USA TAPPAR INITIATIVET I MELLERSTA ÖSTERN. PUTIN TAR CHANSEN.

Vaktombytet? Samtidigt som EU-ledarna debatterar hur man ska hantera flyktingströmmarna från Syrien, har Ryssland tagit kommandot i Mellanöstern

Den ryska militära uppbyggnaden i Syrien under den gångna veckan och deltagandet i öppna stridshandlingar med markstridskrafter på Assad-regimens sida, lär nämligen ha kommit som en kalldusch.

Lägligt när Ryssland nu står i tur i det roterande ordförandeskapet i FN: s säkerhetsråd, Ryssland förbereder sig för en månad “intensivt” arbete. Att inna lösningar på konflikterna i Mellanöstern och Nordafrika, liksom kriget mot terrorismen kommer att dominera dagordningen för FN: s säkerhetsråd i september.

Ett Ryssland med en havererande ekonomi och militärt engagemang i Ukraina, ska enligt logiken inte kunna avdela stridskrafter för att operera i Syrien. Allra minst i form av de fyra mycket kvalificerade Su-30 jaktflygplan, tolv Su-24 attackflygplan och 12 Su-25 markunderstödsflygplan som i veckan dök upp på den ryska flygbasen utanför Latakia.

Här finns även radarstystem som upptäcker steatlhtplan. 15 attackhelikoptrar, 9 stridsvagnar, ett antal drönare och 500 soldater – allt skyddat av två eller tre moderna luftvärnssystem.

Veckan innan hade president Putin sträckt ut en hand till västvärlden för att göra gemensam sak mot IS. Det ryska agerandet är ett oerhört snyggt drag – välplanerat men fullkomligt överraskande för västvärlden på ett sätt värdigt en schackmästare.

I Syrien har nu Putin skapat en situation där väst måste komma till Ryssland för hjälp mot IS genom att utnyttja den pågående flyktingkrisen och opinionen kring denna. Att i dagsläget inte göra gemensam sak mot IS vore svårförsvarat för västländerna.

USA kan tänka sig att samarbeta med Ryssland om det samarbetet också innefattar en diskussion om hur president Bashar al-Assad ska lämna makten. Men både USA:s utrikesminister John Kerry och andra västledare har låtit förstå att det inte är fullt lika bråttom med att bli av med al-Assad som tidigare.

USA:s utrikesminister John Kerry sade nyligen att också om al-Assad måste avgå så behöver det inte ske i samband med ett fredsavtal.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att al-Assad bör involveras i fredssamtalen.

Det är om kriget i Syrien huvuddelen av Putins FN-tal kommer att handla, liksom hans möte med ­Obama. Han kommer att uppmana USA och andra västmakter att ansluta sig till en koalition mot terrororganisationen Islamiska staten (IS) – underförstått med Ryssland i nyckelroll och med diktatorn Bashar al-Assad kvar som syrisk president.

Det är ett diplomatiskt utspel som kommer lägligt när USA har trasslat in sig ett tvåfrontskrig på andra sidan havet, och när Europa upprörs mer över flyktingströmmar och när terrorism överskrider gränser

KÄLLOR:
https://www.rt.com/news/314046-unsc-russia-presidency-month/
http://www.expressen.se/kronikorer/carl-bergqvist/putins-syriendrag-ar-obamas-mardrom/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sjalvsaker-putin-satsar-allt-pa-syrienkortet/

Det här inlägget postades i Ryssland, Syrien, USA. Bokmärk permalänken.