsmedel blev disharmoniska med vår gamla genomet. Vi behöver lära vilken mat är idealiska för våra kroppar inte bara att leva på, men att trivas på.

Kosten är bara ett sätt att påverka vår  genetiska påverkan. Våra relationer,  känslor, livsstil, läkemedel, exponering av föroreningar, och även exponering för solljus (vitamin D) och kosttillskott som curcumin spela en roll.

Curcumin finns i gurkmeja och kommer från växtfamiljen ingefärsväxter. Gurkmeja är även en krydda som är vanlig i indisk matlagning. Den ger den gula färgen i såser.

Källor
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/18/eating-wrong-plants-can-mess-dna-expression.aspx

http://www.fooddemocracynow.org/blog/2014/oct/15

http://santosorganics.com.au/articles/bees.html

http://www.unep.org/dewa/Portals/67/pdf/Global_Bee_Colony_Disorder_and_Threats_insect_pollinators.pdf

Det här inlägget postades i Cancer, Forskning, Genteknik, Hälsa, Hälsan, Människan, Paradigm, RNA, TISA. Bokmärk permalänken.