JUNGFRU MARIA, VÅR FRU I GUADALOPE – DEN NYA EVA


imageDet är en festdag deb 12 dec och särskilt bland sydamerikaner som fira jungfru Maria som blev räddande från en fruktad dödskult. En aztekindian blev kallad av en ung vacker kvinna, när han vandrade över bergen till en mässa,

Aztekerna var ett indianfolk i centrala Mexikos högland som från 1300-talet och framåt formade en stat med massoffer av människoliv till Ormguden som det absolut högsta. Denna dödskultur bestod tills området erövrades av spanjorerna. 1521 faller huvudstaden.

Engelsk länk och källa: http://www.sancta.org/intro.html

En av de mest omfattande omvändelserna i modern tid. Maria kommer till folk svåra tider i samhällen ock kyrkan  detta har pågått sedan år 40  och ökar under 1900-talet. Uppmärksammade är la Salette, Fatima, Garanandal och Medjugorje

Mindre än 20 år efter 1531 har 9 miljoner invånare omvänt sig till kristen tro i detta land, där man i århundraden bedrivit mångguderi och offer av människor. År 1487, offrades omkring 20.000 indianer till ormguden Quetzalcoatl. År 1519 fann spanjorerna 136.000 människokranier längs aztekernas tempel.

Kristendomen kommer till den nya världen

När Nauati en frostbiten vinterlördag i december 1531, träder in i kyrkohistorien som ett utvalt redskap för Guds handlande, gör han det under sitt kristna namn Juan Diego.

Denna morgon visar sig “Himlens drottning” för Juan Diego, en 57-årige aztekindian från Tolpetlac, tre mil utanför Mexico City. Han var på väg att bevista morgonmässan hos franciskanerna. Han har lärt sig komma i god tid. Därför sprang han långt före soluppgången.

Ungefär halvvägs mellan de båda byarna ligger en liten kulle på vars topp, där finns det ännu ruiner kvar efter ett tempel helgat åt aztekernas forna modergudinna. Plötslig hör han fågelsång från många fågelarter. Sedan tystnar det lika plötsligt. En stillhet sprider sig.

Uppenbarelsen

Han hör en röst som kallar på honom. Han vänder sig om ser såg en ung mexikansk flicka i 14-årsåldem stå däruppe. Hon var strålande vacker och omgiven av ljus. Hon avslöjar sig som den Heliga Maria, moder till den sanne Guden som är skaparen och uppehållaren av livet. Herre över himmel och jord.

Hon önskar bygga en kyrka på denna offerplats. Hon ber Juan framför detta till biskopen i Mexico City. Biskopen tvekar och ber om ett tecken. Utan dröjesmål besvaras den begäran.

Vår Fru i Guadalope

Hon sänder sin infödde budbärare upp till kullens topp mitt i december månad för att samla ihop ett fång rosor. De har visats sig vara katalanska rosor. Han gör detta och lägger dem i en hög framför Henne. Jungfru Maria började sedan ordna dem vackert och lägger dem i tillman som han håller upp. Till slut knöt hon ändarna på tilman, kring hans nacke.

För att ytterligare bekräfta biskopens önskan låter Jungfru Maria inpränta övernaturligt en bild av Henne på Juan Diogos tillma,en sliten cape i vilken han var klädd, vävd av acantustråd.

Denna skulle efter 20 år var helt förmultnad men är efter 478 år är den helt intakt. Hennes budskap är kärlek och barmhärtighet och ett universellt löfte om hjälp för hela mänskligheten.

Spegelbilden av Diego

I bilden gömmer sig även många detaljer, bilder på personer och kristna tecken som studerats under lång tid. En spegelbild har identifierats av Juan i Marias högre ögonvrå.

Det finns en orsak att Maria visar sig i sin härlighet vid kullens fot intill Tolpetlac och i sin moderliga omsorg arrangerar rosorna fysiskt. Det gör denna uppenbarelsen särskilt speciell. Det är också en påminnelse för oss om vad Bibeln säger om Hennes betydelse både i GT och NT. Idag finns en stor Basilika byggd på denna plats. 18 – 20 miljoner pilgrimer kommer hit.

25 påvar har ärat denna uppenbarelse. Påven Johannes Paulus II besökte Guadalupe vid 4 tillfällen. Festdagen är den 12 december. Denna dag är av Påven tillägnad de oskyldiga barnens liv och då särskilt de ofödda och oönskade barnen.

En otroligt lång lista finns om helande, mirakler och svar på förböner. I tilman finner mang ting.

Det här inlägget postades i Antikrist, Historia, Kultur, Kyrkan, Latinamerika, Människan, Maria. Bokmärk permalänken.